- Advertisement -

Αύξηση θερμοκρασίας πάνω από 2,5°C

1

- Advertisement -

Εκατοντάδες από τους κορυφαίους κλιματολόγους του κόσμου αναμένουν ότι η παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 2,5°C αυτόν τον αιώνα – αποκαλύπτει αποκλειστική έρευνα της «Guardian» – ξεπερνώντας τους διεθνώς συμφωνημένους στόχους και επιφέροντας καταστροφικές συνέπειες για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη.

Η «Guardian» προσέγγισε όλους τους συντάκτες εκθέσεων της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) από τα τελευταία έξι χρόνια για τους οποίους κατάφερε να βρει στοιχεία επικοινωνίας. Απάντησαν σχεδόν οι μισοί, 380 από τους 843. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι πολλοί από τους πλέον ενημερωμένους ανθρώπους στον πλανήτη αναμένουν έναν κλιματικό όλεθρο τις επόμενες δεκαετίες.

Σχεδόν 80% των ερωτηθέντων προβλέπουν ότι η παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 2,5°C σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, ενώ σχεδόν οι μισοί προβλέπουν ότι θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 3°C. Μόνο ένα 6% πιστεύει ότι θα τηρηθεί το διεθνώς συμφωνημένο όριο του 1,5°C.

Ημι-δυστοπικό μέλλον

Πολλοί από τους επιστήμονες προβλέπουν ένα «ημι-δυστοπικό» μέλλον, με λιμούς, συγκρούσεις και μαζική μετανάστευση, που θα υποκινείται από καύσωνες, πυρκαγιές, πλημμύρες και καταιγίδες με ένταση και συχνότητα πολύ μεγαλύτερες από εκείνες που έχουμε ήδη βιώσει.

Αρκετοί ειδικοί δήλωσαν ότι αισθάνονται απελπισμένοι, εξοργισμένοι και φοβισμένοι από την αποτυχία των κυβερνήσεων να δράσουν παρά τα σαφή επιστημονικά στοιχεία που παρέχονται.

«Νομίζω ότι οδεύουμε προς μεγάλη κοινωνική αναστάτωση μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια» δήλωσε η Γκρέτα Πεκλ από το Πανεπιστήμιο της Τασμανίας. «[Οι Αρχές] θα παλεύουν να διαχειριστούν το ένα ακραίο φαινόμενο μετά το άλλο, η παραγωγή τροφίμων θα διαταραχθεί. Δεν θα μπορούσα να νιώθω μεγαλύτερη απόγνωση για το μέλλον».

Ο αγώνας για το κλίμα

Πολλοί συνάδελφοί της, ωστόσο, είπαν ότι ο αγώνας για το κλίμα πρέπει να συνεχιστεί, όσο ψηλά και αν ανέβει η παγκόσμια θερμοκρασία, γιατί κάθε κλάσμα βαθμού που θα αποφευχθεί θα σημαίνει λιγότερο ανθρώπινο πόνο.

«Η κλιματική αλλαγή δεν θα γίνει ξαφνικά επικίνδυνη στον 1,5°C – είναι ήδη επικίνδυνη» επεσήμανε ο Πίτερ Κοξ από το Πανεπιστήμιο του ΕΈξετερ. «Και δεν θα «τελειώσει το παιχνίδι» αν ξεπεράσουμε τους 2°C, κάτι που μπορεί κάλλιστα να συμβεί».

Η κλιματική κρίση πλήττει ήδη ζωές και βιοποριστικά μέσα σε όλον τον κόσμο, με μόνο 1,2°C αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Ο στόχος του 1,5°C επιλέχθηκε ώστε να αποτραπούν τα χειρότερα. Ομως οι τρέχουσες πολιτικές για το κλίμα σημαίνουν ότι ο κόσμος βρίσκεται σε μια τροχιά αύξησης περίπου 2,7°C και η έρευνα της «Guardian» δείχνει ότι λίγοι ειδικοί της IPCC αναμένουν ότι ο κόσμος θα αναλάβει την τεράστια δράση που απαιτείται για να αλλάξει αυτή την κατάσταση.

Απαισιόδοξοι οι νεότεροι

Οι νεότεροι επιστήμονες ήταν πιο απαισιόδοξοι, με το 52% των ερωτηθέντων κάτω των 50 ετών να αναμένουν αύξηση τουλάχιστον 3°C, σε σύγκριση με το 38% των ερωτηθέντων άνω των 50 ετών. Οι γυναίκες επιστήμονες ήταν επίσης πιο απαισιόδοξες από τους άνδρες επιστήμονες, με το 49% να πιστεύει ότι η παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 3°C, σε σύγκριση με το 38% των ανδρών. Υπήρξαν μικρές διαφορές μεταξύ επιστημόνων από διαφορετικές ηπείρους.

Οσο για τους λόγους που ο κόσμος αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση, οι ειδικοί ήταν ξεκάθαροι. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων ανέφεραν την έλλειψη πολιτικής βούλησης, ενώ το 60% κατηγόρησε επίσης τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, όπως της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων.

Πολλοί ανέφεραν επίσης τις ανισότητες και την αποτυχία του πλούσιου κόσμου να βοηθήσει τους φτωχούς, οι οποίοι υποφέρουν περισσότερο από τις κλιματικές επιπτώσεις. «Περιμένω ένα ημι-δυστοπικό μέλλον με σημαντικό πόνο και δυστυχία για τους ανθρώπους του παγκόσμιου Νότου» δήλωσε ένας νοτιοαφρικανός επιστήμονας, ο οποίος επέλεξε να μην κατονομαστεί. «Ζούμε σε μια εποχή ανόητων».

- Post Down -

Comments are closed.