- Advertisement -

Ναυτικό μπλόκο στον Λακωνικό Κόλπο – Η Navtex και το ρωσικό πετρέλαιο

4

- Advertisement -

Η navtex που εκδόθηκε από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και ισχύει για το διάστημα 1-9 Μαΐου για την περιοχή του Λακωνικού Κόλπου «έδιωξε» πιο βαθιά στα διεθνή ύδατα τα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ρωσικό αργό πετρέλαιο και το μεταγγίζουν σε άλλα πλοία.

Τα διεθνή ύδατα – πέραν των έξι μιλίων – στον Λακωνικό Κόλπο είναι τα τελευταία χρόνια σημείο-κλειδί για τις μεταγγίσεις πετρελαίου από μικρότερα δεξαμενόπλοια που δεν μπορούν να περάσουν τα Στενά του Βοσπόρου σε μεγαλύτερα, τα οποία μεταφέρουν το φορτίο τους κυρίως προς ανατολάς. Το μεγαλύτερο μέρος των φορτίων αυτών είναι ρωσικό πετρέλαιο. Ο ιστότοπος Euromaidan επικαλέστηκε το Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών Μαύρης Θάλασσας με έδρα την Ουκρανία και το BlackSea News λέγοντας ότι τα πλοία φόρτωσαν 82,9 εκατ. βαρέλια από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας μεταξύ 5 Δεκεμβρίου και 29 Φεβρουαρίου. Από αυτά, το 68% μεταφέρθηκε στον Λακωνικό Κόλπο για μεταφόρτωση.

Η navtex με ισχύ από την 1η έως τις 9 Μαΐου δεσμεύει την περιοχή του Λακωνικού Κόλπου που συμπίπτει με διεθνή ύδατα για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού. Η συγκεκριμένη περιοχή κλείνει και η πρόσβαση στα εμπορικά πλοία αποκλείεται για το διάστημα που η navtex είναι σε ισχύ. Ο Λακωνικός Κόλπος έμεινε εκτός της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια που έγινε στο Ιόνιο μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο το 2021.

- Post Down -

Comments are closed.