- Advertisement -

Συστάσεις και μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες

4

- Advertisement -

Από επτά έως και 20 επεισόδια μεταφοράς αφρικανικής σκόνης καταγράφονται στη χώρα μας ετησίως, ανάλογα με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες και την ποσότητα της σκόνης που… ταξιδεύει από τη Σαχάρα. Οι επιστήμονες, υπό τα δεδομένα αυτά, κάνουν λόγο για ένα συχνό φαινόμενο που δεν θα πρέπει να πανικοβάλλει τους πολίτες.  Κρίνεται εντούτοις αναγκαίο – με έμφαση στα ευπαθή άτομα – να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, πόσο μάλλον  στα αστικά κέντρα όπου η ποιότητα του αέρα είναι ήδη υποβαθμισμένη.

Και αυτό διότι, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), η συγκέντρωση σκόνης μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία  κυρίως μέσω της υποβάθμισης της ποιότητας του αέρα. «Η αφρικανική σκόνη μεταφέρει σωματίδια σε μεγάλο φάσμα μεγεθών, όπως PM10, PM2,5 ή ακόμα και πολύ μικρότερα, ενώ μπορεί επίσης να συμπαρασύρει και ρύπους από την ατμόσφαιρα. Η αύξηση των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα μπορεί να επιδεινώσει αναπνευστικά νοσήματα όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα και οι αλλεργίες. Τα άτομα με προϋπάρχουσες αναπνευστικές παθήσεις είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε περιόδους αυξημένων επιπέδων σκόνης και αυτό απεικονίζεται και σε αυξημένες προσελεύσεις στα νοσοκομεία».

Αναφορικά, δε, με τον τρόπο που επηρεάζει το αναπνευστικό, οι ειδικοί της Εταιρείας αναλύουν τα εξής: «Τα λεπτά σωματίδια της σκόνης μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στους πνεύμονες και ακόμα και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Για άτομα με παθήσεις όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η έκθεση σε αυτά τα σωματίδια μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, οδηγώντας σε δύσπνοια, βήχα, συριγμό και δυσφορία στο στήθος.

Πιο ευάλωτα

Επίσης, η σκόνη μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις και ερεθισμούς (π.χ. στα μάτια), ενώ το φαινόμενο έχει συνδεθεί και με καρδιαγγειακές επιδράσεις (μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων, ιδιαίτερα σε ευάλωτους πληθυσμούς). Επιπρόσθετα, η  παρατεταμένη έκθεση στην αφρικανική σκόνη μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τα άτομα πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και σε άλλες ασθένειες.

Εν τω μεταξύ, η χρόνια έκθεση στην αφρικανική σκόνη και τους σχετικούς ρύπους της έχει συσχετιστεί με μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία. Η ΕΠΕ επικαλείται ανασκόπηση του 2020 για την επίδραση της σκόνης στην ποιότητα του αέρα στην Ευρώπη, εκτιμώντας ότι 42.000 θάνατοι κατ’ έτος αποδίδονται στη σκόνη. Μάλιστα, στις μεσογειακές χώρες έχει υπολογιστεί ότι το 27%-44% του αριθμού των θανάτων που σχετίζονται με τα σωματίδια PM10 οφείλεται στην αφρικανική σκόνη.

- Post Down -

Comments are closed.