- Advertisement -

«Αμλετ» σε καταφύγιο στην Ουκρανία

4

- Advertisement -

Ο Σαίξπηρ στην εποχή του έπαιξε σε πολλούς στρατιωτικούς ρόλους. Σήμερα όμως τα δύσκολα ερωτήματά του  εμπνέουν απαντήσεις, θα διαπιστώσει ο επισκέπτης αντικρίζοντας την εικόνα με την οποία κλείνει η έκθεση. Είναι ένα στιγμιότυπο από τον «Αμλετ» που ανέβηκε στο Κίεβο. Ο Oleksii Hnatkovskyi στέκεται μόνος του ως Αμλετ, φωτισμένος και τυλιγμένος σε μπλε και κίτρινο. Η σκηνή είναι από μια ουκρανόφωνη παραγωγή του «Αμλετ», σε σκηνοθεσία του Rostyslav Derzypilskyi, που παρουσιάστηκε στο υπόγειο (μετατράπηκε σε καταφύγιο) του θεάτρου Ιβάν Φράνκο τη 16η ημέρα της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο 2022.

Η ουκρανόφωνη παραγωγή αξιοποιεί μια ιστορία αντιπολιτευτικών αναγνώσεων του έργου αυτού στην Ουκρανία και μια ευρύτερη παράδοση αντίστασης στην επιβολή των ρωσικών μεταφράσεων του Σαίξπηρ. Η παράσταση ήταν αφιερωμένη στον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου, σε αναγνώριση της συνεχιζόμενης υποστήριξής του στην αντίσταση της Ουκρανίας και στη μνήμη των αμάχων που σκοτώθηκαν κατά τον καταιγιστικό βομβαρδισμό (Blitz) του Λονδίνου.

Μία εβδομάδα νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ομιλία του στο βρετανικό κοινοβούλιο είχε παραφράσει το υπαρξιακό ερώτημα του Αμλετ για να συνοψίσει την  απειλή που αντιμετώπιζε ο λαός του. «Το ερώτημα για εμάς τώρα», είπε, «είναι να ζούμε ή να μη ζήσουμε».

- Post Down -

Comments are closed.