Eνεργειακά στοιχήματα στην ΑνατολικήΜεσόγειο

Ο καταλυτικός τρόπος με τον οποίο οι γεωπολιτικές εξελίξεις μεταμορφώνουν το τοπίο της ενεργειακής μετάβασης στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου τέθηκαν χθες στο επίκεντρο της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου που διοργανώνει ο Economist, η οποία άνοιξε με μήνυμα του Τζέφρι Πάιατ, υφυπουργού Ενεργειακών Πόρων του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα. Στο μήνυμά του εξήρε τον ρόλο της χώρας μας τόσο για την επέκταση των δυνατοτήτων  όσο και για την αύξηση στην παραγωγή ΑΠΕ ενώ τόνισε πως η Ελλάδα φιλοδοξεί να καταστεί καθαρός εξαγωγέας φθηνής και πράσινης ενέργειας. Αναφορικά με τις δυνατότητες που παρουσιάζονται στον τομέα των υπεράκτιων πάρκων, ο Πάιατ επεσήμανε πως μέσα από τη συνεργασία επί των ενεργειακών, ουσιαστικά διευκολύνεται ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων μεταξύ των κρατών της περιοχής. «Εάν συνεχίσουμε να διευκολύνουμε την ενεργειακή συμμαχία, τότε η αφθονία σε ενέργεια θα λύσει το μεγάλο δίλημμα σε όλη την περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά τη δική του παρέμβαση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης προανήγγειλε το άνοιγμα της αγοράς των μπαταριών για αποθήκευση ενέργειας μέσω νομοσχεδίου που αναμένεται να κατατεθεί εντός διμήνου στη Βουλή. Προτεραιότητα, όπως εξήγησε, είναι να μεταβούμε από μια περίοδο επιδοτήσεων σε μια περίοδο κανονικής λειτουργίας της αγοράς ΑΠΕ, χωρίς επιδοτήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Θόδωρος Σκυλακάκης, επεσήμανε πως θα ανοίξει η αγορά μπαταριών με δύο τρόπους. Αφενός επιτρέποντας στους ιδιώτες να τοποθετήσουν μπαταρίες χωρίς όμως επιδοτήσεις αλλά και με το να επιτραπεί στους ιδιώτες με εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά που υφίστανται σημαντικές περικοπές να βάλουν μπαταρίες. Προς διευκόλυνση των διαδικασιών, ο υπουργός δεσμεύτηκε για την περικοπή της απαιτούμενης εγγύησης των επενδυτών ΑΠΕ κατά 70%, κίνηση που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των εξόδων τόσο για τους επενδυτές όσο και για τους καταναλωτές. Παράλληλα, ο ίδιος ανέφερε ότι το δεύτερο τερματικό στην Αλεξανδρούπολη βρίσκεται σε φάση δοκιμών και πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα τεθεί σε λειτουργία υπερκαλύπτοντας, όπως είπε, τις ανάγκες της χώρας ενώ χαρακτήρισε την Ελλάδα «θετική δύναμη που προωθεί τις διασυνδέσεις προς όφελος της χώρας αλλά και της ευρύτερης περιοχής».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας της Μολδαβίας Βίκτορ Πάρλικοφ μίλησε για τον ενεργειακό εκβιασμό από τη Ρωσία ο οποίος άλλαξε το τοπίο της ενέργειας στην περιοχή και τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης του «κάθετου» διαδρόμου φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς την Κεντρική Ευρώπη. «Είμαστε σε θέση να πούμε ότι συμβάλλουμε στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο μολδαβός υπουργός. Στην τοποθέτησή της σε πάνελ συζήτησης με θέμα το παγκόσμιο ντιμπέιτ για την «πράσινη» μετάβαση, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε πως στην Ελλάδα «έχουμε λόγο να είμαστε περήφανοι» καθώς, ενώ προ δεκαετίας η χώρα μας ήταν εξαρτημένη από ορυκτά καύσιμα στην ηλεκτροπαραγωγή σε ποσοστό που άγγιζε το 84%, τώρα έχει πέσει στο 6%, διπλασιάζοντας παράλληλα και την εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ, με παραπάνω από το 50% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται πλέον από ΑΠΕ. Οπως η ίδια ανέφερε, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η Ελλάδα ανήκει στους κορυφαίους τρεις ελκυστικούς προορισμούς για επενδύσεις σε ανανεώσιμη ενέργεια.

Φουκουγιάμα για Μπάιντεν

Στις παγκόσμιες εξελίξεις που θα διαμορφώσουν οι προσεχείς αμερικανικές εκλογές εστίασε ο φημισμένος πολιτικός επιστήμονας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, Φράνσις Φουκουγιάμα, τονίζοντας πως «είναι δύσκολο να “τρέξεις” μια δημοκρατία αν δεν μπορείς να συμφωνήσεις σε βασικά πράγματα, όπως στο ποιος κέρδισε τις τελευταίες εκλογές». Σημείωσε δε, πως το 70% των ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων δεν πιστεύει ότι ο Τζο Μπάιντεν έχει εκλεγεί νόμιμα.