- Advertisement -

«Όχι» Ντομπρόβσκις στην Ελλάδα και την Ιταλία για χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας – «Δεν μπορούμε να προτείνουμε συνεχώς ευελιξία»

«Όχι» Ντομπρόβσκις στην Ελλάδα και την Ιταλία για χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας – «Δεν μπορούμε να προτείνουμε συνεχώς ευελιξία»
22

- Advertisement -

Η δημοσιονομική πειθαρχία και οι πιέσεις για χαλάρωση των κανόνων της Ευρωζώνης βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Βάλντις Ντομπρόβσκις, απέρριψε τις προτάσεις της Ελλάδας και της Ιταλίας για μεγαλύτερα περιθώρια στους δημοσιονομικούς κανόνες, καλώντας τα κράτη-μέλη να παραμείνουν προσηλωμένα στη δημοσιονομική πειθαρχία.

«Αυτό που τονίζω είναι η ανάγκη για δημοσιονομική σύνεση, ιδίως υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στις αγορές ομολόγων», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Πρόσθεσε επίσης ότι: «Δεν μπορούμε να προτείνουμε κάθε φορά νέες μορφές δημοσιονομικής ευελιξίας».

Ωστόσο, ο Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι θα εξετάσει πιο αναλυτικά τις προτάσεις της Ιταλίας και της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λαμβάνει υπόψη τον υψηλότερο του αναμενόμενου πληθωρισμό στον υπολογισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και των δημόσιων δαπανών. Η Ρώμη υποστήριξε ότι η ΕΕ πρέπει να επιτρέψει στα κράτη-μέλη να αξιοποιούν τα επιπλέον φορολογικά έσοδα λόγω πληθωρισμού, για να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξαιρέσει από το ανώτατο όριο καθαρών δημόσιων δαπανών της ΕΕ τα προσωρινά εθνικά μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όπως επισημαίνει το Reuters.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως «οι αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις ήδη λαμβάνονται υπόψη, στο πλαίσιο της συνολικής αξιολόγησης των σχετικών παραγόντων, όταν εξετάζεται κατά πόσο τα κράτη-μέλη τηρούν τους δημοσιονομικούς κανόνες». Τόνισε επίσης ότι: «κάθε νέα μορφή δημοσιονομικής ευελιξίας θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση τη συλλογική μας βούληση να τηρήσουμε το δημοσιονομικό πλαίσιο που βασίζεται σε κανόνες, σε μια περίοδο κατά την οποία η αξιοπιστία της δέσμευσής μας για βιώσιμα δημόσια οικονομικά αποτελεί πολύτιμο πλεονέκτημα».

Ανησυχίες για το κόστος δανεισμού και το ενεργειακό σοκ

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η συζήτηση λαμβάνει χώρα ενώ το κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης αυξάνεται σημαντικά. Οι πιέσεις στις αγορές ομολόγων, που αρχικά επικεντρώθηκαν στη Γαλλία, επεκτείνονται πλέον και σε άλλες χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και το Βέλγιο.

«Έχουμε εμπιστοσύνη στη δέσμευση της Γαλλίας για υγιή δημόσια οικονομικά και προσωπικά έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στον καλό συνάδελφό μου, Ρολάν Λεσκίρ», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Η αναταραχή στις αγορές εντείνει τις ανησυχίες για το κατά πόσο οι κυβερνήσεις μπορούν να ανταποκριθούν στο ενεργειακό σοκ με πρόσθετες κρατικές δαπάνες. Η απότομη αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει ήδη περάσει στις τιμές καταναλωτή, με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να φτάνει το 3,8% τον Σεπτέμβριο, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών.

Τα περιθώρια κινήσεων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων περιορίζονται συνεχώς. Τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για το ενεργειακό κόστος αυξάνουν τα δημόσια ελλείμματα, ενώ ο πληθωρισμός διατηρεί τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα. Παράλληλα, οι επενδυτές ζητούν υψηλότερες αποδόσεις για να δανείσουν χώρες με ήδη μεγάλο χρέος.

«Από τη μία πλευρά έχουμε υψηλές τιμές ενέργειας και αυξανόμενο πληθωρισμό, ενώ από την άλλη αντιμετωπίζουμε πιέσεις και προκλήσεις στις αγορές ομολόγων», δήλωσε ο Πιερρακάκης και πρόσθεσε ότι: «Οι δύο βασικές λέξεις εδώ είναι προστασία και διαφύλαξη: πρέπει να προστατεύσουμε τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και κάθε Ευρωπαίο πολίτη που επωμίζεται το κόστος του ενεργειακού σοκ».

Ο Πιερρακάκης πρόσθεσε ότι: «παράλληλα, πρέπει να διαφυλάξουμε τη δημοσιονομική μας αξιοπιστία και την ελευθερία κινήσεων που αυτή μας εξασφαλίζει».

Περιορισμένη ευελιξία και αντιδράσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει τις κυβερνήσεις να περιορίσουν τις δημόσιες δαπάνες. Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα ζητήσει στοχευμένα και προσωρινά μέτρα στήριξης, προειδοποιώντας κατά της αύξησης των δημοσίων δαπανών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπέρβαση των ορίων της ΕΕ για τα ελλείμματα και το χρέος.

Οι κανόνες της ΕΕ παρέχουν ήδη κάποιο περιθώριο ευελιξίας για την αντιμετώπιση του ενεργειακού σοκ. Φέτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέτρεψε μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία, σχεδιασμένη αρχικά για αυξημένες αμυντικές δαπάνες, καλύπτοντας έως το 2028 και μέτρα για την ενεργειακή ασφάλεια.

Η Ιταλία και η Ελλάδα, σύμφωνα με το Bloomberg, ζήτησαν από τις Βρυξέλλες ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία. Την ίδια στιγμή, η Γαλλία δίνει έμφαση στην ανάγκη αποκατάστασης της δημοσιονομικής της κατάστασης, καθώς οι επενδυτές εξετάζουν τη δυνατότητα σταθεροποίησης του δημόσιου χρέους της, που πλησιάζει το 120% του ΑΕΠ. Ωστόσο, ορισμένα κράτη-μέλη εμφανίζονται επιφυλακτικά απέναντι σε νέες προσπάθειες χαλάρωσης των δημοσιονομικών περιορισμών.

«Δεν θεωρώ καλή ιδέα να δημιουργήσουμε εθνικές ρήτρες εξαίρεσης για περιπτώσεις και κρίσεις όπως αυτή», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της βελγικής κυβέρνησης, Βίνσεντ Βαν Πέτεγκεμ. Αντίθετα, υποστήριξε την εφαρμογή προσωρινών μέτρων για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας, οι οποίες έχουν προκληθεί από το σοκ στην προσφορά.

- Post Down -

Comments are closed.