- Advertisement -

Στα 35 δισ. ευρώ οι αγορές μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων

8

- Advertisement -

Περισσότερα από 35 δισ. ευρώ ξοδεύουν κάθε χρόνο οι Ελληνες σε αγορές που πραγματοποιούν μέσω Διαδικτύου, με το 56% αυτών των αγορών να πραγματοποιούνται μέσω καρτών. Η διείσδυση του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι εξαιρετικά υψηλή, με το 94% των καταναλωτών να δηλώνουν ότι σε μηνιαία βάση πραγματοποιούν κάποια αγορά διαδικτυακά.

Τα ευρήματα έρευνας που διεξήγαγε η Kantar Sifo για λογαριασμό του Ομίλου Nexi σχετικά με τις καταναλωτικές συνήθειες και τις δαπάνες στο ηλεκτρονικό εμπόριο (Εκθεση για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο 2023) δείχνουν ότι οι έλληνες καταναλωτές έχουν εμφανή προτίμηση στα φυσικά αγαθά, τα οποία αφορούν περίπου το 50% των συνολικών δαπανών τους (σε αξία 17,5 δισ. ευρώ) και αφιερώνουν στην επίπλωση των σπιτιών, στην αγορά ρούχων, παπουτσιών και ειδών διατροφής, ενώ οι υπόλοιπες δαπάνες κατανέμονται σε 19% για υπηρεσίες και 31% για ταξίδια. Μάλιστα 6,7 δισ. ευρώ αφορούν τον τομέα των υπηρεσιών και 10,7 δισ. ευρώ ταξίδια.

Σύμφωνα με την Εκθεση Ηλεκτρονικού Εμπορίου 2023 για την Ελλάδα, σχεδόν οι μισοί έλληνες καταναλωτές (49%) προτιμούν να κάνουν αγορές από εγχώρια ηλεκτρονικά καταστήματα και σε αυτό οι λόγοι που αναφέρονται ως σημαντικοί είναι η τιμή που αποτελεί σημαντικό κομμάτι της αγοραστικής εμπειρίας (72%), σε συνδυασμό με τις προνομιακές επιλογές παράδοσης (39%) και την προτίμηση για την υποστήριξη μικρών και τοπικών επιχειρήσεων (30%). Μάλιστα η τάση για υποστήριξη των τοπικών και των μικρών επιχειρήσεων έχει γίνει ακόμα πιο έντονη με τη συνεχιζόμενη παγκοσμιοποίηση, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν μια ισορροπία ανάμεσα στην ευκολία που προσφέρουν οι παγκόσμιες αγορές και την αυθεντικότητα που χαρακτηρίζει τις τοπικές, προσφέροντας ατελείωτες ευκαιρίες για την προώθηση του τοπικού εμπορίου.

Ερευνα

Στην έρευνα που αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης μελέτης που διεξήχθη σε διάφορες αγορές όπως η περιοχή των Βόρειων Χωρών (Δανία, Νορβηγία, Σουηδία), η περιοχή DACH (Αυστρία, Γερμανία, Ελβετία) και η περιοχή της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (συμπεριλαμβανομένης της Κροατίας και της Ελλάδας) συμμετείχαν 1.528 έλληνες χρήστες του Διαδικτύου ηλικίας 18 έως 79 ετών. Tα στοιχεία για την Ελλάδα δείχνουν ότι οι millennials ηγούνται εκείνων που πραγματοποίησαν διαδικτυακές αγορές τον περασμένο χρόνο με ποσοστό 96%, ενώ ακολουθούν από κοντά η Γενιά Χ (94%) και η Γενιά Ζ (92%). Οι βασιλιάδες των αγορών δεν είναι οι γυναίκες, αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι οι Ελληνες τείνουν να αγοράζουν διαδικτυακά λίγο περισσότερο (95%) από τις Ελληνίδες (93%). Πάντως οι χαμηλότερες τιμές με 27% αποτελούν τον βασικό λόγο των ηλεκτρονικών αγορών, ενώ ακολουθούν η εξοικονόμηση χρόνου (18%), η εύκολη σύγκριση τιμών (15%), η μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων (8%), η ανεξαρτησία από τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων (5%), η αποφυγή της πολυκοσμίας και της αναμονής στις ουρές (3%).

- Post Down -

Comments are closed.