- Advertisement -

Πτωτικό «γύρισμα» με ισχνό τζίρο στο χρηματιστήριο

17

- Advertisement -

Με τις ευρωπαϊκές αγορές μετά την ανοδική αντίδραση ανακούφισης της Δευτέρας να σημειώνουν πτώση, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν πως ο δεύτερος γύρος των γαλλικών εκλογών οδηγεί μάλλον σε πολιτικό αδιέξοδο τη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης, και το ελληνικό χρηματιστήριο, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή τάση, «γύρισε» σε απώλειες (-0,97%), αν και η αξία των συναλλαγών, ενδεικτική της επιφυλακτικότητας της αγοράς, περιορίστηκε στα 78,66 εκατ. ευρώ.

Το πολιτικό ρίσκο διεθνώς έχει αυξηθεί, απόρροια και των αμερικανικών εκλογών, ενώ το δολάριο ΗΠΑ σημείωσε χθες νέα υψηλά σχεδόν 38 ετών έναντι του γεν Ιαπωνίας (που οδήγησε σε παρέμβαση 9,8 τρισ. γεν ή 60,65 δισ. δολ. την κεντρική τράπεζα της χώρας), απόρροια και της εκτίμησης μιας πιθανής δεύτερης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, που αύξησε και τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.

Σε υποβάθμιση της σύστασής της από «αυξημένη θέση» (overweight) σε «ουδέτερη θέση» (neutral) για τη μετοχική αγορά της Ελλάδας καθώς και της Πολωνίας («μειωμένη θέση» από «ουδέτερη θέση»), ώστε να αντισταθμίσει την αναβάθμιση σε «αυξημένη θέση» από «μειωμένη θέση» (underweight) της μετοχικής αγοράς της Ν. Αφρικής, προχώρησε από την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA) η JP Morgan. Παράλληλα, όμως, η αμερικανική τράπεζα διατηρεί τη σύσταση για «αυξημένες θέσεις» στα ελληνικά ομόλογα, σημειώνοντας πως αφού ήταν φθηνά για χρόνια, τώρα εμφανίζονται ήπια ακριβά, αντανακλώντας τη σχετική πολιτική σταθερότητα στη χώρα και τα ισχυρά μακροοικονομικά και δημοσιονομικά θεμελιώδη μεγέθη. Για την ελληνική οικονομία η JP Morgan προβλέπει για το 2024 ανάπτυξη 2,2%, με το ΑΕΠ να διαμορφώνεται στα 232 δισ. ευρώ, ενώ αναμένει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στην περιοχή του 2,3% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος στο 154% του ΑΕΠ.

Συνολικά στην επενδυτική της στρατηγική για το β’ εξάμηνο επισημαίνει τον κίνδυνο απογοητεύσεων στις αγορές, καθώς σε αντίθεση με τις αρχές του έτους, όταν οι μετοχές ευνοούνταν από την οικονομική δραστηριότητα και την προσδοκία μιας πιο επιθετικής νομισματικής χαλάρωσης από πλευράς κεντρικών τραπεζών, τώρα η Fed διατηρεί τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα, με τη σχέση ανάπτυξης/νομισματικής πολιτικής να δείχνει στοιχεία επιδείνωσης.  Επιπλέον, η δυναμική των εταιρικών κερδών ίσως να μην είναι σε θέση να στηρίξει τις κάπως «τραβηγμένες» αποτιμήσεις.

Παράλληλα, η BNP Paribas, που αναμένει ανάπτυξη 2,2% το 2024 και 2,3% το 2025 για την ελληνική οικονομία με εφικτό τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,1% του ΑΕΠ τη διετία αυτή, σημειώνει ότι φέτος θα είναι μια χρονιά-ορόσημο για την ελληνική αγορά, καθώς οι τράπεζες θα ξαναδώσουν μερίσματα ύστερα από 16 χρόνια και η αγορά ακινήτων θα κινηθεί υψηλότερα από τα προ της κρίσης χρέους επίπεδα του 2008. Από την άλλη πλευρά, υπογραμμίζει πάντως πως η Ελλάδα παραμένει εκτεθειμένη τόσο στις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη όσο και στην αγορά ενέργειας. Tα συγκρατημένα spreads των ελληνικών ομολόγων, παρά την αστάθεια της αγοράς μετά τις ευρωεκλογές και τις πρόωρες εκλογές στη Γαλλία, αποτελούν ένδειξη ότι το ασφάλιστρο κινδύνου που συνδέεται με το ελληνικό δημόσιο χρέος έχει μειωθεί. Ανοδικά κινήθηκαν 42 μετοχές, 67 πτωτικά και 12 παρέμειναν σταθερές, ενώ στα top picks των Mediobanca και Wood βρίσκεται ενταγμένη η μετοχή της Alpha Bank, με την πρώτη να εκτιμά πως η ελληνική τράπεζα είναι καλύτερα τοποθετημένη στο νέο περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων παράλληλα με την ενίσχυση των κεφαλαίων της που μπορούν να αποτελέσουν τους καταλύτες για να αναστραφεί η πρόσφατη υποαπόδοση της μετοχής, ενώ η δεύτερη αναμένει ότι η κερδοφορία της τράπεζας σε όρους RoTE θα ξεπεράσει το 10% μέχρι το 2026 έχοντας μοιράσει σε μερίσματα €750 εκατ. την τριετία 2024-2026.

- Post Down -

Comments are closed.