- Advertisement -

3 βιβλία για τον Σαίξπηρ

4

- Advertisement -

ΠΙΤΕΡ ΑΚΡΟΪΝΤ

«Σαίξπηρ, η βιογραφία»

Μτφ. Σπύρος Τσούγκος, εκδ. Μικρή Αρκτος, 2010

Από τις πλέον εμπεριστατωμένες βιογραφίες για τον βάρδο του Στράτφορντ απόν Εϊβον με την υπογραφή ενός γνώστη, που ξέρει να εντάσσει το «υποκείμενο» της βιογράφησης στην εποχή του. Περπατά μαζί με τον αναγνώστη στο Στράτφορντ και στο Λονδίνο σαν ένας άνθρωπος του 16ου αιώνα και δίνει την εντύπωση πως κάθεται ανάμεσα στο ελισαβετιανό κοινό και παρακολουθεί τα έργα τη στιγμή της πρώτης τους παράστασης. Γράφει για τον ηθοποιό, θεατρικό συγγραφέα και ποιητή Σαίξπηρ, καθώς και για τον κύκλο των χορηγών, θεατρικών επιχειρηματιών, συναδέλφων ηθοποιών και συγγραφέων και την «ενότητα αισθήματος» που τους χαρακτήριζε.

FRANK KERMODE

«Ολος ο κόσμος

μια σκηνή. Η εποχή του Σαίξπηρ»

Μτφ. Λήδα Φιλιπποπούλου, εκδ. ΜΙΕΤ, 2011

Τις ειδικές συνθήκες στις οποίες δημιούργησε τα έργα του και το περιβάλλον από το οποίο επηρεαζόταν ο Σαίξπηρ ανιχνεύει εδώ ο κορυφαίος κριτικός λογοτεχνίας (1919-2010) εξηγώντας πώς η ιστορία και η παράδοση της ελισαβετιανής περιόδου εξέθρεψαν και ανέδειξαν, δίπλα σε άλλους αξιόλογους δημιουργούς, τον Βάρδο και τα έργα του. Από την περιγραφή των περιστάσεων που γέννησαν τα σαιξπηρικά έργα αναδύεται εντέλει μια ζωντανή εικόνα της Αγγλίας την εποχή της ακμής της: θρησκευτικές έριδες, δυναστικά προβλήματα, Αυλή και ευγενείς, λαός και εξουσία, κοινωνικός περίγυρος, η αυγή του καπιταλισμού και, κυρίως, η άνθηση των τεχνών.

STEPHEN GREENBLATT

«Will in the world»

W. W. Norton & Company, 2004

Ο κορυφαίος σαιξπηριστής περιγράφει την καλλιτεχνική ωρίμαση του νεαρού από το Στράτφορντ, ο οποίος μετακομίζει στο Λονδίνο και μαθαίνει εκεί τους μηχανισμούς της θεατρικής τέχνης, αλλά και της πολιτικής εξουσίας. Περιγράφεται εδώ ο Σαίξπηρ που μαθαίνει το θέατρο, ο άνθρωπος που ζει την οικογένειά του, ο θεατρίνος που αγωνιά για την καριέρα του.

- Post Down -

Comments are closed.