- Advertisement -

Κάτω από την επιφάνεια των εικόνων

8

- Advertisement -

Αν το Περπινιάν συγκεντρώνει κάθε καλοκαίρι τις νεότερες τάσεις και τις καλύτερες εικόνες του φωτορεπορτάζ, η κωμόπολη της Αρλ, στη Νοτιοδυτική Γαλλία, γίνεται η μεγαλύτερη πλατφόρμα καλλιτεχνικής φωτογραφίας στην Ευρώπη. Το Les Rencontres d’Arles, όπως είναι ο επίσημος τίτλος του φεστιβάλ (παλαιότερα Rencontres Internationales de la Photographie d’Arles) διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1970 από τον φωτογράφο Λισιέν Κλεργκ, τον συγγραφέα Μισέλ Τουρνιέ και τον ιστορικό Ζαν-Μισέλ Ρουκέτ. Οι εκθέσεις των φωτογράφων, όπως και τα εργαστήρια, διεξάγονται σε κτίρια που ανήκουν στην πολιτιστική κληρονομιά της Γαλλίας, όπως παρεκκλήσια του 12ου αιώνα ή βιομηχανικά κτίρια του 19ου.

Από το ξεκίνημά της το 1970, η διεθνής έκθεση παρουσιάζει τα εξαιρετικά στιγμιότυπα από καταξιωμένους σύγχρονους καλλιτέχνες, σημαντικούς δημιουργούς της ιστορίας της φωτογραφίας, καθώς και έργα από γνωστούς νέους φωτογράφους και άγνωστους μέχρι τώρα δημιουργούς εικόνων. Το φεστιβάλ προώθησε τη φωτογραφία στη Γαλλία με πολλούς τρόπους και έτσι τη δεκαετία του 1980 δημιουργήθηκε στην Arles η L’Ecole Nationale Supérieure de la Photographie – ENSP, η κρατική σχολή φωτογραφίας της Γαλλίας.Το Φεστιβάλ, εξάλλου, έχει παίξει σπουδαίο ρόλο στην ανάδειξη νέων φωτογράφων, ενώ πολλοί σημαντικοί φωτογράφοι έκαναν εκεί τα πρώτα τους βήματα.

Η 55η διοργάνωση Rencontres d’Arles, που εγκαινιάζεται την 1η Ιουλίου, συγκεντρώνει δεκάδες ενότητες φωτογραφιών υπό τον γενικό τίτλο «Κάτω από την επιφάνεια» – που μπορεί να έχει κυριολεκτικό και μεταφορικό περιεχόμενο. Κάτω από την επιφάνεια της γης, αλλά και κάτω από την επιφάνεια των στερεοτύπων ή των καθιερωμένων ερμηνειών. Αυτά καλούνται να ανακαλύψουν οι φωτογράφοι και μαζί τους οι επισκέπτες σε γκαλερί και εκθεσιακούς χώρους σε όλη την ιστορική πόλη υπογραμμίζοντας τη σημασία και την ισχύ της φωτογραφίας ως εργαλείου επικοινωνίας, αφήγησης, πρόκλησης και αντίστασης.

- Post Down -

Comments are closed.