- Advertisement -

Στο top 10 των ευρωπαϊκών πόλεων η Αθήνα, με πρώτη το Λονδίνο

3

- Advertisement -

Η Αθήνα περιλαμβάνεται για πρώτη φορά στο top 10 των ευρωπαϊκών πόλεων με το υψηλότερο ενδιαφέρον για ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Ευρώπη το 2024, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της διεθνούς εταιρείας συμβούλων ακινήτων CBRE.

Ειδικότερα, τα στοιχεία της έρευνας με τίτλο «2024 European Hotel Investor Intentions Survey» κατατάσσουν την Αθήνα στην 9η θέση των προτιμώμενων πόλεων στη Γηραιά Ηπειρο για τους επενδυτές στον κλάδο των ξενοδοχείων, με πρώτη το Λονδίνο. Στη δεύτερη θέση ανέβηκε η Μαδρίτη, προσπερνώντας το Παρίσι, που υποχώρησε στην τρίτη θέση. Ακολουθούν η Ρώμη (4η θέση), το Αμστερνταμ (5η), η Βαρκελώνη (6η), το Δουβλίνο (7η), το Μιλάνο (8η), η Αθήνα (9η) και το Βερολίνο (10η).

Τα ευρήματα

Τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας της CBRE δείχνουν ότι:

Πάνω από το 90% των επενδυτών θα διατηρήσουν ή θα αυξήσουν τις επενδύσεις τους σε ξενοδοχεία το 2024. Λόγω της ανθεκτικής εμπορικής τους απόδοσης, οι ξενοδοχειακές επενδύσεις εμπνέουν υψηλότερη επενδυτική εμπιστοσύνη, σε σύγκριση με άλλους τομείς ακινήτων.

Περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο θέμα, το κόστος του κεφαλαίου αναδεικνύεται ως η κύρια πρόκληση για τους επενδυτές ξενοδοχείων το 2024. Αυτό οφείλεται κυρίως στα επιτόκια, τα οποία έχουν αυξηθεί για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό. Το κόστος εργασίας, μια άλλη πληθωριστική ανησυχία, κατατάσσεται ως το δεύτερο πιο σημαντικό ζήτημα. Επιπλέον, πάνω από το 80% των ερωτηθέντων αντιλαμβάνονται τη γεωπολιτική ως παράγοντα που θα επηρεάσει τις επενδύσεις στην Ευρώπη.

Οι επενδυτές στρέφονται όλο και περισσότερο σε στρατηγικές προστιθέμενης αξίας, με έμφαση στην επανατοποθέτησή τους σε ευκαιρίες. Τα ανεξάρτητα ξενοδοχεία είναι σε ζήτηση και αποτελούν προτεραιότητα για το 36% των ερωτηθέντων. Μεταξύ των ευρωπαίων επενδυτών, τα soft brands ξεπερνούν τα ξενοδοχεία που συνδέονται άμεσα με τα παγκόσμια brands, ενώ τα ξενοδοχεία πλήρους εξυπηρέτησης παραμένουν δημοφιλή

Ενώ η ζήτηση για θέρετρα παραμένει ισχυρή, τα ξενοδοχεία που βρίσκονται σε κεντρικές επιχειρηματικές περιοχές προηγούνται πλέον όσον αφορά τη δημοτικότητα.

Οι πόλεις – πύλες συνεχίζουν να κυριαρχούν ως οι προτιμώμενοι προορισμοί. Το Λονδίνο διατήρησε την πρώτη του θέση ενώ η Μαδρίτη έχει ανεβεί σε δημοτικότητα. Η Αθήνα μπήκε στο top 10, αποδεικνύοντας την ισχυρή θέση της Ελλάδας στην αγορά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η Ευρώπη, τονίζεται στην έρευνα, θα παραμείνει ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, προοπτική που ενισχύεται από τη διαρκή αύξηση των διεθνών επισκεπτών σε βασικούς τουριστικούς κόμβους και πόλεις – πύλες.

- Post Down -

Comments are closed.