- Advertisement -

Ανακοίνωσαν παντός καιρού στρατηγική συνεργασία

6

- Advertisement -

Μια «παντός καιρού στρατηγική συνεργασία» Ουγγαρίας και Κίνας ανακοίνωσαν χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Βουδαπέστη ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ με τον ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν. Ωρες νωρίτερα, έφιπποι ούγγροι στρατιώτες στάθηκαν στο πλευρό του προέδρου Τάμας Σουλιόκ για να καλωσορίσουν θερμά τον κινέζο πρόεδρο, στους χώρους του εντυπωσιακού κάστρου της Βούδας, στην ουγγρική πρωτεύουσα, τρίτο και τελευταίο σταθμό της πρώτης ευρωπαϊκής περιοδείας του Σι τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η Ουγγαρία έχει εξελιχθεί σε σημαντικό εμπορικό και επενδυτικό εταίρο της Κίνας, υπό τον δεξιό πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν, που χθες τη χαρακτήρισε έναν από τους βασικούς πυλώνες της νέας παγκόσμιας τάξης, τονίζοντας ότι η διμερής συνεργασία θα επεκταθεί στην πυρηνική βιομηχανία καθώς και ότι η χώρα του θα υποστηρίξει το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας για την Ουκρανία, το οποίο έντονα επικρίνουν δυτικοί ηγέτες.

Ο Σι έφτασε στη Βουδαπέστη αργά την Τετάρτη ύστερα από επίσκεψη στη Γαλλία και τη Σερβία. Στο Παρίσι, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν άσκησαν πιέσεις για να εξασφαλίσουν πιο ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις της Κίνας με την Ευρώπη.

«Μία ζώνη, ένας δρόμος»

Μετά τη συνάντησή του με τον ούγγρο πρόεδρο, ο Σι είπε ότι η φιλία μεταξύ Κίνας και Ουγγαρίας δεν μπορεί να αποτελεί στόχο, ούτε υπαγορεύεται από κανένα τρίτο μέρος. Επίσης εξέφρασε την ελπίδα, η ανάληψη της εκ περιτροπής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Ουγγαρία να αποτελέσει ευκαιρία για την προώθηση της υγιούς ανάπτυξης των σχέσεων Κίνας – ΕΕ. Σε σχόλια που μεταδόθηκαν από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας, μετά τη συνάντηση Σι – Ορμπαν, ο κινέζος πρόεδρος ανέφερε πως οι σχέσεις Κίνας – Ουγγαρίας βρίσκονται τώρα στο καλύτερο επίπεδο στην ιστορία τους και οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία την οποία θα επεκτείνουν σε διάφορους τομείς στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μία ζώνη, ένας δρόμος» ενισχύοντας και τις αναπτυξιακές τους στρατηγικές. Οπως ανέφερε ο «Guardian», ο τρόπος που η Κίνα προβάλλει τη συνεργασία με την Ουγγαρία, είναι αντίστοιχος με εκείνον που χρησιμοποιεί για να περιγράψει τις σχέσεις της με το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν και τη Βενεζουέλα. Ο Ορμπαν έφερε τη χώρα του πιο κοντά στο Πεκίνο αφότου ανέλαβε στην εξουσία το 2010. Οι θερμές πολιτικές σχέσεις μεταφράστηκαν σε επενδύσεις περίπου μια δεκαετία αργότερα, όταν οι κατασκευαστές μπαταριών και ηλεκτρικών οχημάτων άρχισαν να φέρνουν την παραγωγή στην Ουγγαρία. Ενας από τους μεγαλύτερους επενδυτές, η CATL, κατασκευάζει ένα εργοστάσιο μπαταριών 7,3 δισεκατομμυρίων ευρώ στο Ντέμπρετσεν, ενώ η κινεζική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων BYD ανακοίνωσε στα τέλη του περασμένου έτους ότι θα φτιάξει το πρώτο της ευρωπαϊκό εργοστάσιο στο νότιο Στζέγκεντ.

- Post Down -

Comments are closed.