- Advertisement -

Γεραπετρίτης στο Αl Jazeera: «Θα πρέπει να αποτραπεί η εισβολή στη Ράφα»

3

- Advertisement -

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης στο Al Jazeera. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τόνισε πως θα πρέπει να αποτραπεί η εισβολή στη Ράφα, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενη ανθρωπιστική καταστροφή.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε για τις ειρηνευτικές προσπάθειες που έχει κάνει όλο αυτό το διάστημα η χώρα, επισημαίνοντας παράλληλα πως συνομιλεί με όλες τις πλευρές, τονίζοντας ότι «είμαστε ενάντια σε κάθε μορφή επιθετικότητας».

«Οι θέσεις της Αθήνας είναι θέσεις αρχής »

Ακόμη, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε πως «Οι θέσεις της Αθήνας είναι θέσεις αρχής και σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου», ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία των υψηλών αμυντικών δαπανών λόγω της γεωπολιτικής δυναμικής και της εκτεταμένης μεσογειακής ακτογραμμής της Ελλάδας.

Σε ότι αφορά την κατάσταση στην Γάζα, είπε πως  «Πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες των πολιτών στη Γάζα», αλλά και ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ασκήσει πίεση στα δύο μέρη προκειμένου να εξευρεθεί μία λύση.

Σημείωσε δε πως «Αυτή τη στιγμή υπάρχει συναίνεση μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός και ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο η ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας.»

«Προτεραιότητα μας η ανθρώπινη αξιοπρέπεια»

Στην συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε «Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας. Δεν μπορούμε να δεχθούμε την απώλεια αμάχων, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι τη διατήρηση ομήρων ως μοχλό πίεση για την διεκδίκηση οφέλους.»

Πρόσθεσε δε ότι «Πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν πιο πιεστικοί προς τις δύο πλευρές προκειμένου να τερματίσουν την διαμάχη στη Γάζα.», ενώ τόνισε πως «Το διεθνές δίκαιο σε ότι αφορά τη Μέση Ανατολή, αλλά και την Ουκρανία έχει αποτύχει.»

Δείτε όλη τη συνέντευξη



- Post Down -

Comments are closed.