- Advertisement -

Από την εποχή της Ανγκελα Μέρκελ στην εποχή του Φρίντριχ Μερτς

5

- Advertisement -

Με ένα νέο πρόγραμμα το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας CDU κλείνει οριστικά το κεφάλαιο της Μέρκελ. Με μια προγραμματική στροφή προς τα δεξιά και την επανεκλογή του προέδρου Φρίντριχ Μερτς, οι Χριστιανοδημοκράτες μπαίνουν στον προεκλογικό αγώνα για τις επικείμενες ευρωεκλογές και παίρνουν θέση μάχης για τις περιφερειακές εκλογικές αναμετρήσεις του φθινοπώρου, με ορίζοντα τις παγγερμανικές εκλογές του 2025.

Το 36ο συνέδριο της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης Γερμανίας ολοκληρώθηκε χθες χωρίς εκπλήξεις, με την πανηγυρική εκλογή του προέδρου Φρίντριχ Μερτς και την έγκριση ενός νέου προγράμματος κομμένου και ραμμένου στα μέτρα του. Το τελευταίο χρονολογούνταν από το 2007. Τότε δεν υπήρχε η πίεση της ψηφιοποίησης, η Ρωσία ήταν ο ενεργειακός τροφοδότης της Γερμανίας και της Ευρώπης, η Κίνα έπαιζε μόνο περιφερειακό ρόλο. Στο μεταξύ «ο κόσμος γύρω μας έχει αλλάξει» τόνισε ο Φρίντριχ Μερτς μιλώντας στους συνέδρους του CDU, αλλά απευθυνόμενος στην ουσία στο εθνικό ακροατήριο, με το μήνυμα ότι το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα είναι έτοιμο για τη διακυβέρνηση της χώρας το αργότερο το 2025.

Ο Μερτς δεν φείστηκε κριτικής στα τρία κόμματα του κόκκινου-πράσινου-κίτρινου κυβερνητικού συνασπισμού του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Ολαφ Σολτς. Τα έβαλε κυρίως με τους Πράσινους που «θέλουν να ρυθμίζουν τα πάντα». Υποσχέθηκε ότι θα ακυρώσει τις κοινωνικές παροχές της σημερινής κυβέρνησης, θα ενισχύσει την οικονομία με μια «ατζέντα για τους σκληρά εργαζομένους», θα ανακουφίσει τους αγρότες, θα περιορίσει τις πολιτικές για το κλίμα στον καθορισμό του πλαισίου στόχων και όχι στην επιβολή τους.

Τράβηξε σαφή διαχωριστική γραμμή με το ακροδεξιό AfD, «το οποίο απορρίπτει, χλευάζει και καταστρέφει εκ των έσω πολλές από τις αξίες μας και την Ευρώπη μας». Το CDU θα συγκρουστεί με αυτή τη «δύναμη αποσύνθεσης» στις επόμενες εκλογές, είναι πεπεισμένος ότι η χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών μπορεί να ανακτηθεί εάν το CDU προσφέρει λύσεις και τις εφαρμόσει.

Το νέο πρόγραμμα

Η συντηρητική Χριστιανοδημοκρατική Ενωση χρειάστηκε δύο χρόνια για να συνέλθει από τη δραματική εκλογική ήττα του 2021. Αξιοποίησε αυτό το διάστημα όχι μόνο για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, αλλά και για την προγραμματική μετάβαση από την εποχή Μέρκελ στην εποχή Μερτς. Το νέο πρόγραμμα θα πρέπει να έχει ορίζοντα τουλάχιστον μίας δεκαετίας. Στις 72 σελίδες του το CDU αποστασιοποιείται σημαντικά από την κεντρώα φυσιογνωμία που είχε αποκτήσει επί Μέρκελ: Θέλει την επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, μια νέα μεταναστευτική πολιτική με διαδικασίες ασύλου σε τρίτες χώρες, τάσσεται υπέρ της πυρηνικής ενέργειας ενώ έχουν κλείσει και οι τελευταίοι πυρηνικοί αντιδραστήρες στη Γερμανία.

Ο στόχος της ευημερίας επιδιώκεται με επιστροφή στις κλασικές συνταγές της συντηρητικής παράταξης: «Η εργασία πρέπει να αξίζει τον κόπο» ή «Κοινωνικό είναι αυτό που δημιουργεί εργασία». Το CDU βλέπει την οικονομία, την ενέργεια και την κλιματική πολιτική ως «ολoκληρωμένο πακέτο».

Η επανεκλογή του Φρίντριχ Μερτς με 89,8%, το μεγαλύτερο ποσοστό που πήρε ηγέτης του κόμματος, όπως είπε ο βαυαρός πρόεδρος του αδελφού κόμματος CSU Μάρκους Ζέντερ, αποτυπώνει τη συστράτευση και των εσωκομματικών αντιπάλων του Μερτς ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων που έρχονται. Είναι ταυτόχρονα σαφές πρόκριμα για τον Μερτς να οδηγήσει ως υποψήφιος καγκελάριος τη Χριστιανική Ενωση CDU/CSU στις παγγερμανικές εκλογές του 2025.

- Post Down -

Comments are closed.