- Advertisement -

Σκωτία: Επιβεβαιώθηκε κρούσμα της νόσου των τρελών αγελάδων σε φάρμα

2

- Advertisement -

Η κυβέρνηση της Σκωτίας επιβεβαίωσε σήμερα ένα κρούσμα της κλασικής μορφής της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών (BSE), γνωστής ως νόσος των τρελών αγελάδων, σε αγρόκτημα στα νοτιοδυτικά της χώρας.

Η κυβέρνηση έχει επιβάλει προληπτικούς περιορισμούς κινήσεων στις πληγείσες εγκαταστάσεις και στα ζώα τα οποία ήρθαν σε επαφή με το κρούσμα στο Άϊρσαϊρ, αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Περαιτέρω έρευνες για τον εντοπισμό της προέλευσης της νόσου βρίσκονται σε εξέλιξη, προστίθεται στην ανακοίνωση, ενώ επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία ως αποτέλεσμα του μεμονωμένου κρούσματος.

«Το γεγονός ότι εντοπίσαμε αυτό το μεμονωμένο κρούσμα τόσο γρήγορα αποδεικνύει ότι το σύστημα επιτήρησης για την ανίχνευση αυτού του τύπου της νόσου λειτουργεί αποτελεσματικά. Θέλω να ευχαριστήσω τον ιδιοκτήτη του ζώου για την συνέπειά του», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας, Jim Fairlie.

Μηδαμινός κίνδυνος

«Θέλω να διαβεβαιώσω τόσο τους αγρότες όσο και το κοινό ότι είναι μηδαμινός ο κίνδυνος που σχετίζεται με αυτή την μεμονωμένη περίπτωση. Αλλά, αν κάποιοι αγρότες ανησυχούν, τους καλώ να συμβουλευτούν έναν κτηνίατρο», δήλωσε η επικεφαλής αξιωματούχος των κτηνιατρικών υπηρεσιών Σίλα Βος.

Η παρακολούθηση της νόσου είναι σημαντική στο Ηνωμένο Βασίλειο από την κρίση του 1986, όταν 180.000 βοοειδή μολύνθηκαν και 4,4 εκατομμύρια θανατώθηκαν για την εξάλειψή της, σύμφωνα με το BBC.

Η ασθένεια δεν μεταδίδεται άμεσα από ζώο σε ζώο, αλλά οι απόγονοι ενός μολυσμένου ζώου μπορεί να προσβληθούν και έτσι θανατώνονται.

Το τελευταίο κρούσμα στη Σκωτία ήταν στο Aberdeenshire το 2018.

Η νόσος μολύνει τις αγελάδες και προσβάλλει το κεντρικό νευρικό τους σύστημα. Συνήθως είναι θανατηφόρα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν συνήθως επιθετικότητα και έλλειψη συντονισμού.

Ο Ian McWatt, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Food Standards Scotland, δήλωσε ότι υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι για την προστασία των καταναλωτών από τον κίνδυνο της νόσου, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων στις ζωοτροφές και της απομάκρυνσης των τμημάτων των βοοειδών που είναι πιθανότερο να μεταφέρουν τη νόσο.

Ο ίδιος δήλωσε: «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την κυβέρνηση της Σκωτίας, άλλες υπηρεσίες και τον κλάδο».

- Post Down -

Comments are closed.