Χούθι: Απειλές για «χτυπήματα» σε όλα -ανεξαιρέτως- τα πλοία που θα προσεγγίζουν λιμάνια του Ισραήλ

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης απείλησαν να βάλουν στο στόχαστρο πλοία που κατευθύνονται προς το Ισραήλ, σε οποιαδήποτε περιοχή είναι εντός της εμβέλειας των όπλων τους.

Πιο αναλυτικά, οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης προειδοποίησαν ότι θα βάζουν στο στόχαστρο πλοία τα οποία κατευθύνονται σε λιμάνια του Ισραήλ σε οποιαδήποτε περιοχή είναι εντός της εμβέλειάς τους, όπως είπε ο στρατιωτικός εκπρόσωπός τους, ο Γιαχία Σαρέα, σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Το διάγγελμα

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της οργάνωσης, Γιαχία Σαρέα δήλωσε επίσης στο τηλεοπτικό του διάγγελμα:

«Εάν το Ισραήλ εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, οι Χούθι θα επιβάλουν εκτεταμένες κυρώσεις σε όλα τα πλοία που συνδέονται με ισραηλινά λιμάνια. Θα βάζουμε στο στόχαστρο όποια πλοία κατευθύνονται σε ισραηλινά λιμάνια στη Μεσόγειο Θάλασσα, σε όποια περιοχή είμαστε ικανοί να φτάσουμε», είπε ο Σαρέα.

Τα πλοία που συνδέονται με ισραηλινά λιμάνια θα εμποδίζονται δηλαδή να διέρχονται από την περιοχή των επιχειρήσεων των Χούθι, ανεξάρτητα από την εθνικότητα και τον προορισμό τους, με τους ίδιους να δηλώνουν έτοιμοι να προετοιμαστούν για ευρύτερη κλιμάκωση μέχρι το τέλος του πολέμου και την άρση της πολιορκίας της Λωρίδας της Γάζας.

Ταραχή στα νερά του θαλάσσιου εμπορίου

Οι Χούθι έχουν εξαπολύσει πολλές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, το στενό Μπαμπ αλ Μαντάμπ και τον Κόλπο του Άντεν από τον περασμένο Νοέμβριο, ως ένδειξη της στήριξής τους στους Παλαιστίνιους της Γάζας. Λόγω των επιθέσεων, πολλές ναυτιλιακές εταιρίες εκτρέπουν τα πλοία τους γύρω από τη νότια Αφρική, ακολουθώντας μια πιο χρονοβόρα και ακριβότερη διαδρομή.