- Advertisement -

Ανατροπή στο Βερολίνο: Πρώτη δύναμη η Αριστερά (Die Linke) – Νέο ηχηρό χαστούκι για τo CDU του Μερτς

Ανατροπή στο Βερολίνο: Πρώτη δύναμη η Αριστερά (Die Linke) – Νέο ηχηρό χαστούκι για τo CDU του Μερτς
1

- Advertisement -

Μεγάλη πολιτική ανατροπή συνιστά στο Βερολίνο η διαφαινόμενη νίκη του αριστερού Die Linke.

Το κόμμα της γερμανικής ριζοσπαστικής Αριστεράς αναδεικνύεται, σύμφωνα με τα exit polls, πρώτη δύναμη στις κρατιδιακές εκλογές της γερμανικής πρωτεύουσας. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για τη διεκδίκηση της δημαρχίας του Βερολίνου για πρώτη φορά μετά την επανένωση της Γερμανίας το 1990, ενώ παράλληλα επισφραγίζει ένα καταστροφικό εκλογικό 24ωρο για τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) του καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς.

Ιστορικό προβάδισμα – Aνάγκη για συμμαχίες

Σύμφωνα με το exit poll που διενεργήθηκε για λογαριασμό του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD, η Αριστερά (Die Linke) καταγράφει μια ιστορική επιτυχία συγκεντρώνοντας το 24,5% των ψήφων. Παρά την πρωτιά, το κόμμα θα χρειαστεί να αναζητήσει κυβερνητικούς εταίρους για να αναλάβει τον έλεγχο του δημαρχείου της πρωτεύουσας, καθώς απέχει σημαντικά από την αυτοδυναμία.

Η επόμενη ημέρα αναμένεται να φέρει έντονες διεργασίες και σκληρά παζάρια για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού στο κρατίδιο του Βερολίνου.

Σε ελεύθερη πτώση οι συντηρητικοί

Τα αποτελέσματα στο Βερολίνο επιτείνουν την πολιτική κρίση για τον καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς. To CDU περιορίζεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 20%, βλέποντας τις δυνάμεις του να συρρικνώνονται σημαντικά. Μετά την ιστορική πανωλεθρία στο Μεκλεμβούργο-Άνω Πομερανία, η απώλεια της πρωτιάς και στην πρωτεύουσα αποτελεί ένα ακόμη ηχηρό πλήγμα για τη συντηρητική παράταξη.

Την ίδια ώρα, η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) εδραιώνει την παρουσία της και στο Βερολίνο, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση με ποσοστό 16%, επιβεβαιώνοντας τη γενικότερη τάση ανόδου των αντισυστημικών δυνάμεων στη γερμανική πολιτική σκηνή.

- Post Down -

Comments are closed.