- Advertisement -

ΠΑΣΟΚ: Επτά παρεμβάσεις για το ενεργειακό

ΠΑΣΟΚ: Επτά παρεμβάσεις για το ενεργειακό
2

- Advertisement -

Με αιχμές τόσο προς την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και προς αυτή του Αλέξη Τσίπρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης παρουσίασε χθες, μαζί με τον Γιάννη Μανιάτη, τον Φρέντυ Παρασύρη και τον Κώστα Μαθιουδάκη, την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την ενέργεια. Και παράλληλα σήκωσε το γάντι στις κατηγορίες περί τοξικότητας που εκτοξεύονται από το Μέγαρο Μαξίμου.

«Είναι απόλυτος τυχοδιωκτισμός και υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών ένα κόμμα το οποίο, κατά τα πρότυπα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, έχει έναν μηχανισμό προπαγάνδας στο Διαδίκτυο για να πλήττει πολιτικούς αντιπάλους και την αλήθεια, ένα κόμμα που πρωταγωνιστεί στα fake news και στην τοξικότητα, να κάνει μαθήματα πολιτικού πολιτισμού», επεσήμανε ο Ανδρουλάκης.

«Ο κύριος Μητσοτάκης δεν είναι ο άνθρωπος που σας έλεγε ότι θα καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου; Το έλεγε; Το είχε δεσμευτεί; Οταν το είπε, σας παρουσίασε το κόστος του μέτρου, που είναι, όχι μία και δύο φορές, πολλαπλάσιο κόστος από τα μέτρα που έχουμε παρουσιάσει εμείς ως παρεμβάσεις για το συνταξιοδοτικό;», αναρωτήθηκε για τις γαλάζιες κατηγορίες προς το ΠΑΣΟΚ για ακοστολόγητο πρόγραμμα. «Ο Πρωθυπουργός καλόμαθε. Να τον χαϊδεύουν και να κάνει ένα παιχνίδι διχόνοιας και τοξικότητας με συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις. Γι’ αυτό πολλές φορές προσπαθεί να τσουβαλιάσει όλη την αντιπολίτευση (…) Προσπαθεί να αξιοποιήσει μια κακή κυβερνητική περίοδο (σ.σ.: την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου) για να δείξει ότι ο ίδιος είναι μονόδρομος. Ε, δεν είναι».

Ο Ανδρουλάκης περιέγραψε ως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της ΝΔ τα κριτήρια με τα οποία έγινε η κατανομή του ενεργειακού χώρου και τον «ξαφνικό θάνατο» της υπερσύγχρονης μονάδας Πτολεμαΐδα-5. «Τελικά, υπάρχει σχέδιο; Ή όλα γίνονται και προτεραιοποιούνται βάσει των εξυπηρετήσεων που κάνει η κυβέρνηση σε οικονομικά συμφέροντα;», σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.  Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μανιάτης περιέγραψε τους πέντε εθνικούς στόχους του κόμματος για την ενέργεια, την ενεργειακή ανεξαρτησία, τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τους έλληνες καταναλωτές, την εισαγωγή της ενέργειας στην υπηρεσία της παραγωγής και της παραγωγικότητας της χώρας, τη δίκαιη μετάβαση για τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά και τη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας.

Οι προτάσεις

Στις επτά παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνεται η δημιουργία εθνικού προγράμματος δικτύων αποθήκευσης ενέργειας και πλήρους αξιοποίησης, με χωροταξικό σχεδιασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ένα νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Made in Greece» για το 2035 (με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση 500.000 ελληνικών κατοικιών), ένα ενεργειακά ουδέτερο Δημόσιο («Δεν νοείται να απαιτεί από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να κάνουν λιγότερη κατανάλωση ενέργειας, και το ίδιο να είναι παντελώς αδιάφορο στη δική του κατανάλωση ενέργειας», είπε ο Μανιάτης) και τη δημιουργία ενός νέου κοινωνικού ενεργειακού συμβολαίου, τοπικά ενεργειακά μερίσματα για κάθε μεγάλη επένδυση που γίνεται σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας. Παράλληλα, στις παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ βασικό ρόλο παίζει η ηλεκτρική ενέργεια ως βασικός πυλώνας για την επιχειρηματική αναγέννηση της χώρας και οι υδρογονάνθρακες, που θα καταστήσουν την Ελλάδα «ενεργειακή γέφυρα τριών ηπείρων» και θα βοηθήσουν στη δημιουργία ενός Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών.

Μείωση του ρεύματος

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκαν για μείωση του ρεύματος κατά 20% μέσα στο 2027 και στο βάθος ενός εκλογικού κύκλου με 30% μειωμένες τιμές για το ηλεκτρικό ρεύμα. «Δεν έχουμε κάποιο μαγικό ραβδί που θα το γυρίσουμε και ξαφνικά θα αλλάξουν τα πράγματα», ανέφερε ο γραμματέας του τομέα Κώστας Μαθιουδάκης. Σημειώνοντας πως για να επιτευχθεί ο στόχος του ΠΑΣΟΚ θα κάνει παρέμβαση στη χονδρική για μεγαλύτερη προβλεψιμότητα στην τιμή (αλλά και με έμμεσο πλαφόν, βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας), μαζικές μεταφορές νοικοκυριών στα «μπλε» τιμολόγια, θα σταματήσει την αύξηση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, θα επεκτείνει την αποθήκευση ώστε οι καταναλωτές να επωφελούνται από την παραγωγή τις ώρες χαμηλού κόστους. Παράλληλα, έχει στόχο να επιταχύνει την καθυστερημένη διείσδυση έξυπνων μετρητών και να αντιμετωπίσει τη ρευματοκλοπή (με κατάργηση της δυνατότητας του Διαχειριστή να τη χρεώνει στους συνεπείς).

- Post Down -

Comments are closed.