- Advertisement -

Δεκαχίλιαρα τυπώνει τώρα η Αργεντινή

3

- Advertisement -

Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής έθεσε σε κυκλοφορία τα πρώτα χαρτονομίσματα των 10.000 πέσος (αξίας 10,6 ευρώ με την τρέχουσα ισοτιμία) σε ένα πολυαναμενόμενο βήμα για τον εξορθολογισμό της χρήσης μεγάλων ποσοτήτων μετρητών στη χώρα μετά την κατάρρευση της αξίας του νομίσματος.

Το προηγούμενο μεγαλύτερο χαρτονόμισμα ήταν αυτό των 2.000 πέσος, το οποίο άρχισε να κυκλοφορεί πέρυσι και παραμένει σχετικά σπάνιο. Το πέσο της Αργεντινής έχει χάσει το 95% της αξίας του τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς επικρατεί σοβαρή οικονομική κρίση, οδηγώντας τον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού στο 287% τον Μάρτιο. Οι πληρωμές με μετρητά παραμένουν πολύ δημοφιλείς στην Αργεντινή. Γι’ αυτό οι πολίτες αναγκάζονται να κουβαλούν μεγάλες ποσότητες χαρτονομισμάτων.

Στα τέλη του έτους αναμένεται να κυκλοφορήσει και χαρτονόμισμα των 20.000 πέσος. Ο πρόεδρος Χαβιέ Μιλέι είπε ότι το κλειδί για τον περιορισμό του πληθωρισμού και τη σταθεροποίηση του πέσο είναι να τερματιστεί η εξάρτηση των προηγούμενων κυβερνήσεων από την εκτύπωση χρημάτων για τη χρηματοδότηση των δαπανών. Εχει ξεκινήσει μια εκτεταμένη προσπάθεια λιτότητας, σταματώντας την ανάγκη εκτύπωσης χρημάτων για τη χρηματοδότηση του πρωτογενούς δημοσιονομικού ελλείμματος.

Συνεργασία σε πτήσεις

Η AEGEAN και η Saudia, η αεροπορική εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας, προχώρησαν σε συμφωνία για την εκτέλεση πτήσεων κοινού κωδικού.

Η συνεργασία αυτή θα προσφέρει περισσότερες ταξιδιωτικές επιλογές στους επιβάτες και των δύο εταιρειών, οι οποίοι στο εξής θα επωφελούνται από ένα σημαντικά ενισχυμένο πρόγραμμα πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας.

Ειδικότερα, οι επιβάτες θα έχουν περισσότερες ταξιδιωτικές επιλογές για πτήσεις από και προς Αθήνα, Τζέντα και Ριάντ. Συγκεκριμένα, η AEGEAN θα προσθέσει τον κωδικό της στις πτήσεις της Saudia από και προς Τζέντα και Ριάντ, ενώ αντίστοιχα η Saudia θα προσθέσει τον κωδικό της στις πτήσεις της AEGEAN από και προς Τζέντα και Ριάντ.

Οι πτήσεις κοινού κωδικού των δύο εταιρειών ξεκινούν άμεσα, ενώ τα εισιτήρια είναι ήδη διαθέσιμα για κρατήσεις μέσω των ιστοσελίδων των δύο αεροπορικών εταιρειών (aegeanair.com και saudia.com) ή μέσω ταξιδιωτικών πρακτορείων.

Σημειώνεται ότι η AEGEAN πραγματοποιεί πτήσεις προς τη Σαουδική Αραβία από το 2015, αυξάνοντας συνεχώς τη δραστηριότητά της στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου, έχοντας μεταφέρει συνολικά 300.000 επιβάτες.

Ψηφιακή κάρτα εργασίας για όλους

Στο μικροσκόπιο των Αρχών μπαίνει το ωράριο εργασίας σχεδόν στο σύνολο της αγοράς, καθώς από την 1η Ιουλίου 2024 η ψηφιακή κάρτα θα «χτυπά» πλέον και για τις μικρές επιχειρήσεις και το λιανεμπόριο που απασχολεί από έναν ως και δέκα εργαζομένους. Μάλιστα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με νεότερη απόφασή του έδωσε παράταση, καθώς το μέτρο θα ξεκινούσε την ερχόμενη Δευτέρα 13 Μαΐου.

Ελεγχοι για θέματα ασφάλειας

Παπούτσια και δερμάτινα είδη, μαγιό και πετσέτες μπάνιου, παιχνίδια, αναπτήρες, ακόμα και «ποντίκια» ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι μερικά από τα βιομηχανικά προϊόντα που θα βρεθούν στο επίκεντρο των ελέγχων του υπουργείου Ανάπτυξης το επόμενο διάστημα αναφορικά με τη συμμόρφωσή τους ως προς την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία σε θέματα ασφάλειας.

Μάλιστα για τον σκοπό αυτόν υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας η Γενική Διεύθυνση Βιομηχανικών Υποδομών και Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και η Γενική Διεύθυνση Γενικού Χημείου του Κράτους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

«Πρασινίζουν» οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί

Το σχέδιο της υπουργικής απόφασης η οποία αφορά τις «Απαιτήσεις φύτευσης σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς» έθεσε σε δημόσια διαβούλευση ο Θόδωρος Σκυλακάκης. Οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί υπόκεινται σε υποχρέωση φύτευσης και συντήρησης – καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους – φυτών συμβατών με τη βλάστηση της περιοχής, περιμετρικά της εγκατάστασης, ενώ σε έργα μεγάλου μεγέθους η φύτευση προβλέπεται και εντός των πολυγώνων του σταθμού. Με την απόφαση ρυθμίζονται οι επιφάνειες φύτευσης, τα είδη και ύψη των φυτών, η διαδικασία έγκρισης των παραμέτρων της φύτευσης, οι έλεγχοι και οι σχετικές κυρώσεις.

Αλλαξε χέρια έπαυλη 40 εκατ. ευρώ

Ο Τιμούρ Κουλιμπάγεφ, γαμπρός του πρώην προέδρου του Καζακστάν, πούλησε έπαυλη στο Λονδίνο για 34,7 εκατ. στερλίνες (40 εκατ. ευρώ) σε εταιρεία επενδύσεων που ιδρύθηκε από πρώην στέλεχος της Deutsche Bank, αναφέρουν οι «Financial Times». Το ακίνητο Forty One Upper Grosvenor Street, μεγάλο αρχοντικό της Εδουρδιανής περιόδου το οποίο βρίσκεται στο Mayfair και σε μικρή απόσταση με τα πόδια από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, εξαγοράστηκε από τη North Wind Capital στα τέλη Μαρτίου, δείχνουν τα στοιχεία.

Η North Wind είναι επενδυτικός όμιλος σε ακίνητα που ιδρύθηκε από τον Μπεν Γουίλιαμς, πρώην διευθυντή σε εταιρεία ακινήτων της Deutsche Bank. Η εταιρεία τώρα σχεδιάζει να ανακαινίσει το ακίνητο. Ο Κουλιμπάγεφ επιδιώκει επίσης να πουλήσει ένα παρακείμενο ακίνητο, στην οδό Upper Grosvenor 42, αλλά δεν έχει βρει ακόμη αγοραστή, σύμφωνα με πηγές της βρετανικής εφημερίδας.

Ακίνητα: Φέρνουν έσοδα οι μεταβιβάσεις

Σε ανοδική τροχιά παραμένουν οι μεταβιβάσεις ακινήτων παρά το ράλι που συνεχίζουν να καταγράφουν οι τιμές στην αγορά. Ελληνες και ξένοι αναζητούν ευκαιρίες και επενδύουν στην ελληνική κτηματαγορά όπως αντικατοπτρίζεται και στα στοιχεία της ΑΑΔΕ τα οποία δείχνουν ότι από τις αρχές του έτους έχουν υποβληθεί πάνω από 140.000 δηλώσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων στην πλατφόρμα myPROPERTY με τους φόρους που έχουν βεβαιωθεί σε αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές να υπερβαίνουν τα 210 εκατ. ευρώ.

- Post Down -

Comments are closed.