- Advertisement -

Μέρισμα €0,37/μετοχή από ΕΤΕ με το πράσινο φως της ΕΚΤ τον Ιούνιο

4

- Advertisement -

Κατά 100 εκατ. ευρώ αύξησε τα καθαρά κέρδη της η Εθνική Τράπεζα κατά το α’ τρίμηνο του 2024, με τα οργανικά κέρδη μετά τους φόρους να ανέρχονται σε 320 εκατ. ευρώ, έναντι 220 εκατ. κατά το α’ τρίμηνο του 2023 (+45%). Τα δε αναλογούντα κέρδη μετά τους φόρους ανήλθαν σε 358 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 38% σε ετήσια και κατά 14% σε τριμηνιαία βάση, ενώ τα οργανικά κέρδη μετά από φόρους ανά μετοχή ανήλθαν σε 1,40 ευρώ.

Η αυξημένη αυτή κερδοφορία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των εσόδων από τόκους, που έφτασαν τα 606 εκατ. ευρώ, από 497 εκατ. ευρώ το 2023 (+22%). Τα έσοδα από τόκους κινήθηκαν ελάχιστα χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό (623 εκατ. ευρώ) που κατέγραψαν κατά το δ’ τρίμηνο του 2023. Παράλληλα, η ΕΤΕ είδε αύξηση στα έσοδα από προμήθειες, τα οποία ανήλθαν σε 100 εκατ. ευρώ, έναντι 87 εκατ. ευρώ την περσινή χρονιά. Ο μεγάλος όγκος των εσόδων της ΕΤΕ προήλθε από τις εγχώριες δραστηριότητές της, που ήταν υπεύθυνες για το 95,5% των οργανικών εσόδων του Ομίλου, ενώ οι διεθνείς δραστηριότητες συμπληρώνουν το υπόλοιπο 4,5%. Οι λειτουργικές δαπάνες της τράπεζας σημείωσαν μια μικρή αύξηση στα 211 εκατ. ευρώ, από 201 εκατ. ευρώ πέρυσι, με τη μεταβολή να εξηγείται από τις συμφωνηθείσες αυξήσεις μισθών.

Η ΕΤΕ κατέγραψε αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων κατά 1,1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, με τον όγκο τους να ανέρχεται στα 30,2 δισ. ευρώ σε επίπεδο Ομίλου. Οι εκταμιεύσεις δανείων κατά το α’ τρίμηνο του 2024 έφτασαν το 1,1 δισ. ευρώ, ενώ η ανοδική τους πορεία επιταχύνθηκε τον Απρίλιο με εκταμιεύσεις ύψους 0,84 δισ. ευρώ. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις ανήλθε σε 60% σε επίπεδο Ομίλου, με τις καταθέσεις να αυξάνονται κατά 0,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση τον Μάρτιο του 2024, στα 55,6 δισ. ευρώ, ποσό που αποτελεί το 95% της συνολικής καθαρής χρηματοδότησης της ΕΤΕ.

Επιπλέον, η ΕΤΕ διατήρησε σε σταθερά χαμηλά επίπεδα (3,7%) τον δείκτη των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων σε τριμηνιαία βάση, ενώ από το α’ τρίμηνο του 2023 (5,2%) ο εν λόγω δείκτης έχει μειωθεί σημαντικά κατά 1,5%. Παράλληλα, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, με τον δείκτη CET1 να αυξάνεται στο 18,6% από 17,8% το προηγούμενο τρίμηνο. Τέλος, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της τράπεζας συνεχίστηκε με αμείωτους ρυθμούς, με τις συναλλαγές στα ψηφιακά κανάλια να αυξάνονται κατά 26% σε ετήσια βάση κατά το α’ τρίμηνο 2024, συνεισφέροντας στην αύξηση του αριθμού των συνολικών συναλλαγών κατά 13% σε ετήσια βάση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς σχολίασε τα αποτελέσματα της τράπεζας: «Αξιοποιώντας την αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας, η Εθνική Τράπεζα ξεκίνησε το έτος καταγράφοντας ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων της, αντλώντας οφέλη από τα ισχυρά πλεονεκτήματα του ισολογισμού της και τον καθοριστικό μετασχηματισμό της». Σε ό,τι αφορά τα μερίσματα των μετόχων για το 2023, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ είπε πως αναμένεται το πράσινο φως του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ στις αρχές Ιουνίου. Υπενθυμίζεται πως η πρόβλεψη της ΕΤΕ κάνει λόγο για μέρισμα 0,37 ευρώ ανά μετοχή.

- Post Down -

Comments are closed.