- Advertisement -

Ο χρεοκοπημένος Ντον και τα 500 εκατ. σε μετρητά

7

- Advertisement -

Ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι έχει στη διάθεσή του «σχεδόν 500 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά», παρά το ότι είχε διαμαρτυρηθεί για ένα εγγυητικό ομόλογο ύψους 454 εκατ. που, όπως είπαν οι δικηγόροι του, δεν είναι σε θέση να καλύψει στο πλαίσιο της έφεσής του σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

«Μέσα από τη σκληρή μου δουλειά, το ταλέντο μου και την τύχη μου, αυτή τη στιγμή διαθέτω σχεδόν 500 εκατ. σε μετρητά, ένα σημαντικό ποσό το οποίο προτίθεμαι να χρησιμοποιήσω στην εκστρατεία μου για να εκλεγώ πρόεδρος», έγραψε στο δίκτυό του, Truth Social. Κάτι που ένας νομικός αναλυτής, ο πρώην βοηθός εισαγγελέας στη Νέα Υόρκη, Βικ Ακερμαν, χαρακτήρισε ως «το πιο ανόητο πράγμα που θα μπορούσε να έχει κάνει».

Η αλήθεια είναι πως καθώς ο Τραμπ διεκδικεί την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, βρίσκεται αντιμέτωπος με άνευ προηγουμένου προκλήσεις σε νομικό επίπεδο: 88 κατηγορίες για ποινικές παραβάσεις και μια σειρά πρόστιμα στο πλαίσιο του αστικού δικαίου. Ετσι, οι σχετικές δαπάνες που καλείται να καλύψει είναι τεράστιες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ανορθόδοξη μεταφορά κονδυλίων προς την επιτροπή πολιτικής δράσης (PAC) Save America αυξάνει τις πιθανότητες οι δωρητές να δουν τα χρήματά τους να πηγαίνουν στους δικηγόρους του Τραμπ, οι οποίοι έχουν λάβει τουλάχιστον 76 εκατ. δολάρια στη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών.

Το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ σημειώνει πως οι δωρητές που συμμετέχουν σε κεντρικές εκδηλώσεις και προσφέρουν είτε 250.000 είτε 814.600 δολάρια – για να χαρακτηριστούν ως βασικοί συνδρομητές ή, αντιστοίχως, για να κερδίσουν μια θέση στο τραπέζι του Τραμπ – θα δουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια να καταλήγουν στην Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικανών (RNC), συμπληρώνοντας πως η Save America «καλύπτει επίσης ένα ιδιαιτέρως δραστήριο και ισχυρό τομέα την περίοδο μετά την προεδρία, καθώς και μια σειρά άλλα έξοδα». Ομως, οι «New York Times» ανέφεραν ότι για μικρότερες δωρεές που δίνονται σε μικρότερης έκτασης και σημασίας εκδηλώσεις, το ποσοστό που θα μεταφερθεί στη Save America θα είναι μεγαλύτερο.

Ολα αυτά σημαίνουν, στην πράξη, πως όταν οι επιταγές αφορούν τη νέα και ενιαία δομή της εκστρατείας των Ρεπουμπλικανών, τότε το επιτελείο του Τραμπ και η Save America θα έχουν προτεραιότητα.

Το σίγουρο είναι πως, με τον Τραμπ να αντιτίθεται στο σενάριο της χρεοκοπίας – κάτι που θα καθυστερούσε μεν την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του, αλλά θα έπληττε την εικόνα του – η Save America διέθεσε πάνω από 50 εκατ. δολάρια το 2023 για νομικές υπηρεσίες και, σύμφωνα με την FEC, άρχισε το 2024 με μόλις 5 εκατ. στα ταμεία της. Οσο για το πρώτο δίμηνο του έτους, οι δαπάνες αυτού του είδους αντιπροσωπεύουν το 85% των λειτουργικών εξόδων της, που συνολικά ανήλθαν σε 8,5 εκατ. δολάρια.

Αυτός είναι και ο λόγος που ένα μέιλ που διακινήθηκε ανάμεσα στα μέλη του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ περιέγραψε τον Τραμπ ως «χρεοκοπημένο Ντον». Παρ’ όλα αυτά, έχοντας αναλάβει πλήρως τον έλεγχο της RNC, ο Τραμπ μπορεί να επωφεληθεί από τα πολύ υψηλότερα όρια των επιτρεπόμενων συνεισφορών – δωρεών. Η ηγετική ομάδα, την οποία ο ίδιος επέλεξε, περιλαμβάνει, άλλωστε, τη νύφη του Λάρα Τραμπ και τον Κρις ΛαΣιβίτα, έναν από τους δύο επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας και σήμερα διευθυντή της RNC.

- Post Down -

Comments are closed.