- Advertisement -

Στο περιβόητο Τρίγωνο των Βερμούδων (ή του διαβόλου) μπορεί ανά πάσα στιγμή να συμβεί το δυσάρεστο: ένας ξαφνικός τυφώνας, μια βαθιά ομίχλη, μια απρόσμενη παράσυρση από το λεγόμενο Ρεύμα του Κόλπου.
Οι επιστήμονες καταρρίπτουν μύθους, δίνοντας εξηγήσεις για όλα. Δεν υπάρχει κανένα μυστήριο εκεί, επιμένουν. Δεν θα μπορούσαν ποτέ να πουν το ίδιο για τα πολιτικά νερά. Διότι στο γαλάζιο τρίγωνο των Βερμούδων που διατρέχει την Ελλάδα από τον Βορρά ως τον Νότο – εκείνο που σχηματίζουν η Αθήνα, η Καλαμάτα και οι Σέρρες – δεν λείπουν ούτε τα μυστήρια ούτε οι ακραίες συνθήκες.
Το δείχνει ο προγραμματισμός της διπλής εξόδου του Πρωθυπουργού μέσα σε 72 ώρες από το Μαξίμου, αρχικά στο μεσσηνιακό προπύργιο του πρώην ομολόγου του Αντώνη Σαμαρά και ύστερα (την Κυριακή) στο σερραϊκό κάστρο του ετέρου γαλάζιου πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
Συνεργάτες του μετά βίας παραδέχονται ότι υπάρχουν συμβολισμοί και άρα στοχεύσεις σε ό,τι αφορά την πρωθυπουργική παρουσία στη γενέτειρα των Καραμανλήδων και αρνούνται οποιαδήποτε σύνδεση της περιοδείας του Μητσοτάκη στην Πελοπόννησο με τον Σαμαρά.
Στην πραγματικότητα οι επιτελείς στην κυβέρνηση και στη ΝΔ γνωρίζουν ότι θα φτάσουν μέχρι την εθνική αναμέτρηση με δύσκολα διαχειρίσιμες συνθήκες, πολιτικά και επικοινωνιακά, στο γαλάζιο τρίγωνο: με εδραιωμένη πια την αποστασιοποίηση του Καραμανλή, ο οποίος θα συνεχίσει με τον δικό του τρόπο να εκφράζει διαφωνίες και προειδοποιήσεις χωρίς πρόθεση δημόσιας στήριξης κανενός προσώπου ή κόμματος ενόψει της εθνικής κάλπης, και με αγεφύρωτο το ενδοπαραταξιακό ρήγμα με τον Σαμαρά, ο οποίος κινείται μεθοδικά για την προσέλκυση παραδοσιακών νεοδημοκρατών (ψηφοφόρων και στελεχών) στο δικό του νέο εγχείρημα.
Στη ΝΔ αναγνωρίζουν ότι πέρασαν ανεπιστρεπτί οι εποχές που χάριν καλλιέργειας μιας εικόνας ενότητας της παράταξης καταγράφονταν κοινές παρουσίες πρώην και νυν, έστω σε περιβάλλον αμηχανίας. Οι απουσίες, οι κατά καιρούς ανοιχτές συγκρούσεις, η ανταλλαγή αιχμών είναι εκείνα που παράγουν συνεχώς γεγονότα, απειλώντας τις ενδοπαραταξιακές ισορροπίες.
Παρέμβαση στις 26 Νοεμβρίου, συνύπαρξη τον Δεκέμβριο
Η επιμονή του Μαξίμου για ηπιότητα έναντι του Καραμανλή είναι μονόδρομος από τη στιγμή που ο Μητσοτάκης στοχεύει σε κατευνασμό της δυσαρέσκειας στην καραμανλική βάση και σε περιχαράκωση ψηφοφόρων και στελεχών της ΝΔ, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα.
Υπόγεια ρεύματα υπάρχουν όμως, και αυτά επιδιώκει να σταματήσει ο κομματικός μηχανισμός, διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις τόσο για τις ακάλυπτες πια αποστάσεις του Μητσοτάκη με τον Μακεδόνα όσο και για τη συναντίληψη Καραμανλή – Σαμαρά σε σειρά ζητημάτων, ακόμα και αν δεν πρόκειται για πλήρη ταύτιση.
Φάνηκαν αυτά παραμονές της 28ης Οκτωβρίου στους «ανεβασμένους» – κατά την παραδοχή κυβερνητικών σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους – καραμανλικούς τόνους από το Πολεμικό Μουσείο, παρουσία του Σαμαρά.
Επόμενη παρέμβαση Καραμανλή αναμένεται στις 26 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, αλλά, δεδομένου του ότι πρόκειται για εκδήλωση για την περιφερειακή ανάπτυξη, μένει να φανεί μέχρι τότε εάν και σε ποιο πεδίο μπορεί να χωρέσει νέα κριτική για κυβερνητικούς χειρισμούς. Εντός του Δεκεμβρίου – ίσως στις 10 του μήνα, που η Ντόρα Μπακογιάννη προγραμματίζει την παρουσίαση του βιβλίου της – μπορεί να καταγραφεί, όπως προεξοφλούν πολλοί εντός της ΝΔ, συνύπαρξη Μητσοτάκη και Καραμανλή στην ίδια αίθουσα. Μια ευγενική χειραψία, ακριβέστερα.
Ψηφοδέλτια χωρίς κάποιον Καραμανλή
Προηγείται ωστόσο η κυριακάτικη βόλτα του Μητσοτάκη στον νομό των Καραμανλήδων με αφορμή τη γιορτή των πολιούχων Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ, ωστόσο ο ίδιος δεν προγραμματίζει επίσκεψη στην Πρώτη Σερρών, όπου είχε βρεθεί ο πρώην πρωθυπουργός ανήμερα την 28η Οκτωβρίου. Στις Σέρρες δεν θα είναι μαζί με τον Μητσοτάκη λόγω προγραμματισμένης υποχρέωσης ο βουλευτής και πρώην υπουργός Κώστας Αχ. Καραμανλής.
Αλλά αυτό δεν έχει τόση βαρύτητα όσο μια άλλη έλλειψη που έχει να διαχειριστεί η ΝΔ: μετά την απόφαση του πρώην πρωθυπουργού να κλείσει τον κοινοβουλευτικό βίο του και ύστερα από την απόφαση του πρώην υπουργού να μην ξανακυνηγήσει τον σταυρό, η γαλάζια μάχη ανάκτησης δυνάμεων στη Βόρεια Ελλάδα δίνεται για πρώτη φορά χωρίς κάποιον Καραμανλή στα ψηφοδέλτια.
Ακόμα και από τις Σέρρες, όπου ο Μητσοτάκης θα επιχειρήσει μηνύματα κομματικού πατριωτισμού, το μυαλό του θα βρίσκεται στον Σαμαρά, λόγω της κριτικής που άσκησε ο Μεσσήνιος στην κυβέρνηση για τη συμφωνία ανταλλαγής εκκλησιαστικών κειμηλίων με τη Βουλγαρία, ξύνοντας πληγές και με τη Συμφωνία των Πρεσπών στην προσπάθεια να απευθυνθεί σε απογοητευμένους δεξιούς του Βορρά.
Το δύσκολο στοίχημα του γαλάζιου μηχανισμού
Οσο για τη Μεσσηνία, πληροφορίες από αναλύσεις κυλιόμενων μετρήσεων επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για την περιφέρεια με τις ισχυρότερες πιέσεις για τη ΝΔ σε σχέση με την υπόλοιπη Πελοπόννησο.
Εξού και η επιχείρηση του Μητσοτάκη αφενός να κατευνάσει την γκρίνια των δημάρχων, σπάζοντας τον κουμπαρά για τους δήμους στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, αφετέρου να περιοδεύσει σε παραγωγικές μονάδες, κοινωνικές δομές και έργα υποδομής.
Οι κινήσεις αποδυνάμωσης της επιρροής Σαμαρά είναι άκαρπες, όπως πιστεύουν υποστηρικτές του, χαρακτηρίζοντας το κλίμα «βαρύ» που δεν αλλάζει με μια περιοδεία ούτε με εξαγγελίες. Η αλήθεια είναι ότι η εκλογική επίδοση της ΝΔ ευρύτερα στην Πελοπόννησο, μαζί με τη στελέχωση του ψηφοδελτίου στη Μεσσηνία, είναι από τα δυσκολότερα στοιχήματα του νεοδημοκρατικού μηχανισμού.
Comments are closed.