- Advertisement -

«Κατανοούμε ο ένας τον άλλον καλά»

66

- Advertisement -

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε καλή πορεία και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο, δηλώνει μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας, Ομέρ Μπολάτ, επιχειρώντας να αμβλύνει τους τόνους που ανέβηκαν τις τελευταίες ημέρες. Παράλληλα, ο κ. Μπολάτ, τον οποίο συναντήσαμε με αφορμή την έναρξη του γραφείου αντιπροσωπείας της Συνέλευσης των Εξαγωγέων Τουρκίας στις Βρυξέλλες, δίνει το στίγμα της γραμμής που επιδιώκει η Τουρκία όσον αφορά τα «επίμαχα ζητήματα», στοχεύοντας σε διαπραγματεύσεις στη βάση καζάν-καζάν (αμοιβαίου οφέλους). «Αν οι πολιτικοί και στις δύο χώρες φτάσουν σε αυτό το σημείο, και οι δύο πλευρές θα κερδίσουν» διαμηνύει.

Τι σημαίνει για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις σε εμπόριο και επενδύσεις το αποτέλεσμα της πρόσφατης συνάντησης του πρωθυπουργού Μητσοτάκη και του προέδρου Ερντογάν;

Σε επίπεδο πολιτών οι τούρκοι και οι έλληνες είναι καλοί φίλοι, γείτονες. Εκανα μεταπτυχιακές σπουδές στο Αμστερνταμ και το Κίελο και είχα έλληνες φίλους και στις δύο πόλεις. Κατανοούσαμε ο ένας το άλλον καλά. Σε επίπεδο πολιτών δεν υπάρχουν μεγάλα προβλήματα.

Αλλά σε πολιτικό, πολιτιστικό επίπεδο και στα μίντια μπορεί να αναδύονται ορισμένα προβληματικά ζητήματα. Οι ηγέτες μας, ο πρόεδρος Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης, ξεκίνησαν μια πολύ θετική και εποικοδομητική προσέγγιση (rapprochement) σε προσωπικό και σε κυβερνητικό επίπεδο τον τελευταίο χρόνο. Ο πρόεδρός μας επισκέφθηκε την Αθήνα συνοδευόμενος από εννέα υπουργούς – ήμουν ένας εξ αυτών – τον περασμένο Δεκέμβριο και υπογράψαμε πολλές συμφωνίες στην επίσκεψη αυτή, με την οποία ξεκίνησε ένας θετικός και εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των δύο χωρών σε πολλά ζητήματα. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Αγκυρα πριν από δύο εβδομάδες, μια επίσης πετυχημένη επίσκεψη, και είχαν με τον πρόεδρό μας μια πολύ αποδοτική συζήτηση.

Αυτή η στενή σχέση και προσέγγιση (rapprochement) μεταξύ των δύο χωρών είναι επίσης θετική για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Δουλεύουμε πάνω σε αυτόν τον εποικοδομητικό διάλογο και ελπίζω να σημειώσουμε πρόοδο. Σε οικονομικό επίπεδο έχουμε πολύ καλές σχέσεις. Το διμερές μας εμπόριο και οι διμερείς σχέσεις στον τουρισμό αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο. Η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε να δίνει βίζα σε τούρκους πολίτες σε δέκα νησιά στο Αιγαίο, το οποίο έχει συμβάλει στην αύξηση των τούρκων τουριστών στα ελληνικά νησιά. Είμαστε σε καλή πορεία με βελτιώσεις σε πολλά ζητήματα. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο.

Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες ανέβηκαν οι τόνοι. Τέτοιες εξελίξεις φαίνεται να είναι αντίθετες στο κλίμα προσέγγισης.

Οχι, πραγματικά. Και οι δύο χώρες έχουν συνειδητοποιήσει ότι το να ενισχύονται οι εντάσεις θα λειτουργήσει εναντίον των συμφερόντων μας. Θα οδηγήσει σε αύξηση των αμυντικών δαπανών, και αυτό δεν θα βοηθήσει οικονομικά τις δύο χώρες. Ο πρόεδρος μας είναι ιδιαίτερα φιλικός με οποιαδήποτε χώρα, που δεν δρα με εχθρικό τρόπο κατά της Τουρκίας.

Για κάποια επίμαχα ζητήματα ο πρόεδρός μας και η κυβέρνησή μας προτιμούν πάντα να συνομιλούν στο τραπέζι.

Η προσέγγισή μας είναι πάντα να συζητάμε προβληματικά ζητήματα, να καθόμαστε στο τραπέζι και να σημειώνουμε πρόοδο προς όφελος και των δύο πλευρών στη βάση καζάν-καζάν. Αν μια χώρα δεν επιτίθεται στην Τουρκία, η Τουρκία δεν επιτίθεται καθόλου. Αν οι πολιτικοί και στις δύο χώρες φτάσουν σε αυτό το σημείο, και οι δύο πλευρές θα κερδίσουν.

Πώς προχωρά το ζήτημα του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας;

Είμαι υπουργός Εμπορίου εδώ και έναν χρόνο. Η ΕΕ συνολικά και η Τουρκία υπό την προεδρία Ερντογάν θέλουν να υπάρξει πρόοδος στις οικονομικές σχέσεις και να επιλυθούν ορισμένα προβλήματα σε διμερείς σχέσεις, να εκσυγχρονιστεί η 28 ετών τελωνειακή ένωση επεκτείνοντάς τη στις υπηρεσίες, τις επενδύσεις, το ηλεκτρονικό εμπόριο. Επίσης δουλεύουμε σκληρά προετοιμάζοντας τη χώρα μας για τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό που κυριαρχεί στην ΕΕ.

Εχουμε εποικοδομητικές συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε θεσμικό επίπεδο και σε διμερές επίπεδο με τα κράτη-μέλη, όπως ξεκινήσαμε με την Ελλάδα. Συζητώντας και σημειώνοντας πρόοδο σε αυτά τα θέματα θα αυξήσουμε το επίπεδο ενσωμάτωσης προς όφελος των δύο πλευρών.

Η Τουρκία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη εμπορική εταίρος της ΕΕ με διμερές εμπόριο αξίας 211 δισ. δολαρίων.

Η Τουρκία είναι απαραίτητη εταίρος για την ΕΕ και η ΕΕ απαραίτητη εταίρος για εμάς. Η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα για ένταξη. Οι συζητήσεις έχουν διακοπεί, αλλά καθώς προχωρά επιτυχώς ο εποικοδομητικός διάλογος ελπίζω ότι οι διαπραγματεύσεις για ένταξη μπορεί να ξεκινήσουν πάλι.

Ποιος ο αντίκτυπος της διακοπής εμπορικών συναλλαγών με το Ισραήλ;

Η Τουρκία έχει εμπορικό πλεόνασμα με το Ισραήλ ύψους 4 δισ. δολαρίων. Αλλά οι εμπορικές σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ είναι αλληλένδετες με το εμπόριό μας με την Παλαιστίνη. Θέλουμε η θηριωδία του Ισραήλ στη Γάζα να σταματήσει. Η Τουρκία έχει κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσε για τις δύο πλευρές για μια κατάπαυση του πυρός διαρκείας, ώστε η Γάζα να ανοικοδομηθεί και να σταματήσουν οι θάνατοι πολιτών. Ωστόσο όταν συνειδητοποιήσαμε ότι το Ισραήλ δεν δέχεται να γίνει κατάπαυση πυρός και δεν επιτρέπει νηοπομπές ανθρωπιστικής βοήθειας να εισέλθουν στη Γάζα, θελήσαμε να ασκήσουμε πίεση στο Ισραήλ, μπλοκάροντας τις εξαγωγές και εισαγωγές μας μέχρι να σημειωθεί εκεχειρία διαρκείας, να εισέλθει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση. Η στάση και οι πράξεις του Ισραήλ θα καθορίσουν την εξέλιξη στο ζήτημα αυτό. Ωστόσο διεθνώς έχει ξεκινήσει να ασκείται πίεση στο Ισραήλ να σταματήσει τις θηριωδίες στη Γάζα και στη Ράφα.

Δέχεστε κριτική ότι η Τουρκία δεν συμμορφώνεται με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η Τουρκία συμμορφώνεται με όλες τις κυρώσεις του ΟΗΕ. Ωστόσο δεν υπάρχουν κυρώσεις του ΟΗΕ κατά της Ρωσίας. Συμμορφωνόμαστε αυστηρά με το να μην παρακάμπτονται οι κυρώσεις της ΕΕ, των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου μέσω εξαγωγών από την Τουρκία στη Ρωσία. Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι καλοί γείτοντες για την Τουρκία, έχουμε ισχυρές σχέσεις και με τις δύο χώρες. Ωστόσο έχουμε μια δέσμευση προς την ΕΕ να μην παρακάμπτονται οι κυρώσεις μέσω Τουρκίας. Εχουμε λάβει όλα τα μέτρα. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ το γνωρίζουν καλά. Λέμε επίσης στους ευρωπαίους φίλους μας ότι θα πρέπει καλύτερα να υποχρεώσετε τις δικές σας εταιρείες να μην εξάγουν, ώστε να ζητάτε από άλλες χώρες να μην επανεξάγουν.

- Post Down -

Comments are closed.