- Advertisement -

ΗΠΑ – Σαουδική Αραβία: Μια συμφωνία πάνω σε κινούμενη άμμο

ΗΠΑ – Σαουδική Αραβία: Μια συμφωνία πάνω σε κινούμενη άμμο
2

- Advertisement -

Η πυρηνική συμφωνία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τραμπ με τη Σαουδική Αραβία ήταν η μεγάλη έκπληξη μιας κατά τα άλλα προβλέψιμης εβδομάδας κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή.

Μια συμφωνία που παρουσιάστηκε ως σημαντική στρατηγική επιτυχία της Ουάσιγκτον, όμως μέσα σε λίγες ώρες άρχισε να αποδεικνύεται πολύ πιο εύθραυστη: ο Ντόναλντ Τραμπ έθεσε εκ των υστέρων ως προϋπόθεση την εξομάλυνση των σχέσεων του Ριάντ με το Ισραήλ, ενώ οι ασαφείς όροι για το δικαίωμα εμπλουτισμού ουρανίου από τη Σαουδική Αραβία προκαλούν ανησυχία για έναν νέο αγώνα πυρηνικής εξοπλιστικής κούρσας στη Μέση Ανατολή.

Και όλα αυτά, την ώρα κατά την οποία ο πόλεμος με το Ιράν συνεχίζεται, οι αμερικανικές απώλειες αυξάνονται και η εικόνα που εκπέμπει η Ουάσιγκτον γίνεται ολοένα πιο αντιφατική. Το δε γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ, στον Λευκό Οίκο, την Τρίτη.

Η συμφωνία με το Ριάντ φέρεται να προβλέπει – όπως αναφέρουν πληροφορίες – διετή μελέτη για το κατά πόσον ο εμπλουτισμός πυρηνικού καυσίμου θα ήταν εμπορικά βιώσιμος, χωρίς να αποκλείει οριστικά τη δυνατότητα αυτή. Το γεγονός προκαλεί ανησυχία, καθώς η Σαουδική Αραβία έχει δηλώσει ότι, διαθέτοντας κοιτάσματα ουρανίου, θέλει να αναπτύξει πλήρη κύκλο πυρηνικού καυσίμου. Οπως υπογραμμίζει δημοσίευμα των «NY Times», ο διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είναι απίθανο να παραιτηθεί από το δικαίωμα εμπλουτισμού.

Ο Τραμπ επιχείρησε στη συνέχεια να συνδέσει τη συμφωνία με την ένταξη της Σαουδικής Αραβίας στις Συμφωνίες του Αβραάμ, προειδοποιώντας ότι χωρίς εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ «η συμφωνία ακυρώνεται». Το Ριάντ, όμως, επιμένει ότι δεν θα αναγνωρίσει το Ισραήλ χωρίς πορεία προς τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, μετατρέποντας τη συμφωνία σε νέο πεδίο αντιπαράθεσης.

Στο μεταξύ, ο πόλεμος με το Ιράν παραμένει ανοιχτός και η διαχείρισή του από την αμερικανική κυβέρνηση προκαλεί νέα ερωτήματα. Ο αριθμός των αμερικανών στρατιωτικών που έχουν σκοτωθεί εμφανίστηκε να μειώνεται από 18 σε 14 στον ιστότοπο του Πενταγώνου, με το υπουργείο Αμυνας να δίνει αντικρουόμενες εξηγήσεις.

Παράλληλα, μετά το Στενό του Ορμούζ, μια δεύτερη στρατηγική πλωτή οδός για το παγκόσμιο εμπόριο, το Στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ, στην είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας, απειλείται με κλείσιμο από τους Χούθι, τους αντάρτες της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν. Χθες, η επιχείρηση «Ασπίδες» αύξησε σε υψηλό από μέτριο τον κίνδυνο επιθέσεων από τους Χούθι σε πλοία στη νότια Ερυθρά Θάλασσα και το στενό Μπαντ ελ-Μαντέμπ.

Κι ενώ οι Χούθι έχουν ξεκινήσει επιθέσεις εναντίον σαουδαραβικών πετρελαιοφόρων στην Ερυθρά, οι Αμερικανοί ανακοινώνουν κατά κύματα την «επιτυχή ολοκλήρωση» νέων βομβαρδισμών εναντίον του Ιράν και ο πρόεδρος Τραμπ διαβεβαιώνει ότι στο εξής ιρανικοί πόροι, δεσμευμένοι στις ΗΠΑ ή ευρύτερα υπό αμερικανικό έλεγχο, θα διατίθενται την κάλυψη των ζημιών πλοίων που υφίστανται επιθέσεις στον Κόλπο.

- Post Down -

Comments are closed.