- Advertisement -

Ομιλία «κλειδί» του Κέβιν Γουόρς στο Τζάκσον Χολ

Ομιλία «κλειδί» του Κέβιν Γουόρς στο Τζάκσον Χολ
3

- Advertisement -

Η πρώτη εμφάνιση του Κέβιν Γουόρς στο ετήσιο συνέδριο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που θα διενεργηθεί στα τέλη αυτής της εβδομάδας στο Τζάκσον Χολ στο Wyoming αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από τις αγορές, για έναν παραπάνω λόγο από το συνηθισμένο.

Δεν είναι μόνο ο πληθωρισμός που απασχολεί τους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής στις ΗΠΑ, αλλά πλέον και η πορεία των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων που κινούνται σταθερά τις τελευταίες ημέρες σε υψηλά επίπεδα πολλών ετών. Αιτία σε σημαντικό βαθμό η συνεχιζόμενη μεγάλη αύξηση του δημόσιου χρέους στην μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, που ξεπέρασε αισίως και τα 40 τρις δολάρια και προκαλεί όλο και μεγαλύτερη ανησυχία σε εσωτερικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Το Συμπόσιο Οικονομικής Πολιτικής του Τζάκσον Χολ αποτελεί εκδήλωση με μεγάλη απήχηση στον κόσμο των χρηματοοικονομικών, στην οποία συμμετέχουν εξέχοντες οικονομολόγοι, βασικοί παράγοντες της χρηματοπιστωτικής αγοράς, αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ηγέτες κεντρικών τραπεζών και άλλων θεσμών όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το φετινό συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί από τις 27 έως τις 29 Αυγούστου με επίσημο θέμα «Χρηματοοικονομική Καινοτομία: Επιπτώσεις για τις Πληρωμές και την Πολιτική».

Τα ομόλογα

Στην συνεδρίαση την FED τον Ιούλιο ο Γουόρς είχε παράσχει ελάχιστες πληροφορίες για το πως εκτιμά τις οικονομικές συνθήκες στις ΗΠΑ σήμερα, κάτι που παραδοσιακά δίνει σήμα και για την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού. Ουσιαστικά ο Γουορς τον προηγούμενο μήνα είχε είχε αποφύγει να δώσει καθοδήγηση για την πορεία στα επιτόκια αυτά του δολαρίου. Μέρος της αγοράς είχε ερμηνεύσει τα σχόλιά του ως ένδειξη έλλειψης αποφασιστικότητας για την επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο της κεντρικής τράπεζας. Στη συνέχεια και για διάφορους παράγοντες οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, κυρίως 10ετους και 30ετους διάρκειας, ενισχύθηκαν σε υψηλά δύο δεκαετιών. Με τις αποδόσεις αυτές των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου (US Treasuries) να παραμένουν αυξημένες λόγω ανησυχιών για τον ασταθή δείκτη τιμών και το δημοσιονομικό έλλειμμα, το νέο αφεντικό της FED βρίσκεται υπό πίεση να ενεργήσει περισσότερο όπως οι προκάτοχοί του και να δώσει σαφέστερες οδηγίες για το πώς θα μπορούσε να αντιδράσει η κεντρική τράπεζα απέναντι στις προκλήσεις αυτές μέσα στο υπόλοιπο του έτους.

Τα σχέδια Γουόρς για τη FED

Όταν ανέλαβε καθήκοντα προέδρου στη FED ο Γουόρς είχε υποσχεθεί ότι θα αλλάξει την επικοινωνιακή στρατηγική της FED, ενδεχομένως μειώνοντας τον αριθμό των προγραμματισμένων συνεδριάσεων και επίσημων ενημερώσεων.

Η ομιλία του στο Τζάκσον Χολ μπορεί να προσφέρει την πιο ξεκάθαρη μέχρι στιγμής εικόνα για το τι σημαίνει αυτό η μεγάλη αυτή αλλαγή που έχει υποσχεθεί. Ήδη ο Γουόρς έχει ξεκινήσει ευρύτερη αναθεώρηση των δραστηριοτήτων της μεγαλύτερης κεντρικής τράπεζας στον κόσμο. Έχει ανακοινώσει τη σύσταση ομάδων εργασίας που θα διερευνήσουν ζητήματα απαραίτητα για τη συνολική άσκηση της νομισματικής πολιτικής. Οι ομάδες αυτές, πέντε στον αριθμό θα επικεντρωθούν στην επικοινωνία, στην κατάρτιση του ισολογισμού της FED, την αξιοποίηση δεδομένων, την ανάλυση στην παραγωγικότητα μαζί με τις θέσεις εργασίας και τον καθορισμό πλαισίων για τον πληθωρισμό. Οι ομάδες εργασίας θα αποτελούνται από εξωτερικούς συμβούλους, συμπεριλαμβανομένων οικονομολόγων και επιχειρηματικών ηγετών, οι οποίοι θα ηγηθούν της πρωτοβουλίας σε συνεργασία με το υπάρχον προσωπικό της FED.

- Post Down -

Comments are closed.