- Advertisement -

Ακριβά… διαζύγια

3

- Advertisement -

Η Ρωσία σχεδιάζει να οκταπλασιάσει το τέλος για τα διαζύγια, καθώς η Μόσχα αναζητά περισσότερα έσοδα για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και να αποθαρρύνει ζευγάρια να χωρίσουν σύμφωνα με το Bloomberg. Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας παρουσιάζει πρόταση για την αύξηση του τέλους διαζυγίου στα 5.000 ρούβλια (58,75 δολάρια) από 650 ρούβλια ως μέρος ευρύτερης αύξησης των κρατικών τελών για διάφορες υπηρεσίες, σύμφωνα με την εφημερίδα «RBC» που έχει έδρα τη Μόσχα. Το τέλος για τους γάμους θα παραμείνει αμετάβλητο στα 350 ρούβλια βάσει της πρότασης. Το νέο τέλος για τα διαζύγια θα ισοδυναμούσε περίπου με το ένα τέταρτο του κατώτατου μηνιαίου μισθού της Ρωσίας. Η Ρωσία είχε 683.700 διαζύγια το 2023, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. Το προσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνει επίσης τριπλάσια αύξηση των τελών για αλλαγές ονομάτων στα επίσημα έγγραφα και αύξηση του κόστους για τις επιχειρήσεις για την υποβολή καταγγελιών στην αντιμονοπωλιακή υπηρεσία της χώρας – σε 400.000 ρούβλια από 35.000 ρούβλια.

Επεκτείνονται έως το τέλος του έτους τα μέτρα και οι παρεμβάσεις για τον έλεγχο των τιμών, ενώ πενταπλασιάζεται το πρόστιμο για παράβαση των διατάξεων του πλαφόν και τριπλασιάζεται το πρόστιμο για παράβαση των διατάξεων περί απαγόρευσης προωθητικών ενεργειών. Αυτά προβλέπονται σε τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης που κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση. Συγκεκριμένα η τροπολογία προβλέπει επέκταση του χρόνου εφαρμογής του πλαφόν του περιθωρίου κέρδους μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2024. Πενταπλασιάζεται το ανώτατο όριο προστίμου για την παράβαση των διατάξεων του πλαφόν και αυξάνεται από 1.000.000 ευρώ σε 5.000.000 ευρώ. Επίσης τριπλασιάζεται το ανώτατο όριο προστίμου για παράβαση των διατάξεων περί απαγόρευσης προωθητικών ενεργειών όταν έχει προηγηθεί ανατίμηση και αυξάνεται από 2.000.000 σε 6.000.000 ευρώ.

Συνεργασία ΕΛΣΤΑΤ – UNICEF

Η ΕΛΣΤΑΤ συνεχίζει τη συνεργασία της με τη UNICEF για την προώθηση της ανάλυσης δεδομένων και της παραγωγής στατιστικών που αφορούν τα παιδιά στην Ελλάδα. Σκοπός της σύμπραξης αυτής είναι η ενίσχυση της διαθεσιμότητας αναλυτικών δεδομένων για τα παιδιά, και ιδίως για παιδιά που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως τα παιδιά χωρίς γονεϊκή φροντίδα, τα παιδιά θύματα βίας, τα παιδιά με αναπηρίες, τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες. Η συνεργασία περιλαμβάνει την ανταλλαγή μεθοδολογιών, εγχειριδίων και πρότυπων ερωτηματολογίων, την από κοινού συμμετοχή σε εθνικές και περιφερειακές συναντήσεις και συνέδρια, κοινές δημοσιεύσεις και δράσεις ευαισθητοποίησης.

Το χαρτόσημο γίνεται ψηφιακό

Στην ψηφιακή εποχή περνά το χαρτόσημο. Το τέλος χαρτοσήμου που επιβλήθηκε με νόμο του 1931 γίνεται ψηφιακό τέλος συναλλαγής και τις διατάξεις του σχετικού νομοσχεδίου θα παρουσιάσει αύριο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Το τέλος χαρτοσήμου επιβάλλεται σε μια σειρά συναλλαγών και συμβάσεων όπως δάνεια, ενοίκια (πλην κατοικιών), επιδοτήσεις, οικονομικές ενισχύσεις, διανομή κληρονομιάς, εγγραφές στα βιβλία επιτηδευματιών, με δύο κατά κύριο λόγο συντελεστές, 2,4% και 3,6% (οι βασικοί συντελεστές είναι 2% και 3%, επιβαλλόμενης, όμως, και εισφοράς 20% επί του χαρτοσήμου υπέρ του ΟΓΑ).

Μείωση προμηθειών από τράπεζες

Μήνυμα στις τράπεζες να προχωρήσουν σε μείωση των προμηθειών έστειλε ο Αλέξης Πατέλης ξεκαθαρίζοντας ότι εάν δεν το πράξουν η κυβέρνηση θα παρέμβει με νέα νομοθετική διάταξη. «Με όχημα το IRIS πιέζουμε τις τράπεζες να χαμηλώσουν τις προμήθειες και ήδη έχει γίνει μια νομοθετική παρέμβαση για τις προμήθειες σε μικρά ποσά» δήλωσε ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού στο ΕΡΤnews για να προσθέσει ότι «αν δεν υπάρξει περαιτέρω μείωση των προμηθειών θα γίνει και άλλη νομοθετική παρέμβαση από την κυβέρνηση. Οπότε κινούμαστε με ένα τέτοιο σχέδιο, το οποίο θα έλεγα έχει ορίζοντα μέχρι το 2025». Οπως ανέφερε το άμεσο σύστημα πληρωμών IRIS, το οποίο έχει λιγότερες προμήθειες και είναι δωρεάν γίνεται υποχρεωτικότητα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και του χρόνου, για όλες τις συναλλαγές, τις εμπορικές επιχειρήσεις.

Προσδιορισμός ορίων ακινήτων

Παρατείνεται μέχρι την Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024 η προθεσμία για τη συμμετοχή στη διαδικασία του επαναπροσδιορισμού της θέσης και των ορίων των ακινήτων σε περιοχές της Λευκάδας. Οπως έγινε χθες γνωστό, η 2η αυτή παράταση κρίθηκε αναγκαία λόγω της μεγάλης συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία και προκειμένου να δοθεί επαρκής χρόνος στους μη μόνιμους κατοίκους που θα προσέλθουν στην περιοχή κατά την καλοκαιρινή περίοδο, να ενημερωθούν και να παραλάβουν τον φάκελο αυτοψίας για το ακίνητό τους. Ειδικότερα, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες, η αρμόδια υπηρεσία του Ελληνικού Κτηματολογίου έχει ήδη ενημερώσει απευθείας τους δικαιούχους των αυτοψιών ώστε να προσέλθουν στο υποκατάστημα Λευκάδας του Ελληνικού Κτηματολογίου και να παραλάβουν τον φάκελο αυτοψίας. Σημειώνεται πως η διαδικασία η οποία ξεκίνησε πιλοτικά, από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Ελληνικό Κτηματολόγιο, στις 15/5/2024, αφορά ακίνητα που βρίσκονται στους ΟΤΑ του Δήμου Λευκάδας.

- Post Down -

Comments are closed.