- Advertisement -

Λίγες ώρες μετά την επανεκλογή της με τους Δημοκρατικούς στην πρώτη περιφέρεια της Νεβάδα και ενόψει της όγδοης θητείας της στο Κογκρέσο, η ελληνοαμερικανίδα βουλευτής Ντίνα Τάιτους μιλάει στα «ΝΕΑ» για τον αντίκτυπο της ήττας Τραμπ στις ενδιάμεσες εκλογές, περιγράφοντας παράλληλα τον ρόλο που θα διαδραματίσει η ενισχυμένη πια θέση του Δημοκρατικού Κόμματος σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά και τον διορισμό νέου πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Τι σηματοδοτεί η ήττα των Ρεπουμπλικανών για τον Τραμπ, για τις ΗΠΑ και για το διεθνές σκηνικό;
Ο Τραμπ έχει ήδη δηλώσει ότι θα γίνει ο «κύριος Βέτο». Αυτός, βέβαια, δεν είναι τρόπος να ασκεί κανείς ηγεσία, ούτε να οδηγήσει τη χώρα μπροστά. Οσον αφορά τον αντίκτυπο στη χώρα, οι Δημοκρατικοί, έχοντας εξασφαλίσει την πλειοψηφία και στα δύο Σώματα του Κογκρέσου, θα είναι σε θέση να σταματήσουν ορισμένες από τις πολιτικές που εκείνος προωθεί.
Θα έχουν επίσης στα χέρια τους την ηγεσία των επιτροπών, οπότε θα ασκούν αυστηρότερο έλεγχο στις ενέργειές του. Θα έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν κλητεύσεις, να καλούν μάρτυρες και να διεξάγουν ακροάσεις, ώστε η διαδικασία να είναι πιο διαφανής. Ανησυχώ, ωστόσο, για το διεθνές σκηνικό. O ίδιος θα αποδυναμωθεί και ο Πούτιν ίσως προσπαθήσει να το εκμεταλλευτεί αυτό.
Προβλέπετε κινδύνους με έναν αποδυναμωμένο Τραμπ στον Λευκό Οίκο;
Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, διότι υπήρξε στενός σύμμαχος αυταρχικών ηγετών. Η Ελλάδα θα έπρεπε να ανησυχεί γι’ αυτό εξαιτίας της Τουρκίας. Ο Τραμπ συμπαθεί τον Ερντογάν, συμπαθεί τον Πούτιν. Επομένως, το γεγονός ότι πλέον δεν διαθέτει εκείνη την ισχύ είναι θετικό. Από την άλλη, ηγέτες όπως ο Πούτιν θα αντιληφθούν ότι ο Τραμπ έχει αποδυναμωθεί – και θεωρώ τον Πούτιν πολύ πιο ευφυή από τον Τραμπ – και ίσως αναζητήσουν τρόπους να επωφεληθούν από αυτή την κατάσταση.
Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις επηρεάζονται;
Ελπίζω πως οι σχέσεις μας με την Ελλάδα θα ενισχυθούν. Με τους Δημοκρατικούς να ελέγχουν το Κογκρέσο, θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις με την Ελλάδα, να εμποδίσουμε την απόκτηση των F-35 από την Τουρκία και να διασφαλίσουμε τον διορισμό ενός ικανού πρεσβευτή στην Ελλάδα – τον οποίο έχουμε τη δυνατότητα να εγκρίνουμε ή να απορρίψουμε, καθώς διαθέτουμε την πλειοψηφία –, κάτι που σίγουρα θα αποτελούσε βελτίωση. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε περισσότερα ώστε να καταστήσουμε την Τουρκία υπόλογη και να προωθήσουμε τις εμπορικές σχέσεις με την Ελλάδα.
Πιστεύετε ότι θα υπάρξει περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης Γκίλφοϊλ;
Ναι, το πιστεύω. Σίγουρα θα πιέσω προς αυτή την κατεύθυνση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων. Πιθανόν να υπάρξει ακόμη και έρευνα από το υπουργείο Δικαιοσύνης για παράνομες δραστηριότητες. Η διαφθορά της ήταν τόσο εκτεταμένη, που ακόμη και ο Τραμπ φρόντισε να απομακρυνθεί ή να εξαναγκαστεί σε παραίτηση. Θεωρώ ότι ο διορισμός της, εξαρχής, αποτελούσε προσβολή για την Ελλάδα και ήταν εντελώς ακατάλληλος. Δεν διέθετε καμία απολύτως εμπειρία. Εναντιώθηκα στον διορισμό της από την πρώτη στιγμή, αλλά επειδή είχαμε μειοψηφία στη Γερουσία δεν μπορέσαμε να τον εμποδίσουμε. Με την πλειοψηφία στη Γερουσία, ίσως μπορέσουμε να αποτρέψουμε τον διορισμό ατόμων όπως η συγκεκριμένη – μια πρώην σύντροφος που απλώς «εξορίστηκε» εκτός χώρας. Ελπίζω ότι θα δούμε κάποιον πιο κατάλληλο, με βαθύτερη γνώση της γεωπολιτικής στην περιοχή.
Θα έχουμε νέο πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα για την επόμενη διετία;
Πιστεύω πως ναι. Η Ελλάδα είναι μια εξαιρετικά σημαντική χώρα για τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της γεωπολιτικής της θέσης, των σχέσεών της με το Ισραήλ, του ηγετικού της ρόλου στην υπόλοιπη Ανατολική Ευρώπη αλλά και των ενεργειακών ζητημάτων που διέρχονται από το έδαφός της. Επομένως χρειαζόμαστε πρεσβευτή εκεί. Η σημασία της χώρας είναι πολύ μεγάλη για να εκπροσωπείται απλώς από έναν επιτετραμμένο.
Πρέπει να δείξουμε ότι αυτή η σχέση είναι σημαντική για εμάς. Χρειαζόμαστε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ενεργήσει προς αυτή την κατεύθυνση το συντομότερο δυνατό και να ορίσει κάποιον που να γνωρίζει καλά την περιοχή, την Ελλάδα και την πολιτική κατάσταση εκεί, καθώς και την αξία που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα ως σύμμαχος, δεδομένου του ότι αποτελεί έναν από τους παλαιότερους και πιο αγαπημένους μας φίλους, καθώς και έναν πιστό υποστηρικτή. Οφείλουμε να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη αυτής της σχέσης, αντί να την αγνοούμε ή να την παραπέμπουμε σε κάποια… πώς την έλεγαν κιόλας;
Πώς βλέπετε την υποψηφιότητα Σινιρλίογλου για τη θέση του γ.γ. του ΟΗΕ;
Δεν πρόκειται για κάποιον που υποστηρίζω. Η στάση του στο Κυπριακό – καθώς δεν αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο – τον καθιστά ακατάλληλο για μια τέτοια θέση. Οσον αφορά το παράνομο τουρκολιβυκό, πρόκειται για μία ακόμη τουρκική παρέμβαση.
Comments are closed.