- Advertisement -

Εμπνευση για εκεχειρία η Φλόγα και το «Belem»

8

- Advertisement -

Τον ερχόμενο Σάββατο πρωί, η Ολυμπιακή Φλόγα των Αγώνων του Παρισιού 2024 θα ταξιδέψει για τη Γαλλία. Αλλά για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, αυτό το ταξίδι θα γίνει διά θαλάσσης, με το «Belem», ένα ιστορικό τρικάταρτο ιστιοφόρο 128 ετών. Συμπτωματικά, έχει την ίδια ηλικία με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το «Belem» θα φύγει από τον Πειραιά, θα περάσει από τη Διώρυγα της Κορίνθου, η οποία θα ξανανοίξει μόνο για το γαλλικό τρικάταρτο, και τη Μεσσηνία και σίγουρα θα είναι μια μαγική στιγμή.

Ο Aymeric Gibet είναι ο καπετάνιος του «Belem». Με καταγωγή, σαν το τρικάταρτο, από τη Νάντη, εκπαιδευμένος στο Εμπορικό Ναυτικό στη Μασσαλία, με μεγάλη εμπειρία. Η νέα αποστολή του είναι ιστορική, αφού όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα πάνω του στις 8 Μαΐου, όταν η φλόγα θα φτάσει στη Μασσαλία. Μοιράζεται με «ΤΑ ΝΕΑ» τις εντυπώσεις του.

Η Ολυμπιακή Φλόγα των Αγώνων του Παρισιού 2024 φεύγει από τον Πειραιά σε λίγες μέρες. Στις 8 Μαΐου θα φτάσει στη Μασσαλία όπου θα την παραλάβει, όπως λέγεται, ως πρώτος ή δεύτερος λαμπαδηδρόμος επί γαλλικού εδάφους, ο διάσημος μασσαλιώτης ποδοσφαιριστής Ζινεντίν Ζιντάν. Πώς νιώθετε;

Αυτό που θέλουμε πάνω απ’ όλα είναι να μην καθυστερήσουμε και να είμαστε εκεί στην ώρα μας. Διότι με τη θάλασσα όλα είναι πιθανά. Και ειδικά με το «Belem». Ξέρετε, είναι ένα τρικάταρτο, με 58 μέτρα συνολικό μήκος και 8,80 μέτρα πλάτος. Διαθέτει 22 πανιά, με συνολική επιφάνεια 1.200 m². Το βαρύτερο από τα 22 ζυγίζει, από μόνο του, 800 κιλά. Ο κύριος ιστός του έχει ύψος 34 μέτρα. Οσον αφορά τις επιδόσεις του, η μέγιστη ταχύτητά του είναι 9,2 κόμβοι ή 17 χιλιόμετρα την ώρα. Για να καταλάβετε, σήμερα το «Belem» πλέει με μεικτό πλήρωμα 16 επαγγελματιών ναυτικών του Εμπορικού Ναυτικού, ενώ μπορεί να μεταφέρει έως και 48 εκπαιδευόμενους.

Τι σημαίνει όλο αυτό; Οτι τις τεχνικές δεξιότητες για κουμαντάρει κανείς ένα τέτοιο πλοίο δεν τις αποκτά στο σχολείο. Ούτε στο Εμπορικό Ναυτικό. Με το «Belem» μιλάμε περισσότερο για ένα σχολείο ζωής. Εγώ πέρασα όλες τις βαθμίδες για να γίνω διοικητής. Εμαθα τη δουλειά ύστερα από αρκετά χρόνια και εκπαιδεύτηκα μέσω της επαφής με το πλήρωμα. Ο πατέρας μου ήταν αρχιμηχανικός, επίσης στο Εμπορικό Ναυτικό. Είμαστε λοιπόν «ναύτες από πατέρα σε γιο» και αυτό είναι πηγή υπερηφάνειας.

Πού θα τοποθετηθεί η Ολυμπιακή Φλόγα στο «Belem»;

Αυτή είναι η ερώτηση που κάνουν όλοι. Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα, αν και έχουμε ένα μέρος, που λέγεται «ο μεγάλος τροχός» όπου θα μπορούσε να μεταφερθεί προστατευμένα μέχρι τη Μασσαλία. Γεγονός είναι ότι δεν θα μεταφέρουμε την Ολυμπιακή Δάδα, αλλά ένα κλειστό φανάρι, ασφαλισμένο για μεταφορά. Θα περιπλανηθεί σε όλο το πλοίο. Προσωπικά θα ήθελα να προσπαθήσω να το φτάσω στην κορυφή του ιστού, αλλά δεν ξέρω αν αυτό θα είναι δυνατό. Η Ολυμπιακή Φλόγα θα συνοδεύεται από φύλακες που θα εναλλάσσονται μέρα και νύχτα για να διασφαλίσουν ότι δεν θα σβήσει. Οπότε θα πρέπει να το συζητήσω και μαζί τους.

Πόσοι φύλακες θα υπάρχουν;

Τρεις. Στην πραγματικότητα θα υπάρχει ένα άτομο κάθε οκτώ ώρες που θα στέκεται μόνιμα μπροστά στη Φλόγα. Αποστολή τους θα είναι να μη σβήσει το φανάρι.

Το «Belem» έχει την ίδια ηλικία με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Φτάσατε στο λιμάνι του Κατάκολου στις 15 Απριλίου και μετά ταξιδέψατε κατά μήκος της ακτής για να φτάσετε στο λιμάνι του Πειραιά. Και από εκεί θα φύγετε ξανά, οπότε φανταζόμαστε ότι είναι βαριά ευθύνη να πλεύσετε μαζί του ως τη Μασσαλία, σωστά;

Ναι, το σκάφος είναι μια μοναδική κληρονομιά που μετρά 128 χρόνια ζωής. Είναι μια μοναδική αποστολή γιατί είναι παγκόσμιο σύμβολο. Αυτό το πλοίο έχει «δει» την ανθρώπινη ιστορία και για πρώτη φορά θα συμμετάσχει σε αυτήν. Είναι παγκόσμια πρώτη η μεταφορά της Φλόγας σε ένα ιστορικό πλοίο που έχει την ίδια ηλικία με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό είναι επίσης ένα επιπλέον γεγονός που θα κάνει αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες κάτι μοναδικό.

- Post Down -

Comments are closed.