- Advertisement -

Νέα υψηλά 13 ετών στο Χρηματιστήριο Αθηνών

2

- Advertisement -

Ισχυρά κέρδη (+1,47%) σημείωσε χθες μετά την εορταστική ανάπαυλα το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μία προσπάθεια, σύμφωνα με αναλυτές, να ακολουθήσει το βηματισμό των διεθνών αγορών με το αγοραστικό ενδιαφέρον να οδηγεί τον Γενικό Δείκτη σε νέα υψηλά 13 ετών, στο υψηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 14ης Απριλίου 2011.

Από την αρχή του έτους, οι ελληνικές μετοχές κερδίζουν πάνω από 12 δισ. ευρώ, ενώ ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης σημειώνει άνοδο 13,95%. Ανοδικά κινήθηκαν χθες 62 μετοχές, 40 πτωτικά και 19 παρέμειναν σταθερές, ενώ η αξία των συναλλαγών εκτινάχθηκε 212,333 εκατ. ευρώ. Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ξεχώρισαν οι ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+9,78%), Πετρόπουλος (+7,71%) και Real Consulting (+5,79%), ενώ από την υψηλή κεφαλαιοποίηση οι μετοχές των Εθνικής (+4,23%), Elvalhalcor (+3,70%), Viohalco (+3,60%), Τιτάνα (+2,73%), Alpha Bank (+2,26%) και Coca-Cola HBC (+2,01%). Σε νέα ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι μετοχές των Jumbo (+1,76%) και Cenergy (+4,37%), ενώ σε πολυετή υψηλά (17,5 ετών) βρέθηκε η μετοχή του Τιτάνα, ο οποίος ανακοίνωσε ισχυρά αποτελέσματα α’ τριμήνου του 2024 με τον τζίρο να διαμορφώνεται σε €623,7 εκατ.,(+6,1%) και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας σε €52,4 εκατ. καταγράφοντας (+18,4%). Οι προοπτικές για το έτος εμφανίζονται θετικές χάρη στην αυξημένη ζήτηση, τα σταθερά επίπεδα τιμών, τη βελτιωμένη διαχείριση του κόστους ενέργειας και τη βελτιωμένη λειτουργική αποδοτικότητα. Οι προοπτικές για τον ελληνικό κατασκευαστικό κλάδο είναι επίσης θετικές, χάρη στην έναρξη πολυάριθμων έργων υποδομών συνολικού προϋπολογισμού περίπου €8 δισ.

Συνολικά, τα εταιρικά κέρδη ρεκόρ του 2023 και τα θετικά αποτελέσματα α’ τριμήνου του 2024 που ανακοινώνουν οι εισηγμένες, τα υψηλά μερίσματα και οι επιστροφές κεφαλαίου έχουν ξεπεράσει ήδη τα 2,5 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα 3,8 δισ. ευρώ, αλλά και οι επιχειρηματικές συμφωνίες που ανακοινώνονται στηρίζουν την εγχώρια αγορά.

Από την άλλη πλευρά, διεθνώς, το κλίμα εμφανίζεται βελτιωμένο, με τους επενδυτές να αναμένουν πως η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια του ευρώ τον Ιούνιο και συνολικά κατά 0,75%-1% εφέτος, ενώ η fed θα μειώσει τα επιτόκια των Σεπτέμβριο κατά 0,25% και συνολικά κατά 0,50% το 2024.

Σε επαγρύπνηση

Για την UBS, αν και το κλίμα στις αγορές παραμένει θετικό, οι επενδυτές θα πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση για μια σειρά οικονομικών και γεωπολιτικών κινδύνων όπως οι εξελίξεις στη Γάζα, η πορεία του αποπληθωρισμού και οι αμερικανικές εκλογές, που θα μπορούσαν να αναζωπυρώσουν την αστάθεια στις αγορές να αυξήσουν τη μεταβλητότητα και να εκτροχιάζουν το επενδυτικό κλίμα. Καθώς π.χ. οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ πλησιάζουν, η προεκλογική περίοδος θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των διακυμάνσεων στις αγορές. Παράλληλα, αναφορικά με την σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, το βασικό σενάριο της UBS είναι ότι θα συνεχιστεί χωρίς να μετατραπεί σε πόλεμο Ισραήλ – Ιράν. Ωστόσο, παραμένει ο κίνδυνος να αυξηθούν οι τιμές του πετρελαίου, ειδικά εάν διακοπούν οι ροές μέσω του Στενού του Ορμούζ ή εάν δεχθούν επίθεση μεγάλες εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου. Οι επενδυτές, σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα θα μπορούσαν να μετριάσουν τη μεταβλητότητα και να διατηρήσουν τις αποδόσεις στα χαρτοφυλάκιά τους διαφοροποιώντας τις τοποθετήσεις τους μεταξύ των επιμέρους περιουσιακών στοιχείων.

- Post Down -

Comments are closed.