- Advertisement -

Με πτωτική τάση εισέρχονται οι τιμές για τα νοικοκυριά

5

- Advertisement -

Χωρίς αξιόλογες μεταβολές αναμένεται να κινηθούν τα τιμολόγια ρεύματος του Μαΐου, καθώς τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι η μέση τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας – βασικός παράγοντας για τον καθορισμό των τιμών λιανικής – καταγράφει μια μικρή αποκλιμάκωση, σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από στελέχη της αγοράς, προβλέπεται σταθεροποίηση των τιμών ενόψει και της ανακοίνωσης για τα «πράσινα» τιμολόγια σε λίγες ημέρες, με τους προμηθευτές να αντιδρούν στον έντονο ανταγωνισμό και να αποφεύγουν τις ανατιμήσεις που παρατηρήθηκαν τον περασμένο μήνα, παρά τη μείωση στην τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Τον Απρίλιο, η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 10,8 λεπτά ανά kWh, αυξημένη κατά 3% σε σχέση με τον Μάρτιο, όταν ήταν 10,5 λεπτά ανά kWh, ενώ οι εταιρείες ενέργειας μείωσαν τις εκπτώσεις επί των τιμών, με αποτέλεσμα οι ανταγωνιστικές χρεώσεις να αυξηθούν έως και 12%. Αντίστοιχα, υπήρξαν και ορισμένοι πάροχοι που μεγάλωσαν το ποσοστό εκπτώσεων, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι χρεώσεις στα «πράσινα» τιμολόγια και να υποχωρήσουν έως και 14%. Οπως φαίνεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εταιρείες αναμένεται να ακολουθήσουν την ίδια πολιτική και τον Μάιο, με δεδομένο ότι η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο κυμαίνεται τον Απρίλιο στα 61 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 67 ευρώ τον Μάρτιο και 73 τον Φεβρουάριο.

Σύμμαχος οι ΑΠΕ

Ταυτόχρονα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθίστανται ένας σημαντικός σύμμαχος των καταναλωτών, με τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην αγορά να συμπιέζει τη χρηματιστηριακή τιμή ιδίως σε συνθήκες χαμηλής ζήτησης και υπερβάλλουσας παραγωγής λόγω καιρικών συνθηκών, όπως συμβαίνει την άνοιξη.

Ενδεικτικά, την Κυριακή καταγράφηκαν αρνητικές τιμές στη χονδρεμπορική του ρεύματος για δεύτερη φορά μέσα στον Απρίλιο. Μάλιστα, υπήρξε και ρεκόρ χαμηλής τιμής καθώς οι τιμές διολίσθησαν στα επίπεδα των 26,5 ευρώ ανά MWh. Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκε στα 26,53 ευρώ/MWh, με μείωση κατά 56,28% σε σχέση με το Σάββατο που ήταν στα 60,69 ευρώ/MWh.

Παράγοντες ανησυχίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η τιμή του ρεύματος για τα νοικοκυριά στην Ελλάδα το δεύτερο εξάμηνο του 2023 ήταν σημαντικά χαμηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και συγκεκριμένα στα 0,2309 ευρώ ανά kWh έναντι 0,2832 ευρώ, αντίστοιχα. Ωστόσο, η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου από 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις αρχές Απριλίου μέχρι και τα 33 ευρώ στη διάρκεια του μήνα προσθέτει στην αβεβαιότητα των καταναλωτών.

Οπως επισημαίνουν αναλυτές, στην αντίρροπη κίνηση μείωσης των τιμών συμβάλλουν – μεταξύ άλλων – η αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς μετά την κρίση καθώς έχει περιοριστεί η ζήτηση, η απροθυμία αλλαγής προμηθευτή, η ανοιχτή πληγή των ρευματοκλοπών που επιβαρύνουν τους συνεπείς καταναλωτές και η αντιμετώπιση των κακοπληρωτών που αποτελούν «πεδίο μάχης» μεταξύ της ΡΑΑΕΥ και των παρόχων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) κρίνει τις προωθούμενες αλλαγές για την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών στη λιανική ρεύματος ως ατελέσφορες, επισημαίνοντας πως αλλαγές στους Κώδικες Προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου αποσκοπούν μεν στον περιορισμό του αριθμού των προμηθευτών στους οποίους ο πελάτης μπορεί να συσσωρεύσει ληξιπρόθεσμες οφειλές, δεν αποτελούν ωστόσο αποτελεσματικό μέσο διεκδίκησης αυτών των οφειλών από τις εταιρείες.

- Post Down -

Comments are closed.