- Advertisement -
Στη Λάρισα ξεκίνησε η 3ήμερη Πανελλαδική Συνάντηση Φυτοπροστασίας, η οποία φιλοξενείται στο Δημοτικό Ωδείο και συγκεντρώνει επιστήμονες, ερευνητές, γεωπόνους και εκπροσώπους φορέων του πρωτογενούς τομέα από όλη τη χώρα.
Οι εργασίες της συνάντησης θα διαρκέσουν έως την Πέμπτη 12 Μαρτίου και επικεντρώνονται στις σύγχρονες προκλήσεις της φυτοπροστασίας, στη βιώσιμη γεωργία, στις νέες τεχνολογίες και στην προσαρμογή της αγροτικής παραγωγής στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής.
Την έναρξη των εργασιών έκανε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος παρουσίασε τη φιλοσοφία της Περιφέρειας για την προστασία της αγροτικής παραγωγής και των υποδομών απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Στην εισήγησή του με θέμα «Το σύστημα της Πολιτικής Προστασίας και η σημασία του στη Φυτοπροστασία», υπογράμμισε ότι η πρόληψη, η έγκαιρη παρακολούθηση των φαινομένων και η δημιουργία σύγχρονων υποδομών αποτελούν βασικούς παράγοντες για την προστασία της αγροτικής γης και της φυτικής παραγωγής.
Αναφερόμενος στις κακοκαιρίες των τελευταίων ετών, όπως ο Daniel και ο Ιανός, σημείωσε ότι τα φαινόμενα αυτά άλλαξαν τον τρόπο διαχείρισης των κινδύνων στη Θεσσαλία και ανέδειξαν την ανάγκη αλλαγής φιλοσοφίας στην πολιτική πρόληψης.
Όπως εξήγησε, η Περιφέρεια Θεσσαλίας εφαρμόζει μέτρα προσαρμογής και μετριασμού των κινδύνων μέσω του Κέντρου Πολιτικής Προστασίας, το οποίο λειτουργεί με ψηφιακά συστήματα παρακολούθησης, εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και εξειδικευμένο εξοπλισμό.
Με τα συστήματα αυτά παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο τα καιρικά φαινόμενα και η στάθμη των ποταμών, ενώ λειτουργούν σταθμήμετρα και μοντέλα πρόβλεψης για τη συμπεριφορά των υδάτινων όγκων.
«Για πρώτη φορά, με τα εργαλεία αυτά είναι δυνατή η πρόβλεψη της πλημμυρικής αιχμής, όπως φάνηκε και κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Byron», σημείωσε ο κ. Κουρέτας.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι πλημμύρες προκαλούνται συχνά όταν το έδαφος έχει ήδη κορεστεί από παρατεταμένες βροχοπτώσεις, γεγονός που αυξάνει την επιφανειακή απορροή και οδηγεί σε απότομη άνοδο της στάθμης των ποταμών.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας Δρ. Δημήτριος Σταυρίδης τόνισε ότι το συνέδριο αποτελεί σημαντική ευκαιρία ανταλλαγής γνώσεων για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων που δημιουργεί η κλιματική κρίση στη γεωργία.
Στην έναρξη των εργασιών απηύθυναν επίσης χαιρετισμούς ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Δημήτρης Τσέτσιλας, η Αντιδήμαρχος Αγροτικής και Περιαστικής Ανάπτυξης Λάρισας Ελίζα Παπαδοπούλου, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ Σπύρος Μάμαλης και ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αλέξανδρος Παπαχατζής.
Οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου περιλαμβάνουν ζητήματα που αφορούν την ανθεκτικότητα των καλλιεργειών, τη βιολογική γεωργία, τις καινοτόμες τεχνολογίες στη φυτοπροστασία, καθώς και την ασφαλή και ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Comments are closed.