- Advertisement -

Ιράν: Η πρόταση για τα Στενά του Ορμούζ και το «παράθυρο» των επτά ημερών

Ιράν: Η πρόταση για τα Στενά του Ορμούζ και το «παράθυρο» των επτά ημερών
42

- Advertisement -

Το Ιράν μπορεί να προχωρήσει στο εκ νέου άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ μέσα σε επτά ημέρες, εφόσον οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδεχθούν τη νέα πρόταση της Τεχεράνης και τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις, δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι το σχέδιο έχει καταρτιστεί «σε συντονισμό» με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Μοτζταμπά Χαμενεΐ, και μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς προβλήματα σε περίπτωση συμφωνίας με την Ουάσινγκτον.

«Υπήρξε συντονισμός με τον ανώτατο ηγέτη»

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ο Πεζεσκιάν ανέφερε ότι υπήρξε συνεννόηση με τον ανώτατο ηγέτη της χώρας για το σχέδιο.

«Ο συντονισμός με τον επικεφαλής της Επανάστασης», όπως αποκάλεσε τον Μοτζταμπά Χαμενεΐ, «υπήρξε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως πρόσθεσε, εάν οι ΗΠΑ αποδεχθούν την ιρανική πρόταση και «τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους, θα κάνουμε το ίδιο και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα προς αυτήν την κατεύθυνση».

Εξαμελής ομάδα για τις αποφάσεις

Ο Ιρανός πρόεδρος αποκάλυψε επίσης ότι έχει συσταθεί εξαμελής ομάδα, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι διαφόρων κρατικών φορέων, μεταξύ άλλων των ενόπλων δυνάμεων, του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον Πεζεσκιάν, η ομάδα συνεδριάζει για να εξετάσει τα ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι και διαθέτει την εξουσία να λαμβάνει αποφάσεις.

Οι δηλώσεις έγιναν μετά την ολοκλήρωση μιας εβδομάδας διπλωματικών διαβουλεύσεων του Ιρανού προέδρου στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η νέα πρόταση προς τις ΗΠΑ

Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, κατέθεσε νέα πρόταση προς την Ουάσινγκτον για την επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ.

Η πρόταση προβλέπει, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ιρανού προέδρου, τη δυνατότητα επαναλειτουργίας των Στενών μέσα σε επτά ημέρες, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Μέχρι στιγμής αναμένεται η επίσημη αμερικανική απάντηση. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη απορρίψει την ιρανική πρόταση.

Η αμερικανική πλευρά δεν έχει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δώσει μέχρι στιγμής επίσημη απάντηση στην πρόταση.

- Post Down -

Comments are closed.