- Advertisement -

Παράταση διαγωνισμού για τον λιμένα Λαυρίου

3

- Advertisement -

Την παράταση του διαγωνισμού για την παραχώρηση του λιμένα Λαυρίου ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο επισημαίνει πως η Πρόσκληση Υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την απόκτηση πλειοψηφικού μεριδίου συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με την επωνυμία «Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου ΑΕ» έχει νέα καταληκτική ημερομηνία την 30ή Μαΐου 2024. Αξίζει να σημειωθεί πως σκοπός του Ταμείου είναι η τουριστική κυρίως αξιοποίησή του, εξυπηρετώντας κρουαζιερόπλοια αλλά και για τη μεταφορά φορτίων εμπορευμάτων. Διαθέτει μαρίνα 180 θέσεων για σκάφη αναψυχής με δυνατότητα αύξησής τους κατά 20%.

Οι επενδύσεις στη συγκεκριμένη υποδομή αναμένεται να αναβαθμίσουν τις δυνατότητες του αλλά και να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, καθώς λόγω της εγγύτητας του λιμανιού με δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως τις Κυκλάδες, αλλά και το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες ιδιαίτερα για ανάπτυξη, με δραστηριότητες όπως η κρουαζιέρα και ο ελλιμενισμός σκαφών αναψυχής.

Κατεβασμένα ρολά στα εμπορικά

Κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά καταστήματα σήμερα καθώς έχει μεταφερθεί η καθιερωμένη αργία της Πρωτομαγιάς.

Εκτός από τα εμπορικά καταστήματα, κλειστά θα παραμείνουν και τα σουπερμάρκετ, ενώ δεν θα λειτουργήσουν ούτε οι λαϊκές αγορές. Αντίθετα ανοιχτά θα παραμείνουν τα βενζινάδικα, οι φούρνοι, τα ζαχαροπλαστεία και τα μίνι μάρκετ.

Διεθνείς επαφές στο Παρίσι

Σειρά από σημαντικές διμερείς συναντήσεις πραγματοποίησε ο Κωστής Χατζηδάκης στο Παρίσι, στο πλαίσιο της Υπουργικής Διάσκεψης του ΟΟΣΑ.

Ο τσάρος της οικονομίας συνάντησε τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, Ulrik Knudsen, με τον οποίον αντάλλαξαν απόψεις για την πορεία της ευρωπαϊκής και της ελληνικής οικονομίας, τον τούρκο ομόλογό του Mehmet Simsek με τον οποίο συζήτησαν το πρόγραμμα ταχείας χορήγησης θεώρησης εισόδου (visa express), το οποίο έχει συμβάλει στην αύξηση των επισκέψεων τούρκων τουριστών στα νησιά του Αιγαίου, καθώς και τον υπουργό Οικονομίας του Ισραήλ Nir Barkat, με τον οποίον αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ο Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε και με τον υπουργό Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ιαπωνίας, Taro Kono, με τον οποίο συζήτησε τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών και την προσπάθεια να ενισχυθούν περαιτέρω, μετά και την πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Τόκιο.

Αναζητείται αγοραστής για 950 πρατήρια

Η Shell βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Saudi Aramco για να πουλήσει τις δραστηριότητές της στα πρατήρια καυσίμων στη Μαλαισία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters το ντιλ μπορεί να ανέλθει σε 1 δισ. δολάρια. Η Shell κατέχει εξ ολοκλήρου περίπου 950 πρατήρια καυσίμων στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Μόνο η κρατική Petronas λειτουργεί μεγαλύτερο δίκτυο. Οι συνομιλίες ξεκίνησαν στα τέλη του 2023 και η συμφωνία μπορεί να οριστικοποιηθεί τους επόμενους μήνες, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

«Κόλλησαν» οι πληρωμές

Επιτάχυνση της αποπληρωμής των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στα προγράμματα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα» και «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» ζητά από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με επιστολή της η πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Το τελευταίο διάστημα το ΕΒΕΑ έχει γίνει αποδέκτης παραπόνων από επιχειρήσεις-μέλη του για σημαντικές καθυστερήσεις στην αποπληρωμή από το κράτος του τιμήματος που του αναλογεί. Οπως επισημαίνει στην επιστολή, αρκετές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, ιδιαίτερα τα μικρότερα καταστήματα, καθώς τα ανελαστικά τους έξοδα αυξάνονται και η κατανάλωση μειώνεται και ζητά να επιταχυνθεί η αποπληρωμή των επιχειρήσεων, προκειμένου και αυτές να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Νέα πλατφόρμα για την εργασία

Ενα νέο χρηστικό εργαλείο για επιχειρήσεις και εργαζομένους δημιούργησε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Αφορά την πλατφόρμα αναζήτησης εργαζομένων-θέσεων εργασίας όπου εργοδότες και υποψήφιοι υπάλληλοι μπορούν να συνδεθούν και αναζητήσουν εργασία ή  να στελεχώσουν τις επιχειρήσεις τους. Οι ενδιαφερόμενοι μπαίνουν στην πλατφόρμα (https://apasxolisi.veth.gov.gr/), που βρίσκεται «κρεμασμένη» στην ιστοσελίδα του ΒΕΘ (www.veth.gov.gr) και στη συνέχεια  ενημερώνονται στα e-mails που θα δηλώσουν για τυχόν νέες αγγελίες που ταιριάζουν στις απαιτήσεις τους.

- Post Down -

Comments are closed.