- Advertisement -

Κρίστα Πάικ: «Πράσινο φως» στην πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτισσας στις ΗΠΑ από το 2023

Κρίστα Πάικ: «Πράσινο φως» στην πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτισσας στις ΗΠΑ από το 2023
46

- Advertisement -

Η Κρίστα Πάικ, η πρώτη Αμερικανίδα που πρόκειται να εκτελεστεί από το 2023, αναμένεται να οδηγηθεί στον θάλαμο της θανατικής ποινής «από τη μια στιγμή στην άλλη», σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, το οποίο ανέτρεψε την προσωρινή αναστολή που είχε δοθεί λίγες ώρες νωρίτερα από ομοσπονδιακό εφετείο.

Η Πάικ έχει καταδικαστεί για την άγρια δολοφονία της 19χρονης Κολίν Σλέμερ το 1995, ενώ η υπόθεσή της έχει πυροδοτήσει συζήτηση σχετικά με την ηλικία της κατά τη διάπραξη του εγκλήματος, το ιστορικό κακοποίησης και τα ψυχικά προβλήματα που επικαλούνται οι συνήγοροί της.

«Η εκτέλεση αναμένεται να αρχίσει από τη μια στιγμή στην άλλη, αν δεν έγινε ήδη», δήλωσε ο δικηγόρος της, Λουκ Ίνεν, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ομοσπονδιακό εφετείο είχε αναστείλει προσωρινά την εκτέλεση της Πάικ, όμως λίγες ώρες αργότερα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσει η εκτέλεση.

Η υπόθεση έχει ιδιαίτερο συμβολισμό για το Τενεσί, καθώς καμία γυναίκα δεν έχει εκτελεστεί στην πολιτεία εδώ και περισσότερα από 200 χρόνια.

Η Πάικ είναι επίσης η πρώτη γυναίκα στις Ηνωμένες Πολιτείες που αντιμετωπίζει εκτέλεση από το 2023.

Η δολοφονία της Κολίν Σλέμερ

Η Κρίστα Πάικ και ο τότε σύντροφός της καταδικάστηκαν για τη δολοφονία της 19χρονης Κολίν Σλέμερ το 1995.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, η Πάικ πίστευε ότι η Σλέμερ ήταν ερωτική αντίζηλος και την παρέσυρε σε απομονωμένη περιοχή.

Η δολοφονία συγκλόνισε το Νόξβιλ λόγω της ιδιαίτερης αγριότητάς της. Η Σλέμερ δέχθηκε επίθεση με κοπίδι και χτυπήθηκε με μεγάλο κομμάτι ασφάλτου, ενώ στο σώμα της είχε χαραχθεί σατανιστικό σύμβολο.

Η υπόθεση πήρε μεγάλη δημοσιότητα σε μια περίοδο όπου στις Ηνωμένες Πολιτείες υπήρχε έντονη ανησυχία σχετικά με τον λεγόμενο «σατανικό πανικό» των δεκαετιών του 1980 και του 1990.

«Διέπραξα το έγκλημα»

Η ίδια δεν αμφισβητεί ότι διέπραξε το έγκλημα.

Οι δικηγόροι και οι υποστηρικτές της, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η θανατική ποινή δεν αποτελεί την κατάλληλη ποινή για ένα έγκλημα που διαπράχθηκε από μια 18χρονη με αδιάγνωστα και αθεράπευτα προβλήματα ψυχικής υγείας, έπειτα από παιδικά χρόνια γεμάτα κακοποίηση και παραμέληση.

Σύμφωνα με τον βοηθό ομοσπονδιακό δικηγόρο Στίβεν Φέρελ, η Πάικ είχε υποστεί σεξουαλική κακοποίηση από πολύ μικρή ηλικία και είχε βιαστεί στα 11 και στα 17 της χρόνια.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι συνήγοροι που την εκπροσώπησαν κατά τη φάση επιβολής της ποινής δεν παρουσίασαν στους ενόρκους σημαντικά στοιχεία για το παρελθόν της ούτε έδωσαν το απαραίτητο βάρος στην ηλικία της.

Η διάγνωση και το αίτημα χάριτος

Αργότερα, η Πάικ διαγνώστηκε με διπολική διαταραχή και διαταραχή μετατραυματικού στρες.

Η ίδια είχε δηλώσει στην αστυνομία ότι αρχικά σκόπευε μόνο να τσακωθεί με τη Σλέμερ, όμως η κατάσταση ξέφυγε και κατέληξε στη δολοφονία.

Στην αίτηση χάριτος, οι δικηγόροι της τόνισαν ότι η αθεράπευτη ψυχική ασθένεια και το βεβαρημένο παρελθόν της δεν της επέτρεψαν να «πατήσει φρένο».

«Ήμουν ένα ψυχικά άρρωστο 18χρονο παιδί. Μου πήρε πολλά χρόνια ακόμη και για να συνειδητοποιήσω τη βαρύτητα αυτού που είχα κάνει», είχε αναφέρει η ίδια.

«Αφαίρεσα τη ζωή του παιδιού κάποιου, της αδελφής κάποιου, της φίλης κάποιου. Με αρρωσταίνει σήμερα να σκέφτομαι ότι ήμουν ικανή να διαπράξω ένα τέτοιο έγκλημα», πρόσθεσε.

- Post Down -

Comments are closed.