- Advertisement -

μονομαχια«Animal» και «Φόνισσασ»

18

- Advertisement -

Με την υπερβολική βράβευσή της σε επτά (!) κατηγορίες – και αφήνω κατά μέρος ότι ήταν υποψήφια σε… 14 – η ταινία «Animal» της Σοφίας Εξάρχου είναι εκείνη που συγκέντρωσε τις περισσότερες διακρίσεις στην απονομή των βραβείων ΙΡΙΣ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, που έγινε το βράδυ της Τετάρτης στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με παρουσιαστή τον ηθοποιό Γιάννη Νιάρο.

Υποψήφια σε 16 κατηγορίες, η ταινία της Εύας Νάθενα «Φόνισσα», η μόνη από όλες τις υποψήφιες ταινίες που κατάφερε (σοβαρά τώρα, όχι αστεία) να επικοινωνήσει τόσο με ένα μέρος της κριτικής όσο και με το κοινό, βγήκε δεύτερη στα ΙΡΙΣ με πέντε βραβεία – πρωτότυπης μουσικής, ενδυματολογίας, σκηνογραφίας, μακιγιάζ – κομμώσεων – ειδικών εφέ, φωτογραφίας.

Τα παραπάνω από 430.000 εισιτήρια που η «Φόνισσα» έκοψε από τα τέλη του Νοεμβρίου 2023 που βγήκε στις αίθουσες, μέχρι σήμερα, μιλούν από μόνα τους.

Οπως και από μόνα τους μιλούν τα 6.500 εισιτήρια που έχει κόψει μέχρι σήμερα το «Animal» (προβάλλεται από τον Φεβρουάριο). Τα εισιτήρια δεν είναι φυσικά λόγος για την ποιοτική υπόσταση μιας ταινίας, είναι όμως ο καθρέφτης της πραγματικότητας σε ό,τι αφορά την επικοινωνία της με τον κόσμο. Η «Φόνισσα» επικοινώνησε με το ελληνικό κοινό καλύτερα από όλες τις υποψήφιες στην ΕΑΚ ταινίες (σε όλες τις κατηγορίες) μαζί!

Το «Animal» μια καλά κινηματογραφημένη αλλά χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο ταινία, θα μπορούσε να αρκεστεί σε κάποιες τεχνικές βραβεύσεις, όπως επίσης – για να είμαι δίκαιος – και στη βράβευση της Δήμητρας Βλαγκοπούλου που σε μια ιστορία χωρίς… ιστορία, σε κρατά σφιχτά από το χέρι με το παίξιμό της.

Ομως η διάκριση του «Αnimal» στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας της χρονιάς, στην κατηγορία της καλύτερης σκηνοθεσίας αλλά και στην κατηγορία καλύτερου σεναρίου (και στα δύο η Σοφία Εξάρχου) δίπλα στη «Φόνισσα», είναι κάτι που νιώθεις εξοργιστικά να σε ξεπερνάει. Τα βραβεία της ταινίας συμπληρώνουν εκείνα του ήχου, β’ γυναικείου ρόλου για τη Φλωμαρία Παπαδάκη (το βραβείο Β’ ανδρικού ρόλου πήγε στον Βασίλη Κολοβό για την «Εξέλιξη») και μοντάζ.

Ο Νταφόε και οι άλλοι

Πέραν όλων αυτών, πάντως, άξια προσοχής είναι επίσης η βράβευση του Γουίλεμ Νταφόε για την ταινία «Inside» του Βασίλη Κατσούπη (ο οποίος κέρδισε και το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη).

Ο έμπειρος αμερικανός ηθοποιός που μετρά μέχρι σήμερα τέσσερις υποψηφιότητες στα Οσκαρ χωρίς να έχει κερδίσει ποτέ, κέρδισε (τουλάχιστον) το ΙΡΙΣ στην κατηγορία του α’ ανδρικού ρόλου και έδωσε το παρών στην απονομή.

Ο Νταφόε δεν ήταν ο μόνος μη Ελληνας που διακρίθηκε στα ΙΡΙΣ. Ανάμεσα στα ονόματα ξένων καλλιτεχνών που βραβεύτηκαν θα βρούμε τους Martin Jurado (ειδικά οπτικά εφέ για το «Inside» μαζί με τον Αντώνη Κοτζιά), Odo Grötschnig, Sebastian Watzinger, Thomas Pötz Kava, Rudolf Gottsberger (ήχος για το «Animal» μαζί με τους Βάλια Τσέρου, Κώστα Βαρυμποπιώτη, Χρήστο Γούσιο), Dragos Apetro (μοντάζ για το «Animal» μαζί με τον Νίκο Βαβούρη), Efijeni Kokedhima (μικρού μήκους ντοκιμαντέρ μαζί με τον Νεριτάν Ζιντζιρία) και Lukas Rinner, Laura Sterian, Ivan Tonev (παραγωγοί μαζί με τους Μαρία Δρανδάκη, Μαρία Κοντογιάννη του «Animal»).

Ολες αυτές οι βραβεύσεις μας θυμίζουν ότι πλέον, το ελληνικό σινεμά δεν είναι αποκλειστικά και μόνο ελληνική υπόθεση. Και ίσως αυτό να είναι το πιο ενδιαφέρον σημείο της χθεσινής απονομής.

- Post Down -

Comments are closed.