- Advertisement -

Η Διεθνής Διαφάνεια και οι ευρωβουλευτές με… παράλληλα ενδιαφέροντα

3

- Advertisement -

Πάρα πολύ ενδιαφέρουσα βρήκα την έκθεση που δημοσίευσε χθες η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια για τα οικονομικά των μελών του Ευρωκοινοβουλίου και τις έμμισθες και άμισθες δραστηριότητες που έχουν παράλληλα με τα καθήκοντά τους σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο. Κι αυτό διότι η οργάνωση έχει ζητήσει την αυστηροποίηση των κανόνων της Ευρωβουλής για τις παράλληλες δραστηριότητες, όχι μόνο σε κανονικές μισθωτές εργασίες αλλά και σε άμισθες συμμετοχές σε εταιρείες και ΜΚΟ που, εντελώς συμπτωματικά, κάνουν και lobbying για θέματα που νομοθετεί η ΕΕ. Το 70% των ευρωβουλευτών έχουν, λοιπόν, κάποια παράλληλη δραστηριότητα. Και όπως παραδέχεται πλέον πολύ συχνά και το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο, ενώ δεν υπάρχει τυπικό ασυμβίβαστο, έχουν αποκαλυφθεί αρκετές υποθέσεις όπου οι κανόνες διαφάνειας παρακάμφθηκαν χωρίς να ανοίξει μύτη…

Ελληνικές διακρίσεις

Στην κατάταξη των χωρών των οποίων οι ευρωβουλευτές έχουν τα μεγαλύτερα παράλληλα εισοδήματα (πέραν της ευρωβουλευτικής αποζημίωσης) η Διεθνής Διαφάνεια έβαλε στην πρώτη πεντάδα τη Λιθουανία (εξαιτίας ενός και μόνο πάμπλουτου ευρωβουλευτή), τη Μάλτα, την Ουγγαρία, την Ελλάδα και τη Σλοβακία. Στην αντίθετη πλευρά, στο τέλος της λίστας, βρίσκεται η Κύπρος, καθώς όλοι οι κύπριοι ευρωβουλευτές δηλώνουν μηδενικό εισόδημα πέραν της αποζημίωσής τους – που είναι περί τα 120.000 ευρώ ετησίως.

Πασχαλινές ευχές

με τον Μπελέρη

Τον Φρέντι Μπελέρη επισκέφθηκε χθες, για τέταρτη φορά, στις φυλακές της Αλβανίας ο Μανώλης Κεφαλογιάννης. Πέραν της κομματικής αλληλεγγύης, ο Κεφαλογιάννης είναι και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ – Αλβανίας, οπότε συνδύασε το ταξίδι αυτό με συναντήσεις με εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας, ενώ παρακολούθησε και τη λειτουργία της Αναστάσεως στον ορθόδοξο ναό στα Τίρανα. Ο Κεφαλογιάννης υπενθύμισε πως συμπληρώνεται ένας χρόνος κράτησης του Μπελέρη στις φυλακές για μια «σαθρή και έωλη κατηγορία» και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή του και την ορκωμοσία του ως δημάρχου Χειμάρρας.

Περίεργο επεισόδιο στον Πανάγιο Τάφο

Στη Βουλή βλέπω να φτάνει το θέμα της σύλληψης του φρουρού του έλληνα πρόξενου από την ισραηλινή αστυνομία στα Ιεροσόλυμα το Μεγάλο Σάββατο, κατά την τελετή αφής του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο. Το θέμα επιλύθηκε μεν άμεσα, με παρέμβαση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ωστόσο «τσίγκλησε» τα αντανακλαστικά της αντιπολίτευσης, που ζητεί εξηγήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να ενημερωθεί η Βουλή, ενώ το ΠΑΣΟΚ έθεσε ένα γενικότερο ζήτημα ασφαλείας, με δεδομένο την κλιμακούμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή «και την εθνική σημασία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων».

Νέο αίτημα για Προανακριτική

Στον ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται να φέρουν στη Βουλή το αίτημά τους για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη. Και, συγκεκριμένα, για το λεγόμενο «μπάζωμα» του σημείου του δυστυχήματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να βάλει στο στόχαστρο κατ’ αρχάς τον Χρήστο Τριαντόπουλο και τους Μιχάλη Παπαδόπουλο, Θάνο Πλεύρη και Ζωή Ράπτη. Δηλαδή τα τότε μέλη της κυβέρνησης που μετέβησαν στα Τέμπη ως εκπρόσωποι του συντονιστικού και αναφέρονται στη δικογραφία. Η πρόταση, προφανώς, αναμένεται να απορριφθεί, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να δείξει ότι κρατά το ζήτημα των Τεμπών «ζεστό».

Ο Κύκλος Ιδεών

και η Μεταπολίτευση

Ενα διαφορετικό τριήμερο συνέδριο για την επέτειο των 50 ετών της Μεταπολίτευσης οργανώνει ο Κύκλος Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου, από τις 12-14 Μαΐου, στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία». Η έναρξη θα γίνει με την παρουσίαση πανελλαδικής έρευνας της Metron Analysis από τον Στράτο Φαναρά, αλλά και μια έκπληξη που οι πηγές μου αρνούνται πεισματικά να μου αποκαλύψουν. Στα πάνελ που θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες θα συζητηθούν η πολιτική, η ιστορία, οι κοινωνικές διεργασίες και η οικονομία των τελευταίων 50 ετών, ενώ θα υπάρξει ειδική συζήτηση για το Κυπριακό, όπου θα παρέμβει και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης. Αυτή τη φορά όμως εκτός από τα θέματα που πραγματεύονται σταθερά τα συνέδριά του, ο Κύκλος θα αφιερώσει ένα σημαντικό μέρος της εκδήλωσης στον πολιτισμό και την αισθητική της Μεταπολίτευσης, μέσα από μια συζήτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Διονύση Σαββόπουλο, αλλά και τη συμμετοχή εκπροσώπων της τέχνης, όπως ο Σταμάτης Φασουλής, ο Τάσος Μπουλμέτης, ο Μανώλης Μητσιάς και ο Νίκος Κυπουργός, ο οποίος θα παρουσιάσει ζωντανά ένα έργο για τον ήχο της Μεταπολίτευσης, με διακεκριμένους μουσικούς και ερμηνευτές, όπως η Σαββίνα Γιαννάτου.

- Post Down -

Comments are closed.