- Advertisement -

3 βιβλία για τους Αγίους Τόπους

4

- Advertisement -

Σωτήρης Καδάς

«Οι Αγιοι Τόποι – εικονογραφημένα προσκυνητάρια

του 17ου-18ου αιώνα»

εκδ. Καπόν, 1998

Παρουσιάζονται εικονογραφημένα προσκυνητάρια που συντάχθηκαν ανάμεσα στο 1634 και το 1748 και αποτελούν οδηγούς των μνημείων, κυρίως των χριστιανικών, αυτής της περιοχής. Συνδυάζουν προφορικές πληροφορίες και ιστορικά δεδομένα, παρέχοντας πολύτιμα στοιχεία για τη γεωγραφία, την τοπογραφία, την ιστορία και την αρχαιολογία της Παλαιστίνης. Ιδιαίτερα δελεαστικό το εικονογραφικό υλικό: πρόκειται για καλλιγραφημένα χειρόγραφα μικρού σχήματος που περιέχουν από 50 έως 100 μικρογραφίες το καθένα.

Φάμπιο Μπουρμπόν

«Οι Αγιοι Τόποι,

χτες και σήμερα»

μετάφραση

Γιώργος Κουσουνέλος,

εκδ. Καρακώτσογλου, 2001

Τα σχέδια του Ντέιβιντ Ρόμπερτς, ενός από τους πιο φημισμένους ζωγράφους του 19ου αιώνα, ο οποίος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του το 1839 στους Αγίους Τόπους δημιούργησε τις λιθογραφίες που του προσέδωσαν τη φήμη που διαρκεί μέχρι τις μέρες μας.

Σάιμον Σίμπαγκ Μοντεφιόρε

«Ιερουσαλήμ – η βιογραφία»

μετάφραση Ρένα Χατχούτ,

εκδ. Ωκεανίδα, 2014

Η βιογραφία μιας πόλης τριών θρησκειών. Ο έμπειρος Μοντεφιόρε παρουσιάζει την Ιερουσαλήμ ως οικουμενική, πρωτεύουσα δύο λαών, τόπο της Ημέρας της Κρίσεως και πεδίο μάχης στη σημερινή σύγκρουση των πολιτισμών. Μια εξιστόρηση για το πώς αυτή η μικρή γωνιά της γης έγινε η Ιερή Πόλη, το κέντρο του κόσμου και το κλειδί για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Αντλώντας από καινούργια αρχεία, ο συγγραφέας αποκαλύπτει την πόλη που της αλλάζουν συνέχεια φυσιογνωμία οι πόλεμοι, οι αποκαλύψεις για βασιλιάδες, αυτοκράτειρες, προφήτες και ποιητές, τα προσκυνήματα και οι θρησκευτικές εκδηλώσεις. Από τον βασιλιά Δαβίδ μέχρι τον Μπαράκ Ομπάμα, από τη γέννηση του ιουδαϊσμού, του χριστιανισμού και του Ισλάμ, μέχρι την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύρραξη, ο αναγνώστης παρακολουθεί την επική ιστορία 3.000 χρόνων πίστης, σφαγών, φανατισμού και συνύπαρξης.

- Post Down -

Comments are closed.