- Advertisement -

Αντιμέτωπη με περιστατικά απάτης

6

- Advertisement -

Περιστατικά διαφθοράς και δωροδοκίας, περιστατικά απάτης ή υπεξαίρεσης, αλλά και σύγκρουσης συμφερόντων, έχει αντιμετωπίσει μία στις πέντε ελληνικές επιχειρήσεις την τελευταία διετία. Μάλιστα αυξάνεται το ποσοστό εκείνων – εργαζομένων και ανώτατων στελεχών – που εντός επιχειρήσεων και οργανισμών, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, δείχνουν προθυμία ακόμα και να παραβιάσουν ή να παρακάμψουν κανονισμούς για ίδιον όφελος.

Σχεδόν τέσσερις στους δέκα εργαζομένους παραδέχονται ότι είναι προετοιμασμένοι να παρακάμψουν τους κανόνες με έναν ή και περισσότερους τρόπους με στόχο να βελτιώσουν την εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους ή της αμοιβής τους. Μάλιστα δηλώνουν ότι είναι διατεθειμένοι να διαπράξουν ακόμα και απάτη εφόσον τους το ζητούσε η διοίκηση του φορέα στον οποίο εργάζονται.

Περιστατικά

Την εικόνα αυτή συνθέτουν για την Ελλάδα τα ευρήματα της παγκόσμιας έρευνας της ΕΥ, 2024 «Global Integrity Report» η οποία κατέγραψε τις απόψεις εργαζόμενων, στελεχών και μελών Διοικητικών Συμβουλίων, στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Τα πιο διαδεδομένα περιστατικά που καταγράφονται αφορούν συγκρούσεις συμφερόντων (32%), ζητήματα απορρήτου και ασφάλειας δεδομένων (26%), διαφθορά και δωροδοκία (21%), πρότυπα ESG (21%), δημόσιες γνωστοποιήσεις και οικονομικές αναφορές (21%), καθώς και απάτη και υπεξαίρεση (21%), ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τις απαντήσεις των συμμετεχόντων στην έρευνα στο 68% των περιστατικών αυτών στην Ελλάδα εμπλεκόταν τρίτο μέρος, όπως κάποιος προμηθευτής, πελάτης ή και συνεργάτης.

Ωστόσο την τελευταία διετία η κατάσταση στην Ελλάδα φαίνεται να βελτιώνεται και πάνω από τέσσερις στους δέκα συμμετέχοντες στην έρευνα θεωρούν βασικές αιτίες της βελτίωσης αυτής, την καθοδήγηση από τη διοίκηση (73%, έναντι 61% παγκοσμίως) αλλά και τους αυστηρότερους κανόνες.

- Post Down -

Comments are closed.