- Advertisement -

Ανοίγει το επόμενο πεδίο διαπραγμάτευσης στα παρασκήνια

6

- Advertisement -

Στην πρώτη ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο σε τρεις εβδομάδες, όταν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα κυνηγήσει τις απαραίτητες 361 ψήφους για να επικυρώσει τη δεύτερη θητεία της στο τιμόνι της Κομισιόν, στρέφεται το βλέμμα (και) του Κυριάκου Μητσοτάκη, εκ των κεντρικών διαπραγματευτών για τις ευρωπαϊκές θέσεις ευθύνης μαζί με τον Πολωνό Ντόναλντ Τουσκ εκ μέρους του ΕΛΚ. Από τη στιγμή που βγήκε λευκός καπνός στη σύνοδο των «27», αυτή η ζύμωση δίνει ήδη σκυτάλη στο επόμενο παρασκηνιακό πεδίο διαπραγματεύσεων: για τον επίτροπο και για το χαρτοφυλάκιο της Ελλάδας. Ή ακριβέστερα για το χαρτοφυλάκιο και για το πρόσωπο, καθώς με το σκεπτικό του Μητσοτάκη το πρώτο θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το δεύτερο. Είναι δεδομένο ότι ο ίδιος δεν θα περιμένει τρεις εβδομάδες για να… κινηθεί, ούτε άρα για να λάβει αποφάσεις. Οσο κι αν δημοσίως κρατά κλειστά χαρτιά, λένε πολλά για την κατεύθυνση της Αθήνας από μόνες τους οι «σημαντικές ελληνικές προτεραιότητες», που περιλαμβάνονται στη στρατηγική ατζέντα της ΕΕ: η αναβάθμιση της άμυνας με δυνατότητες ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, το Αγροτικό (νέα ΚΑΠ, πράσινη μετάβαση), η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας (και ενιαία αγορά), το Μεταναστευτικό (εξωτερικά σύνορα). «Θα επιδιώξουμε σίγουρα ένα δυνατό χαρτοφυλάκιο», επανέλαβε ο Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, μιλώντας για τον στόχο «να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Στο ελληνικό ραντάρ είναι πρώτον, το υπό σύσταση χαρτοφυλάκιο της άμυνας. Μητσοτάκης και Τουσκ επιμένουν στην πρόταση για δημιουργία κοινής αντιπυραυλικής ασπίδας, με τον έλληνα Πρωθυπουργό να τονίζει στους ομολόγους του ότι είναι «αναμφισβήτητη ανάγκη» η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ χωρίς εξάρτηση από τρίτους. Η συζήτηση έχει δυσκολίες και ειδικά η ιδέα ενός αμυντικού ευρωομολόγου βρίσκει… τείχος (γερμανικό, ολλανδικό κ.λπ.). «Δεν υπάρχει συμφωνία για κοινή χρηματοδότηση ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών, αλλά δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ότι θα γίνει στο μέλλον» σχολίασε ο Μητσοτάκης, παραπέμποντας με νόημα στις «εντονότατες αντιδράσεις» που υπήρχαν πριν από τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης.

Δεύτερον, υπάρχει το χαρτοφυλάκιο της Γεωργίας, θέση που έχει σήμερα η Πολωνία. Πρόκειται για έναν κρίσιμο τομέα για όλη την Ευρώπη την επόμενη πενταετία.

Τρίτον, από τα «θεσμικά» και με γεωπολιτική διάσταση χαρτοφυλάκια ξεχωρίζει εκείνο της Γειτονίας και Διεύρυνσης, που αναμένεται να «πολιορκηθεί» από πολλούς – ξανά και από την Ουγγαρία. Το ενδιαφέρον της Ελλάδας σχετίζεται με τη γειτονιά της και ευρύτερα με τη διπλωματική στρατηγική της. Σημειωτέον, ο Μητσοτάκης ενημέρωσε στη σύνοδο για τα τεκταινόμενα στη Βόρεια Μακεδονία. «Εάν τα Σκόπια επιμείνουν σε αυτή τη γραμμή», είπε, «θα καταστήσουν εξαιρετικά δύσκολη – αν όχι θα ακυρώσουν στην πράξη – οποιαδήποτε διαδικασία άμεσης σύγκλισης με την ευρωπαϊκή οικογένεια». Απαρατήρητα δεν περνούν στο μεταξύ τα «σημειακά» χαρτοφυλάκια, όπως η Ενέργεια ή η Καινοτομία, και προφανώς η «βαριά» ατζέντα της Εσωτερικής Αγοράς που κρατά σήμερα η Γαλλία.

Οσον αφορά τα πρόσωπα, εμφανίζονται προσώρας δύο φαβορί, αν και μένει να μπουν πιο βαθιά οι συζητήσεις Μητσοτάκη και Φον ντερ Λάιεν. Η ίδια θεωρείται ότι στήριζε μια νέα θητεία του Μαργαρίτη Σχοινά, ενόσω ευρωπαϊκούς ρυθμούς ανεβάζει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Αμφότεροι έχουν συναντήσει τον Μητσοτάκη, χωρίς κατά πληροφορίες, να γίνουν… σοφότεροι για τις σκέψεις του. Ακούγονται επιπλέον ο γ.γ. του ΕΛΚ Θανάσης Μπακόλας, ο πρώην υπουργός Σταύρος Παπασταύρου και οι νυν υπουργοί Γιώργος Γεραπετρίτης και Νίκη Κεραμέως, όσο κι αν μετά τον ανασχηματισμό φαίνεται να χάνουν έδαφος.

- Post Down -

Comments are closed.