- Advertisement -

Κουμπάροι στο Βουκουρέστι

Κουμπάροι στο Βουκουρέστι
1

- Advertisement -

Μπορεί οι Κυριάκος Πιερρακάκης και Αλεξάντρου Ναζάρε να συναντώνται συνήθως γύρω από τα τραπέζια του Eurogroup και του Ecofin αλλά αυτή τη φορά η συνάντηση είχε… βέρες και στέφανα. Ο ρουμάνος υπουργός Οικονομικών παντρεύτηκε το Σάββατο στο Βουκουρέστι τη Μαρία Μιχάλι, σε στενό κύκλο συγγενών, φίλων και συνεργατών, έχοντας στο πλευρό του ως κουμπάρους τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόεδρο του Eurogroup, Κυριάκο Πιερρακάκη, και τη σύζυγό του, Δήμητρα. Το μυστήριο τελέστηκε στον Ιερό Ναό Κασίν, έναν από τους μεγαλύτερους και πιο εντυπωσιακούς ορθόδοξους ναούς της ρουμανικής πρωτεύουσας. Λόγω του έλληνα κουμπάρου, σημαντικό μέρος της ακολουθίας τελέστηκε και στα ελληνικά, δίνοντας έναν ξεχωριστό τόνο στην τελετή. Πιερρακάκης και Ναζάρε, άλλωστε, δεν μοιράζονται μόνο συνεδριάσεις και ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις. Τους συνδέει προσωπική φιλία πολλών ετών, η οποία πλέον επισφραγίστηκε και με κουμπαριά.

«Τα Ανθη του Κακού» – Σεζόν 2

Σαν τις σειρές που επιστρέφουν με δεύτερη σεζόν, έτσι και η επιχείρηση της ΑΑΔΕ «Τα Ανθη του Κακού» απέκτησε νέο επεισόδιο. Αυτή τη φορά το σκηνικό μεταφέρθηκε από τα τριαντάφυλλα σε ένα γιαπί και ένα υπόγειο «λαγούμι», όπου περίμεναν κρυμμένα άλλα 26,8 κιλά κοκαΐνης. Λίγες ημέρες μετά την εξάρθρωση του κυκλώματος που εισήγαγε κοκαΐνη από την Κολομβία κρυμμένη μέσα σε λουλούδια, η ομάδα  ΔΕΟΣ της ΑΑΔΕ επέστρεψε στην ίδια περιοχή, αξιοποιώντας πληροφορίες του Γραφείου Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα. Οι έρευνες σε γειτονικούς χώρους οδήγησαν σε υπό ανέγερση οίκημα, όπου σε υπόγεια υδατοδεξαμενή και σε χώρο τύπου «λαγουμιού» βρέθηκαν οι πλάκες κοκαΐνης, μαζί με μαχαίρι τύπου κυνηγετικού-επιβίωσης με λάμα 21cm και σφαίρες διαφόρων διαμετρημάτων. Η κοκαΐνη έφερε σήμανση όμοια με εκείνη που συνδεόταν με τα καλούπια και τις πρέσες που είχαν κατασχεθεί στις 9 Σεπτεμβρίου. Το γιαπί ανήκει στον ίδιο ιδιοκτήτη που εκμίσθωνε την κατοικία στην οποία είχε εντοπιστεί η εγκληματική οργάνωση. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία, ενώ ο ίδιος, που διαμένει στο εξωτερικό, αναζητείται.

Αποστολή στην Κίνα

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), σε συνεργασία με την Enterprise Greece, διοργανώνει Επιχειρηματική Αποστολή στην Κίνα, προσφέροντας στις ελληνικές επιχειρήσεις την ευκαιρία να διευρύνουν το επιχειρηματικό τους δίκτυο, να αναζητήσουν νέες συνεργασίες και να αποκτήσουν πρόσβαση στην κινεζική αγορά.

Η αποστολή θα πραγματοποιηθεί από 31 Οκτωβρίου έως 10 Νοεμβρίου 2026, με σταθμούς το Πεκίνο και τη Σαγκάη και το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει Business Forum και στοχευμένες B2B συναντήσεις με κινεζικές επιχειρήσεις σε συνεργασία με το China Council for the Promotion of International Trade (CCPIT) Shanghai, δημιουργώντας ένα σημαντικό πλαίσιο για την ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών και εμπορικών συμφωνιών.

Η αποστολή απευθύνεται σε επιχειρήσεις από ένα ευρύ φάσμα δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς: Τρόφιμα και Ποτά, Φάρμακα και Καλλυντικά, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Τεχνητή Νοημοσύνη, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Κατασκευές και Δομικά Υλικά, Μεταφορές και Logistics, Ναυτιλία, Καινοτομία και Ηλεκτροκίνηση, καθώς και άλλους δυναμικούς και εξωστρεφείς κλάδους.

Επαναλειτουργεί η αγορά Μοδιάνο

Η Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη άνοιξε και πάλι τις πύλες της ανανεωμένη. Στη νέα της μορφή, η Αγορά Μοδιάνο λειτουργεί με ενιαία διαχείριση για όλα τα καταστήματα και κοινό σχεδιασμό, ενώ καθημερινά από τις 7.30  το πρωί έως τις 2 τα μεσάνυχτα  παραμένει ανοιχτή.

Αλμα στις άδειες διαμονής

Η ανάγκη της ευρωπαϊκής οικονομίας για εργατικά χέρια αποτυπώνεται στα στοιχεία της Eurostat για τη νόμιμη μετανάστευση. Tο 2025 οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης χορήγησαν 3,9 εκατ. πρώτες άδειες διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών, αριθμός αυξημένος κατά 10,1% ή κατά περίπου 355.000 άδειες μέσα σε έναν χρόνο. Η εργασία αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη κατηγορία, με 1,3 εκατ. άδειες ή το 33,6% του συνόλου.

Μάλιστα, οι άδειες που συνδέονται με την απασχόληση αυξήθηκαν κατά 16,1% σε σχέση με το 2024, με ρυθμό αισθητά υψηλότερο από τη συνολική αύξηση. Ακολουθούν οι οικογενειακοί λόγοι, με 1,1 εκατ. άδειες και μερίδιο 28,1%, ενώ 600.000 άδειες, ή το 15,5%, αφορούσαν την εκπαίδευση. Η μοναδική κατηγορία που κινήθηκε πτωτικά ήταν οι «λοιποί λόγοι», στους οποίους περιλαμβάνεται η διεθνής προστασία, με μείωση 0,9%. Στην κορυφή των χωρών προέλευσης βρέθηκε η Ουκρανία με 335.100 νέες άδειες, ενώ ακολούθησαν η Ινδία με 227.600 και το Μαρόκο με 202.100. Στο τέλος του 2025 βρίσκονταν σε ισχύ στην ΕΕ 27,8 εκατ. άδειες διαμονής πολιτών τρίτων χωρών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η μετανάστευση στην Ευρώπη συνδέεται ολοένα και περισσότερο όχι μόνο με τις γεωπολιτικές και ανθρωπιστικές πιέσεις, αλλά και με τις ανάγκες μιας αγοράς εργασίας που αναζητά προσωπικό.

- Post Down -

Comments are closed.