- Advertisement -

Επενδυτική βαθμίδα στην Alpha Bank από τη Moody’s

3

- Advertisement -

Σε αναβάθμιση της Alpha Bank (μετά τη Eurobank και την Εθνική) σε επενδυτική βαθμίδα ύστερα από 14 χρόνια, ώστε να αντανακλά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η τράπεζα όσον αφορά στην επαναλαμβανόμενη κερδοφορία, την ενίσχυση των κεφαλαίων και τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού, το ισχυρό προφίλ χρηματοδότησης καθώς και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s Ratings.

Παράλληλα, οι θετικές προοπτικές απηχούν τις εκτιμήσεις του οίκου για περαιτέρω βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών της Τράπεζας, ανοίγοντας τον δρόμο για νέες αναβαθμίσεις. Τα ομόλογα υψηλής και μειωμένης εξασφάλισης της Τράπεζας αναβαθμίστηκαν κατά δύο βαθμίδες. Επιπλέον, οι αναβαθμίσεις του οίκου καθιστούν το χρέος υψηλής εξασφάλισης της Alpha Bank επιλέξιμο από ένα ευρύτερο σύνολο επενδυτών, διαφοροποιώντας περαιτέρω τη χρηματοδοτική της βάση.

Ειδικότερα, η αξιολόγηση της Moody’s Ratings των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων καταθέσεων ανήλθε σε Baa3 (από Ba1, +2 βαθμίδες), η αξιολόγηση μακροπρόθεσμου χρέους υψηλής εξασφάλισης σε Baa3 (από Ba1, +2 βαθμίδες), η αξιολόγηση χρέους μειωμένης εξασφάλισης (Tier 2) σε Ba2 (από B1, +2 βαθμίδες) και η βασική πιστοληπτική αξιολόγηση (BCA) σε Ba2 (από Ba3, +1 βαθμίδα).

Σε στενό εύρος διακύμανσης με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές κινήσεις ενόψει και της ολοκλήρωσης του α΄ εξαμήνου, κινήθηκε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών κλείνοντας με ήπιες απώλειες (-0,41%).  Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 128,37 εκατ. ευρώ, ενώ ανοδικά κινήθηκαν 48 μετοχές, 61 πτωτικά και 13 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Revoil (+8,41%) και Χαϊδεμένος (+8,00%). Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση την αγορά στήριξαν οι μετοχές των Αegean Airlines (+2,27%), Εθνικής (+2,25%), Πειραιώς (+1,31%) και Ελλάκτωρ (+1,02%). Στα 10,84 ευρώ (από 9,20 ευρώ) αύξησε την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Εθνικής η Optima Bank, ενώ τιμή στόχο στα 46 ευρώ διατηρεί για τη μετοχή της Metlen η Morgan Stanley.

Η αγορά έχει το βλέμμα της στραμμένο στις γαλλικές εκλογές, ενώ σύμφωνα με χθεσινό σημείωμα της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι η προκήρυξη βουλευτικών εκλογών από τον πρόεδρο Μακρόν για τις 30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου και ο κίνδυνος πολιτικής αστάθειας στο πιθανότερο ενδεχόμενο μη ύπαρξης απόλυτης πλειοψηφίας θα μπορούσαν να δυσκολέψουν σημαντικά την προσπάθεια μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της Γαλλίας, οδηγώντας ενδεχομένως τη χώρα σε δημοσιονομική κρίση. Παράλληλα, η προοπτική επικράτησης της Εθνικής Συσπείρωσης και η πολιτική αστάθεια σε περίπτωση έλλειψης κυβερνητικής πλειοψηφίας δημιουργούν αναταραχές στις αγορές, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Γαλλίας να παρουσιάζουν ήδη διαφορά 80 μονάδων βάσης σε σχέση με τα γερμανικά επιτόκια. Την τελευταία εβδομάδα οι μετοχές των γαλλικών τραπεζών BNP Paribas, Crédit Agricole SA και  Société Générale υπέστησαν πτώση κατά 10%, ωστόσο, όπως επισημαίνουν αναλυτές, το χαρτοφυλάκιο των εν λόγω τραπεζών περιλαμβάνει μικρό σχετικά μερίδιο γαλλικών κρατικών ομολόγων, το οποίο δεν υπερβαίνει τα 13 δισ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι η Γαλλία αντιμετωπίζει διαδικασία ελέγχου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος που ανέρχεται φέτος σε 5,5%. Το κυβερνητικό πρόγραμμα το οποίο κατέθεσε ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ προέβλεπε εξοικονόμηση 20 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% έως το 2027, όπως προβλέπεται από το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας. Η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών, με ορισμένους παρατηρητές να προβλέπουν κίνδυνο περαιτέρω αύξησης των περιθωρίων απόδοσης των γαλλικών ομολόγων σε σύγκριση με τα γερμανικά, έως και 100 μονάδες βάσης.

- Post Down -

Comments are closed.