- Advertisement -

Ο Πέδρο Σάντσεθ μένει – μέχρι να φύγει;

3

- Advertisement -

Ανατροπή στην ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό της Ισπανίας, που έμεινε έκπληκτη με την αιφνίδια ανακοίνωση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ ότι αναστέλλει τα δημόσια καθήκοντά του μέχρι την επόμενη Δευτέρα, προκειμένου να αποφασίσει αν θέλει να συνεχίσει να ηγείται της κυβέρνησης, μετά την προκαταρκτική έρευνα που διετάχθη εις βάρος της συζύγου του. Παρέμβαση της εισαγγελίας της Μαδρίτης ζητεί τώρα να απορριφθεί η υπόθεση και θέτει τις εξελίξεις σε μια νέα βάση. Οσο για τη Manos Limpias (Καθαρά Χέρια), την οργάνωση που έκανε καταγγελία εις βάρος της συζύγου του πρωθυπουργού Μπεγκόνια Γκόμεθ για αθέμιτη άσκηση επιρροής και επιχειρηματική διαφθορά, δήλωσε χθες ότι βασίστηκε σε αναφορές των μέσων ενημέρωσης, στήριξε σε αυτές την αγωγή της και πως δεν μπορεί να εγγυηθεί για την εγκυρότητά τους. «Πρέπει να συνεχίσω να ηγούμαι της κυβέρνησης ή να αποποιηθώ αυτή την ύψιστη τιμή;» έγραφε προχθές σε τετρασέλιδο κείμενο, που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του στην πλατφόρμα X, ο ισπανός πρωθυπουργός, δηλώνοντας ότι θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του έπειτα από ένα πενθήμερο διάλειμμα. Επέρριψε μάλιστα ευθύνες για την κίνηση «στην άνευ προηγουμένου λασπολογία και παρενόχληση από τη Δεξιά και την Ακροδεξιά», διαψεύδοντας κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν εναντίον της συζύγου του. Υψηλόβαθμα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος συσπειρώθηκαν γύρω από τον Σάντσεθ, χαρακτηρίζοντας τοξικό το πολιτικό κλίμα και ψευδή την αγωγή της Manos Limpias.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Η ξαφνική κίνηση του Σάντσεθ προκάλεσε μια φημολογία ότι ενδέχεται να «φλερτάρει» με μια θέση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, και συγκεκριμένα την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Δεν είμαι προσκολλημένος σε αυτή τη θέση. Δέσμευσή μου αποτελεί μόνο η αίσθηση του καθήκοντος στην υπηρεσία του δημοσίου συμφέροντος», έγραψε. Μια υπηρεσία που θα μπορούσε ίσως να συνεχίσει στις Βρυξέλλες, σχολίασε το Politico. Μέχρι σήμερα φαβορί για την καρέκλα του Σαρλ Μισέλ θεωρείτο ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, αλλά ορισμένα μέλη της ΕΕ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους επειδή βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για την εμπλοκή του σε σκάνδαλο διαφθοράς. Μια άλλη επιλογή θα μπορούσε να είναι η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν, η οποία και πάλι βρίσκει αντιστάσεις από ορισμένους σοσιαλιστές ηγέτες λόγω των αμφιλεγόμενων πολιτικών μετανάστευσης της κυβέρνησής της.

Τα τρέχοντα σενάρια

Στα τρέχοντα πιθανά σενάρια, ο Σάντσεθ δεν «ακουγόταν» ως εν δυνάμει υποψήφιος αφού είναι πρωθυπουργός της πέμπτης ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης. Ενδεχόμενη παραίτησή του όμως θα δημιουργούσε ανοιχτές προοπτικές. Αλλωστε ακόμη κι αν ο ίδιος δεν έχει εκφράσει δημόσια ενδιαφέρον για μία από τις κορυφαίες θέσεις των Βρυξελλών, ελάχιστοι εκτιμούν ότι θα κλείσει την καριέρα του ως πρωθυπουργός της Ισπανίας. Μέχρι χθες το μεσημέρι, οι πιθανές επιλογές του Σάντσεθ κυμαίνονταν από το να παραμείνει στην πρωθυπουργία μέχρι το να παραιτηθεί ή να ζητήσει ανανέωση της εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου. Σε περίπτωση παραίτησής του, θα μπορούσε να υπάρξει νέος υποψήφιος ή να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Η πυροσβεστική παρέμβαση όμως της εισαγγελίας της Μαδρίτης δείχνει να απομακρύνει προς το παρόν αυτά τα σενάρια. Ο Σάντσεθ, άλλωστε, δεν βιάζεται να κλείσει τη μετακόμισή του στις Βρυξέλλες. Και μόνο ότι κυκλοφόρησε το όνομά του ανάμεσα στους πιθανούς υποψηφίους για μια υψηλή θέση έχει θέσει μια υποθήκη.

- Post Down -

Comments are closed.