- Advertisement -

Πώς μπορούν οι ενισχύσεις να γίνουν αποδοτικές

3

- Advertisement -

Για την επίτευξη μεγαλύτερης αποδοτικότητας των κρατικών δαπανών για κοινωνικά επιδόματα, η ΤτΕ θεωρεί σημαντικότατη τη χρήση προπληρωμένων καρτών για την πληρωμή των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ, καθώς και την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΟΠΕΚΑ προκειμένου οι δικαιούχοι να έχουν καλύτερη πρόσβαση στα εργαλεία κοινωνικής πολιτικής. Οπως σημειώνει, δε, στην ετήσια έκθεσή της, πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, και όχι μόνο της επιδοματικής πολιτικής, με ιδιαίτερη στόχευση στην επανακατάρτιση των ανέργων.

Με την προσέγγιση αυτή συμφωνεί ο πρόεδρος και διευθυντής ερευνών του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) Παναγιώτης Λιαργκόβας: «Για τη λύση των προβλημάτων φτώχειας και ανισότητας, απαιτείται συνεκτική κοινωνική πολιτική, όχι μόνο επιδόματα. Τα επιδόματα είναι σαν την ασπιρίνη: ανακουφίζουν μεν, αλλά δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Μάλιστα, τα επιδόματα που δίνονται επί μακρόν εν τέλει να είναι και αντιπαραγωγικά, καθώς ενδέχεται να οδηγήσουν και στη μείωση του κινήτρου των δικαιούχων για να βγουν από την κατάσταση που τους δίνει το επίδομα (π.χ. ανεργία)».

Ερευνα. Πρόσφατη έρευνα του ΚΕΠΕ για την παιδική φτώχεια δείχνει, άλλωστε, ότι τα επιδόματα δεν καταφέρνουν να αντισταθμίσουν το πλήγμα που κατάφερε η ακρίβεια στην ευημερία των παιδιών. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, η μελέτη προτείνει την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών για την παροχή ποιοτικών σχολικών γευμάτων για όλους τους μαθητές, αλλά και την εισαγωγή της ηθικής εκπαίδευσης στα σχολεία. Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, τέτοια μέτρα θα αναπτύξουν την ανθεκτικότητα της ευημερίας των παιδιών, ενώ θα βοηθήσουν και στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, καθώς η παιδική φτώχεια αποτελεί σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα για νέα ζευγάρια που σκέφτονται να κάνουν παιδιά. «Αξίζει περισσότερο να εστιάσουμε στη βελτίωση των δημόσιων αγαθών (υγεία, παιδεία), παρά να δίνουμε τα χρήματα αυτά σε επιδόματα» καταλήγει ο Παναγιώτης Λιαργκόβας.

- Post Down -

Comments are closed.