10-16 ευρώ/κιλό ο οβελίας – Στα ύψη και τα εισαγόμενα

Mε το υπουργείο Ανάπτυξης να  πραγματοποιεί εντατικούς ελέγχους στην αγορά και τους εμπόρους να αναμένουν τους καταναλωτές ξεκίνησε η Μεγάλη Εβδομάδα, στη διάρκεια της οποίας θα κορυφωθεί η αγοραστική κίνηση.

Για φέτος, η ζήτηση θα είναι αυτή που θα καθορίσει τελικά την τιμή του οβελία, με τους  λιανεμπόρους να έχουν κάνει συγκρατημένα τις παραγγελίες τους, καθώς, όπως δείχνουν οι έρευνες, η ακρίβεια θα περιορίσει το μέγεθος του γιορτινού τραπεζιού.

Από τις μέχρι σήμερα τιμοληψίες, η τιμή του οβελία στις κεντρικές αγορές Αθήνας και Θεσσαλονίκης για εγχώρια σφάγια αρνιά και κατσίκια φτάνει έως και τα 13,5 ευρώ το κιλό, στα συνοικιακά κρεοπωλεία έως τα 16 ευρώ το κιλό, ενώ στα σουπερμάρκετ το ταβάνι είναι στα 11 ευρώ το κιλό, με κάποιες αλυσίδες να πωλούν εισαγόμενα. Πάντως, οι  λιανέμποροι παροτρύνουν τους καταναλωτές να κάνουν νωρίς τις αγορές τους ή τις παραγγελίες τους και να μην περιμένουν τις τελευταίες ημέρες, καθώς δεν αναμένεται πτώση των τιμών.

Το φετινό εορταστικό τραπέζι θα είναι ακριβότερο από το περσινό, αφού μια σειρά από τρόφιμα εκτός του οβελία έχουν  ανατιμηθεί σημαντικά μέσα σε έναν χρόνο. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Καταναλωτών ΙΝΚΑ, το συνολικό κόστος φέτος για ένα τραπέζι 6-8 ατόμων  (Ανάσταση και Πάσχα) υπολογίζεται στα 355,88 ευρώ, αυξημένο κατά 6% σε σχέση με πέρυσι, κάτι που άλλωστε δικαιολογεί και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα που διαμορφώθηκε τον Μάρτιο στο 4,8%. Πάντως, σημαντικό μέρος των προϊόντων που καταναλώνουμε, από κρέατα έως φρούτα και λαχανικά, είναι εισαγωγής από γειτονικές ή τρίτες χώρες.

Διαφοροποιήσεις

Πρωταγωνιστής θα είναι ο οβελίας, με παραγωγούς, λιανοπωλητές και το υπουργείο Ανάπτυξης να βρίσκονται το τελευταίο διάστημα υπ’ ατμόν. Με τα μέχρι σήμερα στοιχεία οι τιμές κυμαίνονται από 10 έως και 16 ευρώ το κιλό για αρνί και κατσίκι, εγχώριο και μη, αλλά με σημαντικές διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα σουπερμάρκετ, τις κεντρικές αγορές και τα συνοικιακά κρεοπωλεία. Με βάση τα στοιχεία του e-katanalotis από 9,99 ευρώ το κιλό έως και τα 11,89 ευρώ το κιλό κυμαίνεται η τιμή στα σουπερμάρκετ, ενώ χθες στα συνοικιακά κρεοπωλεία της χώρας τα αμνοερίφια πωλούνταν από 12,5 έως και 16 ευρώ το κιλό. Στη Βαρβάκειο η τιμή του αρνιού ξεκινά από 10 ευρώ και φτάνει έως και 13,5 ευρώ το κιλό, στο Καπάνι της Θεσσαλονίκης από 11 έως και 14 ευρώ το κιλό. Οι τιμές για τις φρέσκες συκωταριές είναι όσο η τιμή κιλού για το αρνί, ενώ για τις κατεψυγμένες το κόστος είναι στα 6-7 ευρώ το κιλό.

Τέλος, το κόστος για το έτοιμο κοκορέτσι κυμαίνεται από 7 έως και 9 ευρώ το κιλό. Οσο για τα αβγά η εξάδα των αβγών κυμαίνεται στα σουπερμάρκετ από 2,61 έως 3,29 ευρώ και οι βαφές από 1,48 έως 1,65 ευρώ το σακουλάκι.

Αυξήσεις υπάρχουν και στα σοκολατένια αβγά και τσουρέκια εξαιτίας της αύξησης το προηγούμενο διάστημα των πρώτων υλών, Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή για ένα σοκολατένιο αβγό κυμαίνεται από 15 έως και 35 ευρώ, όταν πέρυσι οι τιμές ήταν από 12 έως 30 ευρώ, ενώ για τα τσουρέκια με επικάλυψη σοκολάτας η μέση τιμή είναι στα 18 ευρώ το τεμάχιο. Στα σουπερμάρκετ, η τιμή του τυποποιημένου τσουρεκιού κυμαίνεται από 4,19 ευρώ το κιλό έως 6,62 ευρώ το κιλό, στα ζαχαροπλαστεία και τους φούρνους από 7 έως και 9 ευρώ το κιλό, ενώ τα πασχαλινά κουλουράκια στα 13-15 ευρώ το κιλό. Μάλιστα, στα ζαχαροπλαστεία και στους φούρνους οι επιχειρηματίες φέτος φτιάχνουν σοκολατένια αβγά και τσουρέκια και σε μικρότερα μεγέθη, για να καλύψουν τις ανάγκες όλων των καταναλωτών.