- Advertisement -

Ενα παγκόσμιο γεγονός με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση της χρονιάς

21

- Advertisement -

Με το ποδόσφαιρο να χαρακτηρίζεται ως το πιο δημοφιλές άθλημα παγκοσμίως με δισεκατομμύρια θαυμαστές, οπαδούς και θεατές, το Euro 2024 συγκεντρώνει τεράστιο ενδιαφέρον. Εχει 51 αγώνες που διεξάγονται στη Γερμανία από τις 14 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου και «θα είναι πιθανότατα ένα από τα παγκόσμια γεγονότα με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση της χρονιάς», η οποία κορυφώνεται για τον τελικό. Είναι ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει ότι, σύμφωνα με στοιχεία της UEFA που επικαλείται η DBRS, ο τελικός του Euro 2020, ο οποίος είχε αναβληθεί για το 2021 λόγω της πανδημίας, ήταν το παιχνίδι με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στην ιστορία της διοργάνωσης. Υπολογίζεται ότι είδαν το παιχνίδι περίπου 330 εκατομμύρια θεατές.

Αυτό το επίπεδο τηλεθέασης χαρακτηρίζεται από την DBRS ως πολύ υψηλότερο από αυτό αντίστοιχων μεγάλων αγώνων στις ΗΠΑ και αλλού. Τέτοιοι αγώνες είναι αυτοί που γίνονται στα πλαίσια του τελικού του αμερικανικού ποδοσφαίρου National Football League (NFL) Super Bowl, του μπέιζμπολ Major League Baseball World Series και των τελικών του αμερικανικού μπάσκετ National Basketball Association (NBA). Σε σωρευτική βάση, το Euro 2020 προσέλκυσε κοινό άνω των 5 δισεκατομμυρίων από 229 χώρες, σύμφωνα με την UEFA.

Ποιοι ωφελούνται. Καθώς πολλοί οπαδοί επευφημούν τις αγαπημένες τους ομάδες παρέα με φίλους κι άλλους οπαδούς, εκτιμά ότι το Euro 2024 θα οδηγήσει μέχρι το τέλος της διοργάνωσης σε σημαντική αύξηση της κίνησης ιδιαίτερα στα μπαρ και τις παμπ και σε μικρότερο βαθμό στα εστιατόρια, κάτι που θα μεταφραστεί σε αντίστοιχη ώθηση στα έσοδα. Ως παράδειγμα χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων η εταιρεία Marston’s PLC, η οποία διαχειρίζεται περίπου 1.400 παμπ σε όλη τη Βρετανία. Ο όμιλος αυτός ανακοίνωσε στην πιο πρόσφατη παρουσίαση των ενδιάμεσων αποτελεσμάτων ότι το Euro 2024 θα αποτελέσει κινητήρια δύναμη για τη ζήτηση υπηρεσιών και προϊόντων για τις παμπ της εταιρείας. Αυτό δείχνει και η εμπειρία από το Euro 2020 που διεξήχθη λόγω της πανδημίας μεταξύ 11 Ιουνίου και 11 Ιουλίου 2021 και είχε προσφέρει σημαντική τόνωση στα αποτελέσματα τέτοιων εταιρειών. Σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen που παρουσίασε η DBRS, τέτοιες παμπ και μπαρ της Βρετανίας που έδειξαν τον τελικό του Euro 2020 της Αγγλίας εναντίον της Ιταλίας κατέγραψαν αύξηση πωλήσεων κατά 64%, ενώ εκείνα που δεν έδειξαν το παιχνίδι είχαν πτώση πωλήσεων κατά 5%.

Οι προκλήσεις. Ο κλάδος φαγητού και ποτού εκτός σπιτιού – μπαρ, παμπ ή εστιατόρια – αντιμετώπισε σημαντικές προκλήσεις από το 2020 και μετά. Η κίνηση αυτή σε τέτοια μαγαζιά ανέκαμψε στα προ της πανδημίας επίπεδα μόνο από το 2022 και μετά – και μάλιστα χωρίς αυτό να είναι απόλυτο αλλά να εξαρτάται από γεωγραφικούς και άλλους παράγοντες.

Επιπλέον, αυτή η εξομάλυνση στην κίνηση καταναλωτών συνέπεσε με αυξανόμενα επίπεδα πληθωρισμού και τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, οι οποίες επιταχύνθηκαν από τις κεντρικές τράπεζες το 2022 και διατηρήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023. Αυτές οι προκλήσεις επιδείνωσαν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και συνέχισαν γενικά να παρεμποδίζουν τις λειτουργικές επιδόσεις του κλάδου μέχρι και φέτος. Είναι ενδεικτικό, σημειώνει η DBRS, ότι έρευνα του Απριλίου 2024 στη Βρετανία για τον κλάδο από την UK Hospitality έδειξε ότι το 50% των εταιρειών παμπ και μπαρ και εστιατορίων είτε απλά καλύπτει τα έξοδά του είτε λειτουργεί με ζημιά. Επίσης περίπου το 25% των εταιρειών αυτών πλέον δεν διατηρεί αποθέματα μετρητών. «Ενώ η συγκράτηση του πληθωρισμού και η έναρξη των μειώσεων των επιτοκίων αναμένεται να συμβάλουν στη σταδιακή αναζωογόνηση των καταναλωτικών δαπανών, εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με τον ρυθμό και το μέγεθος αυτής της ανάκαμψης. Ως εκ τούτου, η αύξηση της κίνησης κατά τη διάρκεια του Euro 2024 μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να αποτελέσει την αναγκαία ένεση ρευστότητας για ορισμένους φορείς», σημειώνει ο οίκος.

- Post Down -

Comments are closed.