- Advertisement -

Θεσσαλονίκη: Λουκέτο σε ιδιωτική κλινική – Χημειοθεραπείες χωρίς άδεια και χωρίς ΜΕΘ

Θεσσαλονίκη: Λουκέτο σε ιδιωτική κλινική – Χημειοθεραπείες χωρίς άδεια και χωρίς ΜΕΘ
36

- Advertisement -

Την οριστική διακοπή λειτουργίας και την ανάκληση της άδειας ιδιωτικής κλινικής στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη εισηγείται η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, μετά τον έλεγχο που αποκάλυψε σειρά σοβαρών παραβάσεων. Η υπόθεση αυτή έρχεται να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα στον χώρο της υγείας, αποκαλύπτοντας σκοτεινές πτυχές στη λειτουργία δομών που παρείχαν ιατρικές υπηρεσίες χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις, θέτοντας σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή.

Παράνομο ογκολογικό τμήμα και χορήγηση χημειοθεραπειών χωρίς ΜΕΘ

Μεταξύ άλλων, στην ιδιωτική κλινική στη Θεσσαλονίκη λειτουργούσε χωρίς άδεια ογκολογικό τμήμα, χορηγούνταν χημειοθεραπευτικά φάρμακα, ενώ δεν υπήρχε ούτε η προβλεπόμενη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Η υπόθεση ήρθε στο φως μετά από καταγγελία και τον έλεγχο που πραγματοποίησε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Όπως προέκυψε, η κλινική είχε δημιουργήσει και λειτουργούσε ογκολογικό τμήμα, παρότι αυτό δεν περιλαμβανόταν στην ισχύουσα άδεια λειτουργίας της. Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΑΔ, η κλινική διέθετε τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διαχείριση κυτταροστατικών και χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, μεταξύ άλλων και θάλαμο βιολογικής ασφάλειας. Η λειτουργία του ογκολογικού τμήματος δεν περιοριζόταν στους χώρους της κλινικής, καθώς αυτό παρουσιαζόταν και στην ιστοσελίδα της μέσω σχετικού βίντεο.

Στο συγκεκριμένο τμήμα δραστηριοποιούταν ιδιώτης πνευμονολόγος με εξειδίκευση στην ογκολογία πνεύμονα, στον οποίο η κλινική είχε παραχωρήσει γραφείο χωρίς έγγραφη σύμβαση. Σύμφωνα με την έκθεση, ο γιατρός συνταγογραφούσε και χορηγούσε τα φάρμακα, ενώ η ΕΑΔ τον χαρακτηρίζει «συνυπεύθυνο για τη μη νόμιμη λειτουργία του ογκολογικού τμήματος».

«Ενδείξεις μη ορθών στοιχείων στον ΕΟΠΥΥ» και έλλειψη προσωπικού

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών μπήκαν και οι νοσηλείες ασθενών. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, δείγμα ασθενών του συγκεκριμένου γιατρού εισήχθη στην κλινική κατόπιν εντολής άλλου γιατρού της για ολιγοήμερη νοσηλεία με διαγνώσεις που δεν αφορούσαν μορφή κακοήθειας, ωστόσο τους χορηγήθηκαν χημειοθεραπευτικά φάρμακα. Η ΕΑΔ αναφέρει ότι τα στοιχεία αυτά αποτελούν «Ενδείξεις μη ορθών στοιχείων στον ΕΟΠΥΥ» για την αποζημίωση των νοσηλειών. Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι η κλινική δεν διέθετε σε λειτουργία ΜΕΘ, ούτε το απαιτούμενο νοσηλευτικό προσωπικό.

Η αντιδράσεις, οι καταγγελίες και η παρέμβαση του Μιχάλη Γιαννάκου

Για την υπόθεση αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος που τόνισε πως «επιτέλους σφραγίζεται μια κλινική φάντασμα στη Θεσσαλονίκη που διαφήμιζε ογκολογικές υπηρεσίες χωρίς προσωπικό και μηχανήματα». Ο κ. Γιαννάκος συμπλήρωσε χαρακτηριστικά:

«Έπρεπε να χαθεί ένας άνθρωπος άδικα από κομπογιαννίτες αεριτζήδες σε κλινικές κοτετσοσφαγεία για κινητοποιηθούν οι υποστελεχωμένοι ελεγκτικοι μηχανισμοί και να σφραγίσουν αυτά τα πολύ διαφημιζόμενα ιατρεία ή κλινικές σφαγεία.

Στη Θεσσαλονίκη στο Σώμα επιθεωρητών υπηρεσιών υγείας πρόνοιας που ενσωματώθηκε στην Ενιαία Αρχή Διαφάνειας το 2019 και απέμεινε με 13 Επιθεωρητές, πριν ενάμιση χρόνο έφθασε καταγγελία στην Ενιαία Αρχή Διαφάνειας από ασθενείς και πολίτες για κλινική φάντασμα χωρίς στελέχωση και μηχανήματα, 500 μέτρα από το Θεαγένειο Νοσοκομείο, ένα υπερσύγχρονο ογκολογικό νοσοκομείο, που διαφήμιζαν ότι διαθέτουν κλινική ογκολογική χωρίς άδεια, με έναν συνεργαζόμενο πνευμονολόγο ιατρό, χωρίς νοσηλευτικό προσωπικό.

Δύο επιθεωρητές από το πρώην ΣΕΥΥΠ ανέλαβαν τον έλεγχο. Είδαν μια κλινική εντελώς υποστελεχωμένη που λειτουργούσε ως γηροκομείο και διαφήμιζε υπηρεσίες ογκολογίας.

Οι επιθεωρητές εισηγήθηκαν την αναστολή λειτουργίας της κλινικής φάντασμα. Όμως η Διεύθυνση Δημόσιας και κοινωνικής μέριμνας ως αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειας δεν προέβη στην οριστική λειτουργία της κλινικής φάντασμα παρά το γεγονός ότι διέθετε εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής για οριστική διακοπή λειτουργίας της κλινικής με αφαίρεση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας και παρά το γεγονός ότι είχε εκδοθεί ήδη από τις αρχές του 2026 η ανάκληση της βεβαίωσης καλής λειτουργίας.

Η ψευτοκλική συνέχισε να λειτουργεί κανονικά. Μετά το θάνατο του Μαζωνάκη και με όλο αυτό το θόρυβο που ξέσπασε επιτέλους έγινε το αυτονόητο να δοθεί εντολή να σφραγισθεί και επιτέλους να πάψουν να πουλάνε ελπίδες σε ασθενείς με καρκίνο και να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Δίπλα από αυτή κλινική φάντασμα υπάρχει ένα υπερσύγχρονο ογκολογικό δημόσιο νοσοκομείο που προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.

Αυτό και τα άλλα δημόσια νοσοκομεία να εμπιστεύονται οι ασθενείς. Με μαντζούνια και συμπληρώματα διατροφής δεν γίνεσαι καλά από το καρκίνο».

- Post Down -

Comments are closed.