- Advertisement -

Ο κύκλος της ακρίβειας

6

- Advertisement -

Μπορεί να δαγκώνει η τσέπη μας όταν πάμε να αγοράσουμε τρόφιμα, να φάμε σε εστιατόρια, να πιούμε καφέ έξω ή να κάνουμε διακοπές σε ξενοδοχεία, εντούτοις η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με τη μεγαλύτερη καταναλωτική δαπάνη σε όλους τους παραπάνω κλάδους. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ιρλανδία, με υπερδιπλάσιο ΑΕΠ και υπερπολλαπλάσιες πολυεθνικές και αρκετές θέσεις υψηλότερα σε κατά κεφαλήν εισόδημα και αγοραστική δύναμη.

Η χρήση μεγάλου μέρους του προϋπολογισμού σε ένα προϊόν ή ομάδα υπηρεσιών, στατιστικά, αυξάνει τον συντελεστή βαρύτητας, στη διαμόρφωση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Δηλαδή, η αύξηση τιμών σε αυτά τα προϊόντα επηρεάζει περισσότερο τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με τη στάθμιση των ξενοδοχείων και των εστιατορίων στην IPCA, η Ιρλανδία είναι η χώρα της ΕΕ που διαθέτει τον περισσότερο προϋπολογισμό σε αυτή την κατηγορία, με στάθμιση 20,9%, ακολουθούμενη από την Ελλάδα (19,2%) και τις Κύπρο (19,3%), Πορτογαλία (17,3%), Αυστρία (16,6%), Μάλτα (15,8%), Ισπανία (15,1%) και Ιταλία (12,4%).

Η Ιρλανδία δεν είναι τυχαία η χώρα της ΕΕ-27 με το μεγαλύτερο οικονομικό βάρος για εστιατόρια και ξενοδοχεία στην IPCA. Τα τελευταία χρόνια γνώρισε μια «έκρηξη» στην οικονομία της, επωφελούμενη από το ότι είναι η έδρα πολλών πολυεθνικών εταιρειών, σε σημείο που είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ και η πιο παραγωγική, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι μεταξύ των χωρών που ξοδεύουν τα περισσότερα σε ξενοδοχεία και εστιατόρια είναι περιοχές του μεσογειακού τόξου όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα. Ευνοημένες από το κλίμα και την οικονομική ανάπτυξη, οι τέσσερις πρώτες συγκαταλέγονται στις ευρωπαϊκές χώρες που δέχονται τον μεγαλύτερο αριθμό τουριστών κάθε χρόνο.

- Post Down -

Comments are closed.