- Advertisement -

Στρατηγική συμμαχία Motor Oil – ΔΕΗ στο πράσινο υδρογόνο

6

- Advertisement -

Το «πράσινο φως» σε μέρισμα – ρεκόρ, ύψους 199,4 εκατ. ευρώ ή 1,80 ευρώ ανά μετοχή, άναψε η γενική συνέλευση της Motor Oil, με τη διοίκηση του ομίλου να τονίζει πως «ύστερα από μισό αιώνα ιστορίας, εξέλιξης και πρωτοπορίας, η Motor Oil καλείται να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις».

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό που έχει διανείμει η εταιρεία από την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος ορίστηκε η Τετάρτη 26 Ιουνίου και η πληρωμή θα ξεκινήσει την Τετάρτη 3 Ιουλίου. Σημειώνεται ότι έχει ήδη καταβληθεί και αναγνωρισθεί ως προμέρισμα χρήσης 2023 το ποσό των 44.313.192 ευρώ (0,40 ευρώ ανά μετοχή) από τον Δεκέμβριο του 2023, ενώ το υπόλοιπο ποσό του 1,40 ευρώ ανά μετοχή θα αναγνωριστεί στη χρήση 2024.

Παραγωγή και πώληση

Παράλληλα, η γενική συνέλευση ενέκρινε τη διεύρυνση του σκοπού της εταιρείας με αντικείμενο την παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και την παραγωγή, πώληση και διανομή υδρογόνου, προηγμένων καυσίμων και μεθανόλης.

Μιλώντας στη γενική συνέλευση, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil, Ιωάννης Βαρδινογιάννης, αναφέρθηκε στους πυλώνες ανάπτυξης και στις μελλοντικές κινήσεις του ομίλου και υπογράμμισε – μεταξύ άλλων – πως «το πράσινο υδρογόνο αφορά κυρίως το μέλλον, η στρατηγική συμμαχία με τη ΔΕΗ μας δίνει πολλά περιθώρια ανάπτυξης».

Αναφερόμενος στην κοινή εταιρεία Hellenic Hydrogen που έχει συσταθεί με τη ΔΕΗ, ο ίδιος σημείωσε ότι η χρήση του εξαρτάται από το κόστος και ότι αποτελεί μια μελλοντική δραστηριότητα, αλλά – όπως είπε – οφείλουμε να είμαστε μέσα στις εξελίξεις. «Είμαστε συνοδοιπόροι με τη ΔΕΗ σε ένα δύσκολο δρόμο που δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η εταιρεία δεν θα παράγει μόνο πράσινο υδρογόνο, αξιοποιώντας κατά κύριο λόγο την περίσσεια ΑΠΕ, αλλά και άλλες μορφές.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής CEO της εταιρείας Πέτρος Τζαννετάκης τόνισε πως «έχουμε τεράστια ευθύνη μπροστά μας να υλοποιήσουμε ταχύτατα τις επενδύσεις που σχεδιάσαμε και πραγματοποιούμε τα τελευταία 5 χρόνια. Η εξέλιξη πρέπει να γίνει μέσα σε πλαίσιο ασφάλειας και ισορροπίας, ώστε να συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες σαν όμιλος στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, πρωτοπορώντας».

Ταυτόχρονα, ο Πέτρος Τζαννετάκης επεσήμανε ότι το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2024 θα είναι καλύτερα από πέρυσι λόγω της εκτεταμένης συντήρησης που έγινε πέρυσι στο διυλιστήριο Κορίνθου. Στο πλαίσιο αυτό, έγινε ιδιαίτερη αναφορά σε σημαντικά γεγονότα της περυσινής οικονομικής χρήσης, όπως η εισαγωγή της μετοχής του ομίλου στον MSCI Greece και η ολοκλήρωση της εξαγοράς του Θαλή. Επιπλέον, το 2023 ήταν η πρώτη πλήρης χρονιά λειτουργίας του συγκροτήματος κατεργασίας νάφθας, μιας επένδυσης πάνω από 320 εκατ. ευρώ, ενώ τον Ιανουάριο ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την εξαγορά του υπόλοιπου 25% της Ανεμος.

- Post Down -

Comments are closed.