- Advertisement -

Ολα του γάμου εύκολα

3

- Advertisement -

Μεγάλη κατσίκα η πραγματικότητα. Μην πω και μουλάρα. Εκεί που νομίζεις ότι την ελέγχεις, ότι την έχεις με κάποιον τρόπο καλουπάρει, ότι μπορείς να την εργαλειοποιείς, σου δίνει μια κλωτσιά και σε πετάει στην άκρη του χωραφιού. Στην προκειμένη περίπτωση, η πραγματικότητα έχει ονοματεπώνυμο. Στέφανος Κασσελάκης. Που, σχεδόν καθημερινά, κλωτσάει όχι μόνο στην άκρη, αλλά εκτός χωραφιού, όχι ακριβώς τα ηθικά (αυτά είχαν προ πολλού τιναχθεί στον αέρα) αλλά και τα αισθητικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ και της, ας πούμε, Αριστεράς. Διότι αυτό το πανηγύρι του γάμου Στέφανου – Τάιλερ, ήδη από τη δημοσιοποίηση της πρόσκλησης πριν από λίγες μέρες, έχει πολλά στοιχεία που δεν συνάδουν με την πολιτική αισθητική. Και ειδικά στην πολιτική η αισθητική είναι και ηθική.

Αυτές οι νοηματικές αποχρώσεις ωστόσο δεν νομίζω ότι υπάρχουν στον ορίζοντα του προέδρου Στέφανου. Γαλουχημένος από το αμερικανικό κιτς, θεωρεί την υπερβολή αρετή και την υπερέκθεση επικοινωνιακό πλεονέκτημα. Κι αυτό θα μπορούσε κάπως να μανιπουλαριστεί αν δεν υπήρχε η μεσσιανική αυτοαναφορικότητα του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οχι, δεν είναι η συμπαθής και απολαυστική Γεωργία Βασιλειάδου στο «Η θεία από το Σικάγο». Είναι ο φαταούλας αδελφός του Μίμη Φωτόπουλου με τα χαβανέζικα πουκάμισα στο «Ο Φανούρης και το σόι του». Αλλά ούτε σε ελληνική κωμωδία δεν θυμάμαι ήρωα να παντρεύεται δύο φορές, με το ίδιο άτομο και χωρίς να έχει μεσολαβήσει χωρισμός, προκειμένου να τραβήξει επάνω του τα φώτα της δημοσιότητας και να εντυπωσιάσει. Αυτό, ο ίδιος ο Κασσελάκης θέλει να το λέει διαφάνεια. Η κοινή λογική, όταν μάλιστα έχει να κάνει με το ήθος στην πολιτική, το λέει τσίρκο.

Από τη στιγμή που μπήκε στο μυαλό του η ιδέα να διεκδικήσει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ (ή που δέχθηκε, τέλος πάντων, την πρόταση από κάποιους), ο εντυπωσιασμός ήταν το κίνητρο αλλά και ο στόχος του. Και όσο μεγαλύτερη είναι η δημιουργία εντυπώσεων, τόσο περισσότερο κρύβει την ουσία. Και στην προκειμένη περίπτωση, αυτό που πρέπει να μη φανερωθεί είναι ότι δεν υπάρχει ουσία. Οταν εξελέγη, παραδέχθηκε ότι δεν ξέρει πολλά από πολιτική, υποσχέθηκε όμως ότι θα μάθει και μας διαβεβαίωσε ότι μαθαίνει εύκολα. Ε, τόσους μήνες μετά, τίποτα δεν έχει μάθει. Πού να βρει άλλωστε χρόνο; Κάτι τα ταξίδια, κάτι ο Στρατός, κάτι η αγορά του νέου σπιτιού, κάτι οι προετοιμασίες του γάμου, κάτι τα λόγια του παπά αλλά και του Παππά. Συνθήματα αποστήθισε μόνο, σλόγκαν και τσιτάτα. Που τα πετάει αριστερά και δεξιά πιστεύοντας ότι έτσι αποκομίζει ψήφους. Ευτυχώς, το πολιτικό IQ του μέσου Ελληνα είναι πιο πάνω από αυτό του Κασσελάκη.

Και τώρα έσκασε και ο γάμος. Η επανάληψή του δηλαδή αφού έχει γίνει ήδη τα Χριστούγεννα στις ΗΠΑ. Με τον θείο Κασσελάκη να λέει ότι ο Στέφανος θα κλέψει την παράσταση με το ντύσιμό του. Και αν ο ανιψιός δεν ξέρει πώς το λέμε εμείς εδώ και ξεχνάει πώς το λένε αυτοί εκεί, να του πούμε ότι λέγεται νεοπλουτισμός. Και δεν λέω, ο καθένας μπορεί να θέλει να γιορτάζει κάθε μέρα την αγάπη του με τον άνθρωπο που είναι δίπλα του, δικαίωμά του. Αλλά αυτά τα τετραήμερα γλέντια, από έναν πολιτικό που θεωρεί ότι θα αναστήσει την Αριστερά, σε τούτες τις εποχές που ζούμε, είναι πολύ κιτς. Κάπως σαν τα χαβανέζικα πουκάμισα του αδελφού του Φανούρη που αναφέρω παραπάνω.

Εξώκοσμος

Η Κέιτι Πέρι δεν πήγε στο Met Gala. Η μητέρα της όμως την είδε στην τηλεοπτική μετάδοση του event. «Βρε δεν ήμουνα», να επιμένει η κόρη (λέμε τώρα). «Βρε, αφού σε είδα», να επιμένει η μάνα. Δίκιο και οι δύο είχαν. Διότι την τραγουδίστρια την «πήγε» εκεί η τεχνητή νοημοσύνη.

Από την άλλη είδα κάποιες σταρ που δεν μπορούσαν να ανέβουν τα τρία τέσσερα σκαλιά στο κόκκινο χάλι. Εξαιτίας της αμφίεσής τους. Αλλες φορούσαν πολύ ψηλά, «απερπάτητα» τακούνια, άλλες πολύ στενά ρούχα, άλλες περίπλοκα φορέματα, με εξαρτήματα που δυσκόλευαν τις κινήσεις. Κάποιες τις βοηθούσαν και δυο και τρεις και τέσσερις, μια τη σήκωσαν στα χέρια. Και όχι για να την αποθεώσουν. Ε, όλο αυτό το λέω «εξώκοσμο».

- Post Down -

Comments are closed.