- Advertisement -

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν, Μοχσέν Ρεζαεΐ, συναντήθηκαν στο Κρεμλίνο, με τη συμμετοχή του συμβούλου του Κρεμλίνου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Γιούρι Ουσακόφ, και του επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, Ιγκόρ Κοστιουκόφ.
Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Μοχσέν Ρεζαεΐ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι πραγματοποιήθηκε μια «εξαιρετικά σημαντική ανταλλαγή απόψεων» σχετικά με τις προοπτικές των διμερών σχέσεων και «την ανάγκη για περιφερειακούς μηχανισμούς ασφαλείας» μετά τη διευθέτηση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.
Στο επίκεντρο των προσπαθειών για ειρήνευση βρέθηκαν το μελλοντικό καθεστώς των στρατηγικής σημασίας Στενών του Ορμούζ, ο αμερικανικός αποκλεισμός των ιρανικών λιμένων, οι κυρώσεις κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας και η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν ξεκαθάρισε στον Πούτιν ότι, εφόσον οι ΗΠΑ δεν αποδεχθούν τους όρους της Τεχεράνης, η Ισλαμική Δημοκρατία δεν θα ανοίξει τα Στενά του Ορμούζ, ούτε θα συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις.
Επιπλέον, ο Ρεζαεΐ ανέφερε πως στη συνάντηση εξετάστηκε η κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς το Ιράν. Στόχος είναι η αντιμετώπιση των ελλείψεων φυσικού αερίου στην ιρανική αγορά και η διευκόλυνση της μεταφοράς ρωσικού αερίου σε γειτονικές χώρες.
Σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ο Ρεζαεΐ μετέφερε στον Πούτιν μήνυμα του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Μοτζταμπά Χαμενεΐ, χωρίς να αποκαλύπτονται λεπτομέρειες για το περιεχόμενό του.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Οκτωβρίου, ο Πούτιν είχε διαβεβαιώσει τον ιρανό πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν πως η Ρωσία είναι έτοιμη να συμβάλει στις προσπάθειες διαμεσολάβησης για τον τερματισμό του πολέμου που ξέσπασε στις 28 Φεβρουαρίου με την αμερικανοϊσραηλινή επίθεση κατά του Ιράν.
Comments are closed.